STAV

Cetinjani su siti praznih obećanja

Politika kao sveobuhvatni sistem prisutan u Crnoj Gori, a sa vlašću samo jedne, po mnogo čemu retrogradne, politike aktuelnog režima i vlasti DPS-a učinila je da Cetinje preživljava svoje teške dane
162 pregleda 10 komentar(a)
Cetinje grad, Foto: Shutterstock
Cetinje grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2017. 09:19h

Mali gradovi uvijek u sebi nose draž, duh i dušu starih vremena. Ali isto tako pred njima su izazovi današnjice - kako sačuvati i valorizovati sve prirodne potencijale, učiniti boljim za život građana Prijestonice, a takođe privlačnjim i sadržajnijim za turiste, investitore, strane kompanije i sve druge kojima bi Cetinje bilo intresantna destinacija za boravak i razvoj.

Politika kao sveobuhvatni sistem prisutan u Crnoj Gori, a sa vlašću samo jedne, po mnogo čemu retrogradne, politike aktuelnog režima i vlasti DPS-a učinila je da Cetinje preživljava svoje teške dane. Većina mlade populacije svoju perspektivu posao i školovanje nastavlja u većim gradovima, što sve vodi ka napuštanju Cetinja i centralizaciju Podgorice, što svakako nije dobro.

Treba više da težimo ka praktičnim i konkretnim rješenjima, a ne ka političkim, jer u takvom ambijentu svi smo gubitnici. Često se ističe da je turizam značajan za razvoj jednog grada i države uopšte, ali da li je to baš tako. Najuspješnije države EU upravo su i industrijski najrazvijenije države, industrija čini glavnu okosnicu njihovog razvoja, ali i privrednog, a posebno ekonomskog uspjeha. Cetinje je svojevremeno imalo elektro-industriju Obod koja je kvalitetom svojih proizvoda nadmašivala mnoge poznate konkurente, pa i slovenačko Gorenje koje i danas važi za uspješnu kompaniju. Oboda danas, nažalost, nema nigdje sem u pričama.

Politika koja se vodila prema Prijestonici bila je nemilosrdna u uništavanju svih njenih privrednih dobara. Građani ne smiju nikada da zaborave ko je bio na vlasti i svih ovih godina loše upravljao gradom. Navešću primjere malih uspješnih država Evrope koji su skopčali zajedno turizam i industriju i postižu značajne ekonomske rezultate.

Švajcarsku zovu zemljom pastira i banaka, ali je stvarnost drugačija. Ona ima moćnu industriju. Poredak glavnih grana švajcarske industrije je sljedeći (prema broju zaposlenih u njima): metalurgija, mašinska, tekstilna, prehrambena, satna i hemijska industrija. Vještina izrade u zanatskim djelatnostima doprinijela je neizostavnom SWIS MADE kvalitetu. U Češkoj su najvažnije auto-industrija, mašinska, prerada domaćeg drveta, proizvodnja stakla i keramike. U Mađarskoj glavne privredne grane rudarstvo, metalurgija, prozivodnja građevinskih materijala, prehrambena industrija, hemijska, a posebno farmaceutska industrija i industrija automobila. Za kraj ću navesti primjer Austrije kao jedne od 10 najbogatijih država svijeta, a u kojoj su na vlasti socijaldemokrate. Austrija ima jako razvijenu tešku industriju (proizvodna željeza, metalna i hemijska industrija) crnu i obojenu metalurgiju elektrotehničku i elektroničku industriju, prehrambenu, drvnu, tekstilnu industriju...

Dakle, pored turizma koji je prepoznat u svim ovim državama, okosnicu čini industrija. Uz sve ovo tu su i posebna prava i poštovanja radnika koji su angažovani, što kod nas nije slučaj. Pojedine države su osmočasovno radno vrijeme skratile čak na šestočasovno smatrajući da će tako radnik biti produktivnji i zadovoljnji. Socijalna politika i zaštita i prava radnika moraju da budu u prvom planu. Sve ovo sam naveo da pokažem da je Cetinje, moj grad, moglo i može da postigne simbiozu industrije i turizma. Cetinje bi uz strateškog investitora (koji ne mora da bude stranac) a koji bi prepoznao, prije svega, svoj intres u svemu, mogao da u industriskoj zoni Oboda (naravno uz uslov da se riješi imovinsko-pravni spor nad imovinom i zemljištem Oboda) otvori male pogone za elektronske konponente kompjutera, tranzistora, mobilnih telefona i slično ili mali pogon za preradu i otkup ljekovitog i šumskog bilja kao i za proizvodnju u kozmetičkoj i farmaceutkoj industrijijako traženih eteričnih ulja. Mali pogoni pružili bi mogućnost da se u kasnjim fazama, uz dobar kvalitet, širenje postojeća proizvodnja. Svi smo svjedoci da je mnogobrojna roba, koja stiže kod nas uglavnom sa kineskog tržišta, lošeg kvaliteta, često neispitana i vrlo sumljiva. A sa kvalitetom roba i usluga koje bi bile naš proizvod postigli bismo željeni kvalitet i brend.

Za takav početak nijesu potrebna velika ulaganja ako Prijestonica ima i volje i želje da podrži kvalitetne investitore, što bi dugoročno Cetinju pružilo dobru perspektivu a mladima priliku i šansu za dobar posao.

Vlast aktuelnog režima DPS-a na Cetinju do sada nije pokazala ni volju ni želju da se na ovom polju uradi nešto više i konkretnije. Cetinjani su siti praznih i lažnih obećanja koja se godinama uoči izbora iznova ponavljaju. Došlo je vrijeme za značajne političke i strukturne promjene kojima bi drugi mladi ljudi pokazali volju želju i rad, prije svega za dobrobit svih građana Prijestonice.

Autor je portparol OO SD Cetinje i magistrand Saobraćajnog fakulteta u Nišu...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")