STAV

Priprema za poraz

Ruski poraz će omogućiti „novo rađanje slobode“ i izvaditi nas iz naše snuždenosti zbog lošeg stanja globalne demokratije. Duh 1989. će nastaviti da živi, zahvaljujući grupi hrabrih Ukrajinaca

15315 pregleda 34 reakcija 15 komentar(a)
Spomenik Bogdanu Hmeljnickom u Kijevu, Foto: Shutterstock
Spomenik Bogdanu Hmeljnickom u Kijevu, Foto: Shutterstock

Rat u Ukrajini se na Balkanu, u smislu dostupnih informacija, prati kao i u većem dijelu svijeta sa tom razlikom što je podrška Vladimiru Putinu u ovom regionu snažnija nego u drugim djelovima Evrope, ističe američki politikolog Frensi Fukujama.

Fukujama, koji se trenutno u Makedoniji gdje predaje na Liderskoj akademiji za razvoj dodaje da zapodršku ruskom lideru u velikoj mjeri zaslužna Srbija i činjenica da u toj zemlji djeluje ruska novinska agencija „Sputnjik“. Fukujama u članku za portal americanpurpose.com iznosi nekokoliko predviđanja koja se odnose na aktuelni sukob u Ukrajini i gepolitičku situaciju.

1 . Rusija ide u susret direktnom porazu u Ukrajini. Rusko planiranje nije bilo stručno, zasnovano je na pogrešnoj pretpostavci da su Ukrajinci naklonjeni Rusiji i da će njihova vojska propasti odmah nakon invazije. Ruski vojnici su očigledno nosili paradne uniforme za pobjedničku paradu u Kijevu umjesto zaliha municije i hrane. Putin je u ovom trenutku veći dio vojske opredijelio za ovu operaciju - ne postoje velike rezervne snage koje on može da aktivira i pošalje kao pojačanje u bitku. Ruske trupe su zaglavljene nadomak brojnih gradova u Ukrajini gdje su suočene sa ogromnim problemima u snabdijevanju i pod konstantnim ukrajinskim napadima.

2. Kolaps njihovih pozicija prije bi mogao bi biti iznenadan i katastrofalan, nego spor kroz strategiju iscrpljivanja. Vojska na terenu će doći do tačke kada ne može primati zalihe niti se povući, a moral će pasti. To makar važi za sjever; Rusi bolje stoje na jugu, ali će te pozicije teško zadržati ako sjever padne.

3. Prije ovih događaja dipolomatsko rješenje za rat nije moguće. Ne postoji zamislivi kompromis koji bi bio prihvatljiv i Rusiji i Ukrajini imajući u vidu gubitke koje su pretrpjeli u ovom trenutku.

4. Bezbjednosni savjet Ujedinjenih nacija se ponovo pokazao kao beskoristan. Jedina korisna stvar je bilo glasanje u Generalnoj skupštini, koje je pomoglo da se identifikuju loši svjetski akteri kao i oni koji izbjegavaju da djeluju.

5. Odluke Bajdenove administracije da ne proglasi zonu zabrane leta ili pomogne u transferu poljskih MIG-ova su bile dobre; ostali su hladne glave u veoma emotivnom trenutku. Mnogo je bolje da Ukrajinci sami poraze Ruse, lišavajući Moskvu izgovora da ju je NATO napao, a izbjegavnute su očigledne mogućnosti eskalacije. Poljski MIG-ovi ne bi mnogo doprinijeli ukrajinskim kapacitetima. Mnogo je važnije nastavljanje snabdijevanja sa „Javelnis“, „Stingers“, „TB2“, medicinskim zalihama, komunikacionom opremom i razmjenom informacija. Pretpostavljam da se ukrajinske snage već usmjeravaju prema NATO obavještajnim podacima izvan Ukrajine.

6. Cijena koju plaća Ukrajina je naravno velika. Međutim, najveća šteta je pričinjena raketama i artiljerijom, na što ni MIG-ovi ni zona zabrane leta ne mogu bitnije uticati. Jedina stvar koja će zaustaviti pokolj jeste poraz ruske vojske na terenu.

7. Putin neće preživjeti poraz njegove vojske. On ima podršku jer ga smatraju moćnikom; šta će imati da ponudi kada pokaže nesposobnost i kada ostane bez moći koja mu se pripisuje?

8. Invazija je već nanijela ogromnu štetu populistima širom svijeta, koji su prije napada jedinstveno izražavali simpatije prema Putinu. Među njima su Mateo Salvini, Žair Bolsonaro, Erik Zemur, Marin le Pen, Viktor Orban i naravno Donald Tramp. Politika rata je jasno razotkrila njihove otvoreno autoritarne sklonosti.

9. Rat je do sada bio i dobra lekcija za Kinu. Poput Rusije, Kina je u prošloj deceniji izgradila naizgled visokotehnološke vojne snage, ali one nemaju borbenog iskustva. Jadan učinak ruskih vazdušnih snaga vjerovatno bi se odnosio i na vazduhoplovne snage Narodne oslobodilačke vojke, koje takođe nemaju iskustva u upravljanju složenim vazduhoplovnim operacijama. Možemo se nadati da se kinesko rukovodstvo, kada bude razmatralo budući potez protiv Tajvana, neće zavaravati povodom svojih kapaciteta na način na koji su to učinili Rusi.

10. Nadajmo se da će Tajvan postati svjestan potrebe da se pripremi za borbu kao što su to učinili Ukrajici i da će vratiti obavezni vojni rok. Ne budimo pesimisti prerano.

11. Turski dronovi će postati najprodavanija roba.

12. Ruski poraz će omogućiti „novo rađanje slobode“ i izvaditi nas iz naše snuždenosti zbog lošeg stanja globalne demokratije. Duh 1989. će nastaviti da živi, zahvaljujući grupi hrabrih Ukrajinaca.

(americanpurpose.com)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")