KONTRA(PER)CEPCIJA

Pismo bezbožne sestre

U posljednjih trideset godina nisam uspjela da prepoznam boljitak i pozitivne intencije većine politika sem njihovu surovu manipulaciju

2706 pregleda 7 komentar(a)
Foto: FB
Foto: FB

Vidi li službenica Bratić da je zloupotrebljavaju? Vidi li što slušanje mentora čini njenim bezbožnim i božijim sestrama koje su joj kako kaže pri srcu! Ili je istina ipak drugačija?

Idemo redom. Postalo je poslovično poslednjih mjeseci da nam se u javnom prostoru obraćaju vjerski poglavari, brkajući svjetovne i duhovne ingerencije. Popularniji od braće i sestara je novi mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske. Iznad njega je patriotski patrijarh SPC koji je u danima koji su bili kao klimavi zubi, hoće li prevladati nasilje, zauzeo politički stav obrativši se samo jednom dijelu građan/ki Crne Gore. Izostavio je one koji se ne osjećaju kao on nacionalno, ali ni vjerski nastrojenim građankama/ma druge države, uz to prepune različitosti za zeru manje nego Vojvodina. Nakon svih ovih godina iskustva i onog što je na naš račun rečeno ispred srpske politike, medija i crkve, to obraćanje mogli smo najmanje da shvatimo kao paternalistički odnos a ne siledžijski politike crkve koja je na prostoru bivše Jugoslavije mnogo štošta uradila i nije nikad odgovarala za to. Možda ja pretjerujem, ipak radilo se ranije i o gorim stvarima kada je manastir na Cetinju u pitanju, kada su Arkanovci blagosiljani u sve šesnaest. Čuvala je ta crkva ratne zločince. Pa zbog ovog osjetljivog nerva podsjećam odion da je i ranije bilo ne/prilika koje su se obijale o glavu građanstvu CG, što sopstvenom politikom (nekadašnjih i velike većine sadašnjih vlasti) što u saglasju združeni tuđom. Istorijat tih rabota je dug, a odgovornost sve dalja.

U takvoj plodonosnoj nacionalističkoj i vjerskoj atmosferi, nova mitropolitova poruka: "Nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja”. Odmah su odgovorili iz Vlade, naročito ministarka prosvjete & ostalih resora, da su razgovori mogući. Službenica Bratić će razgovarati, ali prije toga će premijer staviti potpis na Temeljni ugovor. Izvođači radova uprkos Ustavu i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti (njega je usvojila ova vlast prije značajnijih zakona za SVE građane CG), žele da vjeronauku koju već svaka crkva ima, vrlo slobodno i vrlo zakonito, pa čak i finansijski prepoznato, utkaju u sistem obrazovanja. Što ne štima sa dobrovoljnošću da se u vjerskim objektima uči vjeronauka? Zašto bi bilo u interesu crkvi da sveštenička svita obitava u državnom obrazovanju? Treba im društvo sa bogom. Nije crkva cicija. Tako ga najlakše kontrolišu.

Ministarka prosvjete & ostali resori, kao pojačalo crkvenih mentora, grunu, ne bi li nam objelodanila da je pitanje uvođenja vjeronauke u obrazovanje osjetljivo pitanje. Čeka se potpis na Temeljni ugovor sa SPC! To je dakle to zbog čega već nemamo mantijaše u školama! Ministarka poput Danajaca nudi svoje darove - razgovaraće se. Čitam - preglasane smo. Političke volje za to ne hvali. U skladu sa desnim politikama službenica Bratić nastavlja: biće, veli, seksualnog obrazovanja takođe! Malo će se samo drugačije zvati: reproduktivna prava. Čitam li kako je napisano ovu zamjenu iz desničarske nacionalističke kužine: bićemo zemlja koja rizikuje matericu kao pokriće za sva ubijanja i sve zastave. Materice će bez plate sjedjeti u privatnosti doma, reprodukovati naciju, čekati muško dok iz javne sfere odluči da se ugura onim što je zaradio. Ženama neće pasti na pamet da traže druge poslove, da se obrazuju, da se private javnih poslova i sličnih gluposti!!! Tako stigosmo do izvrgavanja ruglu koncepta političkih prava svih građana/ki bez obzira na pol. Tijesan ljubavni odnos vjeronauke i reproduktivnih prava su politički brak, okorjeli sistem kako se nejednakost održava. Nema te politike niti poduhvata koje ovakvu državnu politiku ili naum može da rasturi. Pandorinih papira ili kutija na sve strane. Kontrola po dubini i širini. Mi smo žene idealni kontejneri za fetuse.

Službenice Bratić, seksualno obrazovanje je sveobuhvatnija materija iz koje ste uzeli taman ono što vašim mentorima i svjetonazoru odgovara. Vaš pokušaj je betoniranje svega što je emancipacijska politika prava svih građana bez obzira kom polu, rodu pripadali. Seksualno obrazovanje je pitanje slobode, odgovornosti i kritičkog mišljenja. Više je pitanje tolerancije, ljudskosti, kreacije i sreće i zadovoljstva pojedinaca, parova, zajednica… Namjernom zamjenom teza, službenice Bratić, možete uspjeti samo među neznavenim pukom, ali moramo znati javno što radite. Bilo bi dobro da se držite dalje od naših materica i vi i institucija kojoj pomažete da svede žensko tijelo u reproduktivnu robu. Podsjećam i vas i građane da vjeronauka i njeni vjeroučitelji o pravima žena nemaju mnogo toga pohvalnog da kažu niti im se previše raduju. Crkva je svih dvije hiljade godina starog djelovanja korak po korak satrla svako pravo žene gdje god da su je ustoličili kao državni projekat, pa i ono da u miru podiže svoju djecu. Poljska je svjež primjer. Žene padaju kao pljeva pod rukom državne politike koju iz sjenke vodi crkva. Dokazano i pokazano dvije hiljade godina kondicioniranim ratom protiv žena jednako kako je neupitna božija riječ.

