STAV

Kurta i Murta u prosvjeti

Godina prođe, a promjene navika, rada i uopšte stanja u obrazovanju nije bilo - samo se nazadovalo. Imali smo velika očekivanja, a dobili smo razočarenje. I dalje se radi po partijskom ključu. Nijesmo dobili jasnu strategiju obrazovnog sistema

9025 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Godina Vlade Crne Gore zaslužuje realan i stručan osvrt na njen rad. Polazeći od premijerovog pristupnog ekspozea, postojalo je očekivanje da će obrazovni sistem biti visoko na listi prioriteta. Tim prije što i sam premijer ističe važnost obrazovanja i znanja kao razvojne šanse društva.

Godišnjica je dobra prilika da se Vladi skrene pažnja da očekivanja o promjenama u obrazovnom sistemu nijesu ispunjena na način da kvalitet i stručnost svih nas u obrazovanju i dalje ne dolaze do izražaja. Mnogo je veći problem što godinu od izbora Vlade Crna Gora još nema obrazovnu strategiju nego organizuje svoj sistem po prevaziđenim modelima. Dvorske igre u Ministarstvu i kampanjski rad pod pritiscima sa strane bez jasnih kadrovskih resursa, karakteriše Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) u prethodnom periodu.

Pođimo redom - šta je zatečeno u obrazovnom sistemu, kada je došlo do promjene vlasti?

- Početak školske godine je kasnio mjesec bez valjanog razloga. Prethodno Ministarstvo je obećalo četiri miliona eura za tehničku podršku i računarsku opremu i od tog novca minimalno je uloženo u učionice.

- Nije postojala strategija niti inicijativa za zaštitu zaposlenih i učenika od korona virusa što je rezultiralo velikim brojem zaraženih.

- Škole su u organizaciji bile prepuštene same sebi, bez pomoći Ministarstva, Zavoda ili Centra za stručno obrazovanje.

- Zaposleni na određeno u prosvjeti su imali neregulisan status korišćenja odmora, a za jedan broj direktora škola koji su i dalje bili na funkciji postojao je nalaz inspekcije i suda da ih treba razriješiti dužnosti.

- Gorući problem je ipak bio i ostao zakonom neregulisan - status online nastave i neprilagođenih nastavnih planova. Trebalo je da dođe kovid pa da nam pokaže u lice koliko loše nastavne planove imamo i sada.

Pobrojano je samo najkrupnija zaostavština u prosvjeti predhodnih režima novoj garnituri u MPNKS.

Za ovih godinu dana MPNKS je krenulo da uradi sljedeće stvari u obrazovnom sistemu:

- Regulisan je status odmora za kolege koji rade određeno, zatim je formiran radni tim za organizaciju nastave u tekućoj školskoj godini. Kao plod njihovog rada, definisani su modeli nastave za II polugođe. Pokrenuta je priča oko plaćanja časova preko norme. Nastavnici su dobili sedmične planove nastavnih jedinica.

- Donijete su izmjene Opšteg zakona o obrazovanju u poglavljima o izboru direktora, koje su u suštini obrazovni sistem restovale na 1945. godinu i uvele “revolucionarnu pravdu“, to jest princip da bi trebalo smijeniti sve one prije nas jer su nas politički ugnjetavali. Umjesto da se krenulo u postupno dokazivanje nesposobnosti i političkih malverzacija ranije ekipe direktora. MPNKS je izašao u susret apetitima partija na vlasti i uradio tačno ono što su radili i prethodnici. Očekivali smo da poslije izbora odu „profesionalni Crnogorci“ ali ne želimo ni „Srbe po zanimanju“. Tražili smo hitne promjene Zakona o radu gdje bi se ustanovili jasni i mjerljivi kriterijumi za zapošljavanje. Premijer to duguje ideji meritokratije jer je zahvaljujući njoj dobio izbore, ali se pravedan meritokratski sistem u prosvjeti nije ostvario.

U suštini - godina prođe, a promjene navika, rada i uopšte stanja u obrazovanju nije bilo - samo se nazadovalo. Nijesmo dobili jasnu strategiju obrazovnog sistema niti reformu Zavoda za školstvo i Centra za srednje stručno obrazovanje. Stiče se utisak da Ministarstvo radi namah, od slučaja do slučaja.

Imali smo velika očekivanja, a dobili smo razočarenje.

I dalje se radi po partijskom ključu.

- Sjaši Kurta da uzjaše Murta!

Autor je član Generalnog sekretarijata CIVIS-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")