LOVAC NA ZMAJEVE

E, moj Nole

Nema gore situacije u koju ozbiljan čovjek sebe može da dovede nego kad izazove pogrešne ljude da ga podržavaju iz pogrešnih razloga

65313 pregleda 553 reakcija 172 komentar(a)
Foto: Vijesti/Vuk Lajović
Foto: Vijesti/Vuk Lajović

Šest muškaraca iz područja kanadskog Hamiltona, porijeklom iz Srbije, uhapšeni su pod optužbom za provalu u zoološki vrt Toronta i otmicu dva rijetka zapadna siva kengura, koja su kasnije ispekli na ražnju u znak odmazde što je srpskoj teniskoj superzvijezdi Novaku Đokoviću odbijen ulazak u Australiju. Fejk njuz, u koju je na prvo čitanje malo ko posumnjao da potiče od nekog digitalnog generatora ovakvih parodija i fotomontaža, a ne od CNN-a, na koji su se pozvali.

Dakle, da se događaj zaista zbio, kao što nije, da li bi bilo ko od nas mogao da posumnja kako se među šestoricom uhapšenih niko ne odaziva na ime Marko Bato Carević. Samo oni koji sumnjaju u vakcinu i osnovni zakon fizike da isti čovjek ne može biti u isto vrijeme na dva kraja svijeta, mogli bi da povjeruju kako se u pomenutom društvu našao i mejor Bato.

Dok je neka antisrpska ruka pakovala na Worldgreyu ovaj pakosni fake news o ražnju i kengurima, gradonačelnik Carević je, pred zidinama Starog grada (Guča na moru), zajedno sa saborcima hvatao Australiju, zemlju porijekla dobroćudnih klokana. “Svako ko udari na tebe, Novače, zna da će izgubiti. Ti si šampion i na terenu, a nažalost i u ovoj političkoj situaciji koja je neminovna i tamo u toj, u tom, civilizovanom nekom svjetskom kontinentu”, poručio je mejor Bato. Kao brat Mile (Dodik) na Ameriku, tako je i Bato udario na neki tamo daleki civilizovani kontinent. Čijeg se imena u trenutku nije mogao sjetiti, što se više da pripisati mukotrpnom i težačkom životu Carevića, koji je sadašnji impozantni imetak morao da stvara sam, sopstvenim rukama, znojem, što mu je uzelo vrijeme i odvojilo ga od redovnog pohađanja nastave. Bilo onlajn ili u klupama.

Pomenutu fake informaciju iz Kanade zločinačka Nato glava je ilustrovala fudbalskim stadionom, na kome navodno Batova braća i istomišljenici vrte ražanj sa kengurima. Tek tada nam je otklonjena svaka sumnja da Carević ima bilo kakve veze sa pomenutim događajem, čak i da je stvarni a ne samo izmišljeni. Opet polazeći od naučnih saznanja koja su davno dokazala da su vakcine najbolja zaštita od svake epidemije ali i da se jedan stadion, makar i nebeskog FK Grbalj, ne može istovremeno nalaziti i u blizini Budve i u blizini Toronta.

Ali da na trenutak prihvatimo kako se taj užasni događaj i zbio u kanadskom Hamiltonu, da li bi iko od nas pomislio da se među šestoricom uhapšenih niko ne odaziva ni na ime Marko Kovačević. Ne bi. Iz prostog razloga što bi se samo na nekom generatoru fake news kao što je Worldgrey, mogla naći tako nevjerovatna info da Nikšić ima zoo-vrt. Ili da u gradu pod Trebjesom neki Milutin Đukanović, saborac Markov, drži dva kengura kao kućne ljubimce. Dobijene na poklon tokom litija od mjesnog paroha SPC iz Melburna, u znak podrške odbrani svetinja. Možete zamisliti šta bi Milutin uradio kengurima nakon sramne oduke zločinačke Vlade Australije da uskrati vizu našem Noletu. Umjesto na ražanj, istog momenta Milutin bi nedužna stvorenja naglavačke izbacio iz kuće. Kao što su 90-ih u znak odmazde Milo, Novak, Momir & Co. kažnjavali Slovence uništavanjem frižidera, veš-mašina i ostale bijele tehnike sa oznakom Gorenje.

