STAV

Ne divljaju samo cijene

Na političkoj pozornici Crne Gore odigralo se mnogo scena koje, u produženom trajanju, predstavljaju ogroman teret za građane, čak i za one koji vole da se „bave politikom“

3908 pregleda 3 komentar(a)
Foto: FB
Foto: FB

Kada sam u septembru 2021. godine pisala tekst o usijanoj političkoj sceni u Crnoj Gori, o podijeljenom društvu i umoru građana od politike, pandemije korona virusa i siromaštva, nijesam ni sanjala da će naredni mjeseci, umjesto smirivanja situacije, donijeti nove oluje.

Na političkoj pozornici Crne Gore odigralo se mnogo scena koje, u produženom trajanju, predstavljaju ogroman teret za građane, čak i za one koji vole da se „bave politikom“. Prvo je opozicija predložila izglasavanje nepovjerenja Vladi, pa odustala, čekajući pogodniji momenat. Onda se po n-ti put zaljuljala vladajuća koalicija, koja ovog puta nije premostila međusobne političke i programske razlike. Ni ljubav ih nije povezivala. Svako je svakoga želio da razriješi ili smijeni sa funkcije, da se jedni drugima osvete i zavazda raziđu. GP Ura, uz pomoć opozicije, predložio je izglasavanje nepovjerenja Vladi, premijer je tražio smjenu potpredsjednika Vlade i skraćenje mandata Skupštini, a opozicija je predložila smjenu predsjednika Skupštine. Ostali smo bez ekspertske Vlade i bez predsjednika Skupštine, a poslanici su zaradili februarsku platu, bez obzira na to da li su prisustvovali skupštinskim zasijedanjima, bili na uličnim protestima ili na trećem mjestu. Nije im smetalo ni povećanje plate po 200 eura, po programu “Evropa sad”.

Dok smijenjena Vlada bitiše u tehničkom mandatu i nekontrolisano radi šta mora i šta ne mora, GP Ura, jedan od koalicionih saveznika tzv. parlamentarne većine, koja to više nije, nastoji da realizuje projekat manjinske vlade, koji je objelodanila sredinom januara. Bivša je bila ekspertska, nova će biti evropska. Kao što su nam isti političari 30. avgusta 2020. godine „čestitali slobodu“, tako nam sada obećavaju brzi ulazak u EU i još mnogo benefita, sve u roku kratkog trajanja njihove vlade. U redovima partija, koje su sa GP Ura činile parlamentarnu većinu, “buknuli su požari”. Mržnja prema vječitim političkim rivalima, a posebno prema onima koji su srušili “njihovu” Vladu, doseže do neba. Prirodno je neslaganje između vlasti i opozicije i prirodne su tenzije i uzajamne prozivke i uvrede u toku predizbornih kampanja, pa bi se, građanima za utjehu, trajući izliv emocija mogao smjestiti u kontekst kampanje za predstojeće vanredne parlamentarne izbore. Žal za foteljama i borba za vlast se podrazumijevaju.

To što verbalne uvrede, laži, izmišljanje afera, izdajnika i neprijatelja,… nije samo obilježje politike kod nas, nije utjeha. „Sve brutalniji jezik u politici natjerao je čuvenog italijanskog književnika Klaudija Magrisa da još 2015. godine opomene javnost na opasnu degeneraciju govora u političkom i javnom prostoru. Vulgarnost u izražavanju i jezik uvreda, koji dominiraju komunikacijom sve većeg broja političara bez ikakvog otpora legalizuju govor tih novih varvara, za koje Magris kaže da su ‘podivljali’ političari.” (nin.co.rs)

Vlade formirane od strane postizbornih heterogenih koalicija često ne dočekaju kraj mandata. Koaliciona partija (pokret) ima pravo da iziđe iz koalicije, kada osjeti da su njeni programski ciljevi neostvarivi. Pravo nezadovoljnih političara i drugih građana na mirne proteste, takođe je pravo iz Evropske konvencije o ljudski pravima. Poštujući njihov izbor na političko i svako drugo dopušteno djelovanje, građani očekuju da se tenzije smire i život vrati u normalu. Da iziđemo iz “vanrednog stanja”, koje traje koliko i pandemija korona virusa!

Dok traju političke turbulencije, i pored usvojenog programa “Evropa sad”, standard građana se brzinom urušava. Cijene goriva su premašile rekord iz 2012. godine, a cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan divljaju da je nemoguće pohvatati tačne procente poskupljenja. Usluge i ljekovi takođe,… i sve što građanima za život treba! Na dan 31. januara 2022. godine, na evidenciji ZZZCG bilo je 56.233 nezaposlena radnika, što daje stopu nezaposlenosti od 24,24 odsto. Niko ih ne spominje! Penzije su usklađene za 2,13 odsto, što se uklopilo u onih 8 miliona, koji su bili “sklonjeni sa strane”, pa imam pravo da sumnjam da je procenat naštiman. Korisnici socijalnih naknada, koje su se davno istopile, čekaju povećanje od jula, koje uvijek iznosi manje od jednog eura po primanju…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")