STAV

Nacionalni preporod

Nacionalni preporod sigurno nam neće donijeti razni gurui i očevi nacije, taman da su i dva puta uspješniji u svom poslu. Društvo i građanska svijest se ne grade na podjelama i insistiranjima na različitostima. Preporod počinje prepoznavanjem i njegovanjem vaskolikih različitosti koje nas spajaju

3698 pregleda 69 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Živjeti život u državi u kojoj je društveno poželjno dokazivati svoj patriotizam uloženim decibelima u nacionalne narative srpske ili crnogorske provenijencije, opasno je za sve one građane koji prepoznaju takve matrice. Sve nacionalne matrice u osnovi ponavljaju redosljed ponašanja viđen na ovim prostorima u predhodnih sedamdesetak godina. Naši đedovi se nekada pjevali ...„teži su mi neutralci no svi konji i magarci“... a potom bi složno krenuli u prebrojavanje nacionalnih krvnih zrnaca po principu ko nije s nama taj je protiv nas, to jest izdajnik. Fraza se toliko puta ponavlja u prilikama i neprilikama, da je, u stvari, izgubila smisao i pretvorila se u svojevrsni lovni poklič na običnog pristojnog građanina.

Dok se oko nas vrše hladnokrvne mafijaške egzekucije i šverc narkotika, prostački populizam osvaja Crnu Goru. Umjesto da građanima ponudi sigurnost zakona i realne ekonomije socijalne pravde, Crna Gora je postala avanturistički park najprimitivnije vrste. Vjera i nacija su srozani na nivo primitivnog folklora. Kamo sreće da smo postali svetosavci i Njegoševa Crna Gora jer su to za svoje vrijeme bili primjeri prosvetiteljskog društva. Polupismeni političari su zloupotrijebili našu svijetlu istoriju. Pitanje nije kada će ovo ludilo javnog silovanja društvene scene prestati, već je pravo pitanje da li će nestati pristojnost, skromnost i vjera u sopstveni uspjeh.

A o ekonomskoj egzistenciji i normalnim temama niko više i ne govori, Budžet nam je poštansko sanduče sa svim populističkim željama tipa hljeba bez motike. I još nešto. Nećete čuti od ovih naših eksperata kako zaraditi novac? Čuje se samo iz njihovih ustiju kako ga oporezovati i potrošiti?

Fraze „Nek je vječna“ i „Srpski svet“ su proizvodi tranzicionih procesa i predstavljaju mimikriju društvenih vrijednosti. Generacijsko taloženje moralnog kodeksa koji je od nekadašnjih Crnogoraca stvorio svojevrsni sociološki brend, raspao se u prah i pepeo. Sadašnje generacije građana Crne Gore čak imaju problem i sa nacionalnim identitetom. Na snazi je opasna kovanica „svaka ptica svome jatu leti“, a to je ono protiv čega se valja boriti do kraja. Kolektivno „MI“( nacija, narod, partija, vlada) zamijenilo je individualno“Ja“ (obični pristojni građanin, pojedinac).

Slika ekonomskog blagostanja koja je projektovana za domaću upotrebu počela je dobrano da se ljušti i dobija sivi kolorit. Glavni likovi društveno ekonomske elite sa te slike, gradili su i grade nove moralne norme i privid poželjnih vrijednosti u Crnoj Gori. Koliko je samo tih protagonista, a da prethodno u biografiji nemaju društveno valorizovane uspjehe. Jednostavnije rečeno, mjera uspjeha je snalažljiivost i već čuveni vizantijski nepotizam i obraz od đona! Mjera društvenih normi je postala stvar dogovora društveno ekonomskih elita. Dopušteno je ovom narodu sve ono što se dogovore očevi Crne Gore!

U posttranzicionoj Crnoj Gori, upravo je najviše zloupotrijebljena manjkavost demokratije a to je pravo na lični izbor pojedinca. Ugledajući se na čuvene ugovore buržoarskih društava koji u prvi plan stavljaju pojedinca, to jest „njegovo visočanstvo građanina“, mi smo zaboravili da je u Crnoj Gori tek u povoju građanska svijest, i zamijenili je kolektivnom sviješću. Sve ostalo glumatamo. Zarad Evrope. Da ih ne diraju. Tako da danas imamo fingiranu srednju klasu kao izvor političke i ekonomske moći koja daje izborni legitimitet vlasti. To znači da je prvo elita projektovala građane, u buržoarskom smislu riječi, pa je onda deponovala svoj legitimitet u tom prividu. Crna Gora je sada pravo Potemkinovo selo! U ovakvom društvenom ambijentu moguće je proglasiti legitimnim svaku odluku vlasti jer dolazi kao proizvod vrhovnog buržoarskog principa, a to je pravo i izborna volja pojedinca-građanina, koga je ta Vlast projektovala i stvorila.

Vlast je zadovoljila i drugi kriterijum modernih evropskih društava, a to je da je odgovorna za svoje postupke građanima, koje je ona sama projektovala i stvorila. Tako dolazimo do jednog čudnog paradoksa u kome je aparat vlasti sam sebi dovoljan. Režim ima čak i samodovoljnu političku opoziciju radi potpunijeg privida iz inostranstva. Riječi kao što su ideje i ideologija zamijenjene su riječima lična korist ili profit.

Neka mi bude dozvoljeno da parafraziram Tomasa Mana... Ne postoji crna i bijela Crna Gora, montenigrinska i srpska. Postoji samo jedna Crna Gora. Crna Gora na koju svi podjednako imamo pravo. Moramo jednom iskoračiti iz nacionalnih matrica. Nije Crna Gora stvorena 2006. godine kao društvo kolektivne slobode naroda od drugog naroda, kao društvo koje je raj za siromašne, i narodna država kao vezivno tkivo svih masovnih političkih pokreta. Upravo suprotno - Crna Gora mora biti sasvim drugačija.

Moramo čuti, za početak, jedni druge. A put svakog oporavka dug je i težak. Traži puno odricanja i žrtava. Prvi korak našeg društvenog oporavka je da ponovo upoznamo istinu. Istinu o sebi samima. Potrebno nam je veliko otrežnjenje. Da shvatimo da nijesmo nikakva „uspješna evropska ili bilo koja nacionalna priča“ nego društvo koje bi tek trebalo da utvrdi svoje društvene prioritete. Tek onda nam slijedi „dugo putovanje kroz noć“. Treba da shvatimo da svaki pojedinac u Crnoj Gori, svaki njen građanin, ima pravo na svoju „ličnu sreću“, ali da ona zavisi od njega i njegovog rada. Građani Crne Gore treba da shvate da pojam ulazak u Evropsku uniju znači da odmah počnemo primjenjivati evropske norme i pravila. Ne sjutra ne posle, nego danas. Uniji treba donijeti sopstvene društvene i ekonomske vrijednosti.

Nacionalni preporod sigurno nam neće donijeti razni gurui i očevi nacije, taman da su i dva puta uspješniji u svom poslu. Jer oni su uspješni tek kod kuće i za svoju korist. Društvo i građanska svijest se ne grade na podjelama i insistiranjima na različitostima. Naprotiv. Preporod se počinje prepoznavanjem i njegovanjem vaskolikih različitosti koje nas spajaju. Na tim temeljima ujedinjenih različitosti nastaju nove vrijednosti i identiteti. Made in Crna Gora tada postaje svojina svih nas, njenih građana. Samo je pitanje dokle će ćutati intelektualna elita Crne Gore.

Autor je član Generalnog sekretarijata CIVIS-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")