Ono što je bilo najuvjerljivije u pomenutoj lažnoj objavi Worldgreya, jeste konstatacija da su pomahnitala braća bila pijana, da su se skidali goli i pjevali, da su policajce nazivali Nato ubicama, a da su ženu koja je slučajno prolazila pored igrališta vrijeđali na rodnoj osnovi.

Da se to stvarno desilo, kao što srećom nije, svi bi odmah znali da među okupljenim slobodarskim Kanađanima nije naš Jole Vučurović, pošto bi bilo nezamislivo da se prema nedužnim životinjama i slučajnoj prolaznici tako odnosi neko ko je voljom parlamentarne većine postavljen na čelo skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, zadužen da štiti svaku, a posebno rodnu ravnopravnost. Što sugeriše zaključak da bi hrabri Vučurović, da se kojim slučajem na Badnji dan našao u okrugu Hamilton, vidjevši dva nedužna stvorenja, dva kengura, kako im se sprema kama, što se srećom nije desilo, ali da nekim slučajem jeste, svi smo sigurni da bi naš Jole odmah skočio i razoružao kanadski šesterac, uzimajući i nedužnu gospođu u zaštitu od verbalnog nasilja i seksizma pomahnitale družine.

E, moj Nole. Nema gore situacije u koju ozbiljan čovjek može da se dovede nego kad izazove pogrešne ljude da ga podržavaju iz pogrešnih razloga. Nakon što si svojim reketom i djelom skoro dvije decenije pokušavao da svijetu pokažeš neku ljepšu sliku Hamiltona iz koga dolaziš, za samo par dana sve se vratilo na fabričko podešavanje. Reternirani smo u devedesete, kada se Vožd hvalio kako se Srbija saginjati neće, a njegove marionete u Crnoj Gori zagovarale da se sa ustašama razgraničimo za sva vremena. Naša braća i komšije, sa istog kontinenta, samo drugačijeg imena, u nastavku te priče su deportovana, raseljavana, ubijana. Zato smo tako brzo povjerovali da smo sad i kengurima došli glave. I tamo nekom civilizovanom kontinentu.

Ponovo su, moj Nole, varvarizam i primitiva tvog i našeg roda proključali, sreća samo što nam Australija ne izvozi neke frižidere i veš-mašine, a još je veća što nemamo zoo-vrtove, pa ni kengure, koji bi na svojoj koži osjetili patriotizam i slobodarski duh našeg naroda.

A sve je moglo biti drugačije. Da si, kao mnogo puta tokom karijere, pokazao poniznost. I primio vakcinu. Ne zbog sebe već zbog miliona tvojih fanova širom svijeta koji nemaju zdravo tijelo kao ti, još manje dovoljno novca za zdravu ishranu bez bar-koda, zbog onih koji imaju jednu ili više hroničnih bolesti, ili su samo stariji od 65 i kojima je vakcina bila jedini mogući spas. Da se nijesi uznio i pomislio kako si pametniji i veći od Luja Pastera, danas bi se spremao za pohod na 21. slem, umjesto što se rvaš sa bastardom od premijera Morisona i nekim njegovim ministrom od Vulina. Spasio bi tako i poneki život, Nole, jer bi pojedini tvoji obožavaoci, koji to već nijesu uradili jer su baš čekali na tebe, primili vakcinu slijedeći tvoj primjer. Po principu, kad je Nole primio Fajzera, i ja ću.

Povrh svega braća Bato, Marko, Milutin i Jole ne bi morali da nam se pravdaju kako u lažnoj informaciji o šestorici uhapšenih Srba u Kanadi nije nijedan od njih.