STAV

Održivi feministički oporavak

Zbog pravde, jednakosti, moralnosti i prostog zdravog razuma, moramo da učinimo da sat krene naprijed kad je riječ o pravima žena

1924 pregleda 0 komentar(a)
Foto: unwomen.org
Foto: unwomen.org

Kako svijet ide naprijed u susret obilježavanju Međunarodnog dana žena, sat koji ukazuje na prava žena kreće se unazad. Svi plaćamo cijenu toga.

Niz kriza koje su se posljednjih godina nadovezivale jedna na drugu dodatno je ukazao na to da je žensko liderstvo važnije nego ikad do sada.

Žene su se herojski suočile s pandemijom kovida-19 kao ljekarke, medicinske sestre i zaposlene u oblastima javnog zdravlja i socijalnog staranja.

Ali u isto vrijeme, žene i djevojke bile su prve koje su ostajale bez posla ili bez prilike za školovanje, preuzimajući na sebe teret dodatnog neplaćenog rada u vidu njege u domaćinstvu i suočavajući se s naglim porastom nasilja u porodici, onlajn nasilja, kao i dječjih brakova.

Pandemija je još vidljivijom učinila vjekovima poznatu istinu: korijeni patrijarhata sežu duboko. Još uvijek živimo u svijetu u kom dominiraju muškarci sa kulturom u kojoj dominiraju muškarci.

Kao rezultat toga, kako u dobrim tako i u lošim vremenima, veća je vjerovatnoća da će se žene naći u siromaštvu. Njihova zdravstvena zaštita biva žrtvovana, a umanjuju se i njihove šanse za obrazovanje i prilike koje im stoje na raspolaganju.

U zemljama koje su poprišta sukoba - od Etiopije preko Avganistana do Ukrajine - žene i djevojke ostaju najugroženiji, ali i najubjedljiviji glasovi za mir.

Dok gledamo u budućnost, održiv i ujednačen oporavak za sve biće moguć isključivo ako to bude feministički oporavak - onaj koji u prvi plan stavlja napredak djevojčica i žena.

Potreban nam je ekonomski napredak kroz ciljana ulaganja u obrazovanje, zapošljavanje, obuku i dostojanstven rad žena. Žene bi trebalo da budu prvi izbor za 400 miliona novih radnih mjesta na koja pozivamo do 2030. godine.

Potreban nam je društveni napredak kroz ulaganja u sisteme socijalne zaštite i ekonomiju brige. Takva ulaganja donose ogroman povrat, stvaraju zelene i održive poslove i istovremeno pružaju podršku članovima naših društava kojima je neophodna pomoć, uključujući djecu, starije i bolesne.

Potreban nam je finansijski napredak, kako bismo reformisali globalni finansijski sistem koji je bankrotirao na moralnom planu, tako da sve zemlje budu u prilici da ulažu u ekonomski oporavak u čijem središtu će biti žene. Ovo uključuje otpisivanje dugova i uspostavljanje pravičnijih poreskih sistema koji će neke od ogromnih džepova bogatstva širom svijeta usmjeravati prema onima kojima je to najpotrebnije.

Potrebna nam je hitna i transformativna akcija u pogledu klimatskih pitanja, kako bismo preokrenuli trend nepromišljenog povećanja emisija i rodne nejednakosti koji su žene i djevojčice učinile nesrazmjerno ranjivijima. Razvijene zemlje moraju što prije da ispune svoje obaveze u pogledu finansiranja i tehničke podrške pravednoj tranziciji s fosilnih goriva. Uspješne i stabilne ekonomije budućnosti biće zelene, rodno inkluzivne i održive.

Potrebno nam je više žena na rukovodećim pozicijama, kako u vladama, tako i u biznisu, na pozicijama ministarki finansija i izvršnih direktorki, koje će razvijati i sprovoditi zelene i socijalno progresivne javne politike koje donose blagodati njihovim građanima i građankama.

Znamo, na primjer, da veći broj poslanica u parlamentima znači snažniju posvećenost klimatskim obavezama i veći stepen ulaganja u zdravstvo i obrazovanje.

Potreban nam je napredak u pogledu javnih politika kroz ciljane mjere koje osiguravaju ravnopravnost u pogledu vođstva i zastupljenosti žena na svim nivoima političkog odlučivanja, kroz ohrabrujuće rodne kvote.

Rodna neravnopravnost, suštinski, predstavlja pitanje moći. Iskorjenjivanje viševjekovnog patrijarhata nalaže da se moć podjednako podijeli, u svim institucijama i svim nivoima.

Prvi put u istoriji organizacije UN dostigli smo rodni paritet, kako u višem rukovodstvu u našem sjedištu, tako i širom svijeta. Ovo je značajno poboljšalo našu sposobnost da bolje odražavamo i zastupamo zajednice kojima služimo.

Na svakom koraku tog puta, inspiraciju nalazimo u ženama i djevojkama koje se zalažu za napredak u svakoj sferi i svakom kutku naše planete.

Mlade žene koje su uključene u kampanje o klimatskim pitanjima danas predvode globalne napore da se izvrši pritisak na vlade da ispune svoje obaveze.

Aktivistkinje za ženska prava odvažno zahtijevaju jednakost i pravdu, dok grade mirnija društva kao mirotvorke i humanitarke u nekim od najproblematičnijih područja u svijetu i šire.

U društvima u kojima su pokreti za ženska prava dinamični, demokratije su jače.

Kad svijet ulaže u širenje prilika i mogućnosti za žene i djevojke, cijelo čovječanstvo pobjeđuje.

Upravo zbog pravde, jednakosti, moralnosti i prostog zdravog razuma, moramo da učinimo da sat krene naprijed kad je riječ o pravima žena.

Potreban nam je održiv, feministički oporavak usredsređen na žene i djevojke - oporavak na čijem će čelu biti upravo one.

Autor je generalni sekretar Ujedinjenih nacija

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")