STAV

Diplomatija iznad rata, istina iznad laži

Ruska prijetnja Ukrajini je prijetnja demokratskim vrijednostima svugdje. Amerikanci i građani Crne Gore moraju stati zajedno s Ukrajinom kako bi osigurali slobodnu i stabilnu Evropu

18421 pregleda 57 reakcija 40 komentar(a)
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Svijet posmatra ruski obrazac ničim izazvane agresije prema Ukrajini. Ruski postupci prijetnja su ne samo Ukrajini nego i Evropi i, na pravilima zasnovanom, međunarodnom poretku. Ciljevi Sjedinjenih Država su jednostavni. Stojimo uz naše saveznike i partnere u podršci evropskoj koheziji, jačanju našeg transatlantskog odnosa i osnaživanju demokratskih država i institucija. Činimo to kako bismo poboljšali život građana i Sjedinjenih Država i Crne Gore.

I to radimo zajedno. Američki državni sekretar Entoni Blinken bio je kristalno jasan: Sjedinjene Države neće pregovarati o Evropi bez Evrope. Nećemo pregovarati o Ukrajini bez Ukrajine.

Tokom posljednje dvije decenije Rusija je izvršila invaziju na dvije susjedne zemlje, miješala se u tuđe izbore, koristila hemijsko oružje za sprovođenje atentata na stranom tlu, koristila isporuke gasa kao političko oruđe i prekršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Nakon što su 2014. godine milioni Ukrajinaca protestovali u zalaganju za demokratsku budućnost, Rusija je proizvela krizu, napala i okupirala ukrajinsku teritoriju na Krimu, te orkestrirala rat u istočnoj Ukrajini sa ruskim osobljem i oružanim grupama koje vodi, obučava, snabdijeva i finansira. Ovaj rat je odnio više od 14.000 ukrajinskih života. Rusija i danas nastavlja okupaciju dijelova Gruzije i Ukrajine i nije ispunila obavezu povlačenja svojih snaga iz Moldavije. A sada akcije Rusije, uključujući gomilanje više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, stvaraju novu krizu ne samo za Ukrajinu već i za cijelu Evropu.

Predsjednik Putin neiskreno optužuje Ukrajinu za ničim izazvano rusko vojno grupisanje. Ali položaj ukrajinskih vojnih snaga i NATO savez uvijek su bili isključivo odbrambene prirode. Za razliku od Rusije, Ukrajina se pridržavala svojih obaveze prema sporazumima iz Minska, koji su bili osmišljeni kako bi obezbijedili prekid vatre u Donbasu. Ono čega se Putin zaista boji jeste da će demokratske vrijednosti i ostvarivanje ljudskih prava nastaviti da postepeno nagrizaju njegovu vlast.

Sjedinjene Države i Crna Gora posvećene su podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Zajedno s našim saveznicima i partnerima pomoći ćemo Ukrajini u njenim nastojanjima da se odbrani od dalje ruske agresije. Nastavićemo da podržavamo napore Ukrajine da unaprijedi demokratske i antikorupcijske reforme i obnovi i osigura svoje međunarodno priznate granice.

Kao što je sekretar Blinken rekao u Berlinu 20. januara, ovdje je mnogo toga na kocki. Govorimo o budućnosti Ukrajine, istina, ali i o principima koji su svijet decenijama činili sigurnijim i stabilnijim.

Duboko smo uključeni u to što se događa u Ukrajini jer poštujemo principe koji podržavaju međunarodni mir i bezbjednost: da se granice i teritorijalni integritet države ne mogu promijeniti silom i da je pravo država da same donose odluke i same određuju svoju budućnost. Dopustiti Rusiji da nekažnjeno krši ta pravila poslalo bi poruku drugima širom svijeta da ti principi nijesu obavezujući.

Sjedinjene Države žele da nastave izgradnju međunarodne koalicije partnera u Evropi i izvan nje koji ovu prijetnju vide jasnim očima. Naši prijatelji u Crnoj Gori su takođe veoma važni za ovaj napor. Naše zajedničko transatlantsko jedinstvo i odlučnost najefikasnije su oruđe koje imamo u borbi protiv ruske agresije. Posvećeni smo diplomatiji i jasno smo stavili do znanja da diplomatski put pruža jedino trajno rješenje za sve.

Međutim, ako Rusija odabere drugi put i sprovede dalju invaziju Ukrajine, spremni smo i usklađeni s našim partnerima i saveznicima da nametnemo ogromne posljedice Rusiji, što su nedavno potvrdili G7, EU i NATO. To bi bile značajne sankcije - finansijske, ekonomske i druge koje nismo uvodili u prošlosti. Takođe bismo koliko je potrebno pojačali odbranu Ukrajine i NATO-a, upravo ono što Putin tvrdi da ne želi.

Ruska prijetnja Ukrajini je prijetnja demokratskim vrijednostima svugdje. Amerikanci i građani Crne Gore moraju stati zajedno s Ukrajinom kako bi osigurali slobodnu i stabilnu Evropu.

Autorka je američka ambasadorka u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")