POZDRAV DOMOVINI

Moratorijum na razvod

Kako je političkoj nejači fitilj sve kraći, možda bi lideri trebalo da razmisle o moratorijumu na razvod. Ako već nisu kadri da ljubavi daju drugu šansu i da se grle kao nekad, mogli bi bar da pruže ruku pomirenja

18634 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Ako bismo vladajuće koalicije poredili sa bračnim zajednicama, ova crnogorska je najbliža razvodu. Istina je da se pobjednici i dalje smješkaju pred stranim gostima, ali između četiri zida odavno lete tanjiri. Sve manje zazivaju Boga i blagosloveni narod, koliko i ekspertska obećanja od kojih se koliko juče koža ježila kao od poljubaca. Reformski zakoni leže u parlamentu zaboravljeni kao kokain među bananama, a više niko ne pominje trastove po Djevičanskim ostrvima. Oni koji su obećavali hapšenja i depolitizaciju pravosuđa, sada prijete brakorazvodnim parnicama od kojih se ostaje bez fotelje ili pada ispod cenzusa.

A godinu ranije, lideri su se grlili i smijali kao mladenci na svadbenim slikama. Obećavali demokratiju kao ljubav do groba i planirali zajednički dom u kome nakon pobjede nema ni podjela. Bježali od revanšizma ko premijer od vakcine i pružali ruku komšiji čak i kad otvoreno želi da Vlada crkne kao nečija krava. Sve je bilo transparentno kao na zajedničkim Facebook profilima, a tri vjere odvojene od države kao u Ustavu ili građanskoj bajci. Dizala se na noge zajednica mila i Bogu i briselskom administratoru.

A onda se negdje pogrešno skrenulo kod Albukerkija, pa se pobjednička porodica pohvatala za vratove kao starlete u „Farmi“. Aleksa je odavno u nezboru sa Dritanom, a ovaj se sve manje sa Zdravkom pojavljuje u javnosti. Frontaši Zdravka više ne prate ni na Twitteru, a ministri mole svece i eskobare da pomire lidere i sve bude kao nekad. Braća iz Fronta traže dnevnu sobu, dok im nude vešernice i garaže po dubini. Pričaju im da je kuća već puna eksperata a i zapadni nosioci stanarskog prava strahuju od Rajovog strica iz Moskve. Dok traju svađe oko dnevne sobe, ozloglašeni komšija sklon političkom i svakom drugom švercu tajno se dopisuje sa mlađim članovima domaćinstva. Iskusan u političkim preljubama, računa na mladost-ludost pa nudi kule i manjine. Da preko vanbračne zajednice uđe u kuću, rastjera eksperte i vrati stanarsko pravo. Prije nego medijatori iz Brisela i Vašingtona pomire ukućane barem do izbora.

Za to vrijeme mladi ministri ne sjede besposleni no biraju strane i pišu planove od kojih 2022. obećava kao horoskopska prognoza. Svjesni da su nakon osvježenja birači skloni ezoteriji, iz eksperata se pretvaraju u alhemičare koji dižu plate i obaraju nezaposlenost. Čarobnim formulama od kojih smrtnicima oči sijaju kao od hedžinga, rastu penzije i nestaju doprinosi. Populistički predlozi zakona vraćaju osmijeh na lice majki troje i više đece, a minimalna cijena rada skače kao srce u đevojke dok gleda ministra mladog. Oni manje vični ekonomiji ali znaveni u marketingu, pune zatvore vođama klanova i slikaju se sa ambasadorima. Kad rukom pravde zaplijene svu drogu i švercovane cigarete, jure šlepere sa šljunkom i čuvaju rijeke. Svi zajedno zapošljavaju po dubini snahe i đeveričiće, da bar glume saksije i mačke po ministarskim kabinetima.

Ali pošto obaveza roditelja nije samo da zaposli đecu no i da ih čuva od trauma bračnih svađa, ovi crnogorski bi morali da pripaze na mentalno zdravlje birača. Jer živci su tanki od života na bensedinima i neispunjenim obećanjima. Glave usijane od čekanja na promjene, pa su đeca manje tolerantna na prazne riječi i još praznije džepove. A kako je političkoj nejači fitilj sve kraći, možda bi lideri trebalo da razmisle o moratorijumu na razvod. Ako već nisu kadri da ljubavi daju drugu šansu i da se grle kao nekad, mogli bi bar da pruže ruku pomirenja. Milan da pusti premijera/profesora da vozi Vladu na ovu pravinu još bar 200-300 dana. Profesor da zaboravi Medove Twitter zavjere i Marinine kletve, koliko i na popis i zakon o lustraciji. Dritan na svim mrežama da blokira ozloglašenog komšiju i zagrli Aleksu kao davnog podgoričkog proljeća 2018. Kao u svakoj poštenoj kući da pod jelkom čitaju maršalove planove, a da Crna Gora postane mjesto u koje se svako vraća kao mladi ministri. Umjesto o razvodu da pričaju o proširenju porodice - manjinama ili nekim drugim zdravim tkivom.

Ako to ne mogu, neka se lijepo raziđu kao civilizovani partneri i nove ljubavi traže na izborima. Jer ako nastave da razaraju ovo malo političke porodice ili formiraju vanbračnu zajednicu sa komitama iz komšiluka-vladajući lideri bi se mogli razvoditi po ulicama. A onda ih od ogorčene đece neće spasiti ni Bog ni briselski sveci.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")