IN MEMORIAM

Veliki poklonik umjetnosti

Crnogorska zbirka dobijala je vremenom istinska, prepoznatljiva obilježja i sadržaje. Okupljena su djela najistaknutijih naših umjetnika, tako da je ona postala i najreprezentativnija zbirka Centra savremene umjetnosti Crne Gore

3470 pregleda 0 komentar(a)
Foto: csucg.co.me
Foto: csucg.co.me

Milenko DAMJANOVIĆ

(1946 – 2021)

Krajem prošle godine, napustio nas je istinski slikar, moćan i snažan Nikola Gvozdenović, umjetnik rodne grude i dramatičnih crmničkih vrleti. A nedavno je otputovao ka ljepšim horizontima i strastveni poklonik umjetnosti i umjetnika, Milenko Damjanović. Školovan kao pravnik, bio je uposlenik u „Plantažama 13. jul“ u Podgorici, u Republičkom centru za kulturno-umjetničke djelatnosti, ali najstrastvenije je doskora obnašao mjesto direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Sa ogromnim entuzijazmom, prihvatio je da vodi „Galeriju nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito“, smještenu u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici. Institucija nesvrstanih zemalja, baštinila je više kolekcija zemalja članica: Afrike, Azije, Latinske Amerike i Evrope (Engleska, Italija, Španija), koje nisu pripadale Pokretu nesvrstanih. Ukupno preko hiljadu djela najistaknutijih umjetnika iz tih zemalja. Od 1995. godine, prerasla je u Centar savremene umjetnosti Crne Gore, sa posebnim usmjerenjem ka prikupljanju djela crnogorskih umjetnika i formiranja Crnogorske zbirke.

Od davnina, Milenko Damjanović - za mene MIKELE, poštovalac moje umjetnosti, istovremeno moj veliki prijatelj i dobar drugar, sav se sa kustosima predao očuvanju postojećeg fundusa, a sa ogromnim žarom i zanosom otpočeo da formira Crnogorsku zbirku savremene umjetnosti. No, u vremenima kada se nedovoljno ulagalo u kulturne sadržaje i projekte, nedostatak sredstava predstavljao je veliki i gotovo nerješiv problem. Tražeći sponzorstva i na ostale legitimne načine, usmjeravao je sredstva kako bi formirao zbirku relevantnim djelima crnogorskih umjetnika. Ne prepuštajući bilo što slučajnosti, sa izvanrednim osjećajem za slikarstvo i likovnost, zajedno sa galerijskim kustosima, temeljio je zbirku.

Nošena ogromnom ljubavlju prema umjetnosti, a prateći na izložbama i u ateljeima stvaralaštvo mnogih umjetnika, Crnogorska zbirka dobijala je vremenom istinska, prepoznatljiva obilježja i sadržaje. Okupljena su djela najistaknutijih naših umjetnika, tako da je ona postala i najreprezentativnija zbirka Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Međutim, nije sve išlo lagodno i lako kao što je to spolja izgledalo. Obavljajući djelatnosti iz svoje registrovane nadležnosti, između ostalih, Centar se bavio i poslovima autorske agencije. Dio sredstava usmjeravan je za otkup radova nekih umjetnika.

Zvanična organizacija koja se bavi kontrolom poslovanja republičkih organa, redovno je obavljala pregled aktivnosti Centra. U istjerivanju čistote poslovanja, pronašla je određene iznimke u radu. Dragi prijatelj Mikele, sa razlogom je očekivao priznanja i čestitke za formiranje Crnogorske nedostajuće zbirke. Umjesto pohvala i čestitki, kontrolni organ uputio ga je na sudski postupak. Uznemiren i povrijeđen takvim činom nadležnih, Damjanović je podnio ostavku na mjesto inokosnog organa i otišao u prevremenu mirovinu.

Koliko god se trudio i pokušavao da prebrodim nestanak dragog prijatelja, u nutrini ostaje gorak ukus nepravde i nespokoja. Nosiću nasmijan lik moga dragoga prijatelja Mikelea u svojoj duši dokle god budem hodao ovim horizontima. Neprestano ću prebirati po sjećanjima, vraćaću se na duge otvorene i iskrene razgovore, koje smo vodili o umjetnosti, književnosti, muzici, pozorištu, filmu i nezaobilaznom fudbalu. Iako nešto mlađi od mene, pamte se njegove igre na desnom krilu, njegova brzina, driblinzi i začuđujuća inteligencija. A igra šaha, bila je njegova svakodnevna razbibriga. Kao opali listovi nadojeni jesenjim kišama, ostaju svima koji su ga poznavali, pregršti prepune izuzetnih uspomena.

Liberto Bob SLOVINIĆ, slikar i publicista

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")