Nije li licemjerno zalagati se i kukati nad dječijim, a da se prava odriču odraslim ljudima! Ne iznenađuje mnjenje popova i ministarke jer su nam poznati njihovi stavovi i zadaci, ali me brine odnos javnosti kojeg uobličavaju mediji svojim površnim urediničkim politikama. Pojedini nam serviraju ankete rađene kao reportaže sa sagovornicima koji su birani da potvrde interesovanje navodne opšte populacije koju se pita za mišljenje o uvođenju vjeronauke kao obaveznog predmeta u škole. Pitaju ih permanentno potcjenjujući ono malo znanja, struke i nauke koje imamo. Navedno mišljenje običnog puka treba političarima ne bi li sprovela njihove naume.

U posljednjih trideset godina svjedočim da nisam uspjela da prepoznam boljitak i pozitivne intencije većine politika sem njihovu surovu manipulaciju. Između vjeroučitelja, tla, krvi, zastave i seksualnog obrazovanja stoji nepremostivi jaz. Taj jaz je najveća ikad iskopana humka za odrasle žene i nije uputno saučestvovati u genocidu sopstvenog pola. Recite ovim građanima/kama jesmo li mi to na putu ka pravoslavnoj džamahiriji, poput teokratskih zločinačkih tvorevina, ili nekog distopijskog društva u kojem se ogoljeno žensko tijelo koristi kao građevinski materijal sa sve političke poduhvate.

Sve me ovo brine s razlogom. Brinem što se naučno dostignuće pljuje i a priori eliminiše. Imamo Vladu koja, u osjetljivim ministarskim resorima, roni suze na svakom crkvenom okupljanju, sahrani, ustoličenju, na masnoj gala večeri i to sve bez epidemioloških propisa. Od kovida se štite vjerom u Boga. Brinem jer su političari prevarili građane/nke da konačno otpočinje promjena stanja, društva i sistema, u kojem ćemo svi biti ljudi koji žive sigurnije, bezbjednije, kvalitetnije... Dobili smo građevinare i izvođače teokratskog društva i nastavak korupcije po dubini i širini. Brinem jer nam spremaju veliku seobu vjeronauke iz crkve u škole zarad sobranija, u kojima će onda nauka biti rijetka zvjerka. A onda je puklo bilo kakvom obrazovanju. Brinem jer je ratni zločinac za naše aktuelne heroj. Brinem me što novi mitropolit SPC u drugom javnom istupu biva u sukob sa Ustavom CG i udarom na sekularni karakter države. Vjerujem da svaki pop i vjerski fanatik sanja svoju džamahiriju zato, ministarko, imate važnu poziciju, obratite pažnju da li ste upućeni u sve borbe sopstvenog pola kao što kažete! Bojim se tog ljubavnog zagrlaja između vlasti i crkve. Značajno je da se zna ko tu prosi, a ko vodu nosi.

U ovom trenutku vjerska prava nisu ugrožena. Vjeronauka se predaje u vjerskim školama koje još niko nije zabranio. Nije branjeno ni u socijalizmu. Kao što su nas političari 90-ih ubjeđivali da je kapitalizam ono što nama treba, pa smo dobili ovo u čemu živimo, sada nas sa svih instanci i oružja ubjeđuju da im treba vjeronauka i moć vjeroučitelja u javnom i privatnom životu ne bi li nas oni kao supermeni izvadili iz ove doline bola! Nadam se da su mjerenja javnog mjenja tačna jer se onda ne radi o dominantnom broju onih koji dijele ciljeve sa P&P. Službenice Bratić, poslušajte referentne statistike i povucite ove predloge koji su dospjeli u javnost. Svoje intimne trenutke držite za sebe.

P.S. Ako se uvede hemijska kastracija za seksualne nasilnike svih boja, kako nam predloži Ženski klub, kako ćemo sa onima koje čuva poslanički imunitet a u kontinuitetu nas siluju svakodnevno! Ili sa onima u svešteničkim haljama koje planiraju da uvedu u naše škole! Ili sa onima među intelektualcima! Ukoliko je bude, a nadam se da nećemo tako kao june da zasovimo (naročito i posebno zbog toga što se takvim predlogom krije sudska praksa koja pokazuje da su kazne izrečene za ova krivična djela ispod zakonskog minimuma, imamo bolje zakone nego njihovu primjenu, da nemamo odgovornost za propuste), znači li to da će siledžije iz zakonodavane i izvršne vlasti, ali i drugih zaštićenih nebeskih imuniteta biti tretirani kao i do sada - oni su izvan zakona! Kome onda ostaje hemijska kastracija sa sve vjeronaukom i reproduktivnim zdravljem u školi.

Autorka je psihološkinja

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")