STAV

Virus opozicije i virus vlasti

Biti opozicija u Crnoj Gori očigledno je neka vrsta virusne infekcije

3164 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Biti opozicija u Crnoj Gori očigledno je neka vrsta virusne infekcije. Gledano iz perspektive dugogodišnjeg opozicionara koji je i sam predugo bio virozan, zaključujem da je po srijedi upravo to ili, još gore, kakva kletva, gatka, učin zaostao iz pravremene - Dabogda vazda bio opozicija i ne vidio dalje od nosa.

Da sam, recimo, u minulih godinu, imao privilegiju da pogodim i predvidim događanja koliko je puta Đukanović omanuo i promašio, Bog zna gdje bi mi bio kraj! Neizlječivo, međutim, pomenuti politički gatar, nastavlja da prognozira i zauzima upražnjeno, počasno mjesto na kojemu su godinama unazad bivali nekadašnji naši, čuveni prognozeri.

- Neće ova većina izdržati ni pola godine?

- DPS je jači nego prije izbora 2020?

- Pobijedićemo u Nikšiću, kao što smo vazda pobjeđivali - optimizam iz Herceg Novog mu neću dosipati?

- Neće biti ustoličenja?

- DPS će pokazati svoju snagu na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici?

- Imamo većinu da srušimo Vladu do kraja godine?

- Kad se DPS poduzme kakvog posla on ga sigurno završi?

- Vlada će pasti do kraja januara?

Čak je i Željko Samardžić, i to pjevajući, bio oprezniji od Đukanovića.

Kod njega je rastegljivo jasno; u oktobru biće u novembru.

Da se nije miješao, da nije hrabrio svoje pristalice po sistemu "evo sjutra ćemo" možda bi se nešto i ostvarilo. Da nas on svakodnevno ne svađa i ne glumi velikog šefa, koji se pita i kad se ne pita, davno bismo se mi sami "pokomatili" mnogo više od priloženog. To nam je omiljena bolest koju smo naslijedili iz prve inkubacije neizlječivog opozicionog virusa.

Poslednji prognostički ispad šefa DPS-a je procjena da Crnoj Gori nema spasa ako se "ne ujedine patriotske snage"? Htio je reći u tom slučaju DPS-u nema spasa. DPS-u, međutim, spasa nema ako se ne razjedini, a bilo bi spasonosno i za Crnu Goru, čak i za njihovu verziju iste. Eto, vidjećemo ko je bolji prognozer.

Od svega ovoga se ne plašim, mada je teško gledati dvije opozicije jer u međuvremenu se mi nismo promijenili, makar nismo na bolje. Teško nama ako virus mutira pa "mi i oni" samo zamijenimo mjesta - na tom smo putu!

"Virus opozicije" je mučno gledati, ali je "virus one vlasti" virus sa strašnim posljedicama - teško ga je i živjeti i preživjeti. Ništa slično Delta ili Omikron soju - prosto, u pitanju je istorijski nesoj, a sve je posljedica davnih kletvi, gatanja i avetanja.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")