STAV

Vizija saradnje budućih partnera u evropskoj, manjinskoj vladi

Primarni ciljevi buduće vlade moraju biti - građanski preobražaj društvene i političke stvarnosti, građansko i nacionalno pomirenje i usvajanje standarda neophodnih za nastavak puta ka EU

12997 pregleda 260 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Poslije opravdane inicijative i učešća u uskraćivanju povjerenja 42. Vladi, koje je nastalo kao posljedica gubitka povjerenja u njen evropski, reformistički i meritokratski koncept, smatramo da je neophodno javno iznijeti naše vizije rada buduće Vlade.

Njeni primarni ciljevi moraju biti - građanski preobražaj društvene i političke stvarnosti, građansko i nacionalno pomirenje i usvajanje standarda neophodnih za nastavak puta ka EU.

Da ne bismo ponovo došli u situaciju da dobra namjera i originalnost neke ideje bude „izgubljena u prevodu“ i data na slobodnu interpretaciju nekom ko je nije shvatio i razumio njene domete, pa samim tim ugrozio njenu realizaciju i doveo u pitanje našu podršku, naglašavamo sljedeće:

- Prvi cilj i obaveza je da poslije jedne neefikasne dobijemo uspješnu Vladu!

- Moraju se izbjeći rizici da se od duboko podijeljene zemlje i društva napravi još opasniji razdor, koji nas može uvesti u zonu nestabilnosti. Ničiji politički profit nije vrijedan toga! Naprotiv!

- Građanski centar je sada na najvećem ispitu. Potpisnici Memoranduma od 23. 12. 2021. godine, biće okosnica ovih ideja. Pridržiti se može svako ko Crnu Goru vidi kao uravnoteženu u svojim različitostima, jedinstvenu i komplementarnu cjelinu, koja baštini i njeguje savremene standarde demokratskog i visoko civilizovanog društva i svijeta. To će reći da je naša vizija da se svaki činilac društva, koji insistira na svojoj nacionalnoj, vjerskoj, ili nekoj drugoj dominaciji, jednostavno u ovoj grupaciji neće moći snaći i pronaći!

- U kontekstu najnovijih opasnih političkih dešavanja u Evropi, neophodno je sačuvati snagu državnog i nacionalnog jedinstva i sigurnosti. Tu posebno akcentujemo profesionalan, hrabar i patriotski odnos prema bezbjednosnom sektoru i svim njegovim strukturama, sektoru spoljne politike i odnosa, vojno-odbrambenom sektoru i sektoru finansija i njegovom djelovanju u cilju održanja finansijske sigurnosti države i društva.

- Znanja i iskustva iz prošlih vremena upućuju nas na nedvosmislen stav o potrebi BEZUSLOVNE podrške za kvalitativno nove politike, upravo od onih koji su ovom zemljom vladali 30 godina i čiji su rezultati istu podijelili, devastirali i socio-ekonomski srozali do nivoa dezintegracije. Prihvatanje ovakve pozicije sa njihove strane, svjedočiće o razumijevanju aktuelnog trenutka, stepenu njihove svjesnosti, orijentisanosti i političke zrelosti, patriotske iskrenosti, a ne političke, partijske i lične prepredenosti. Sa druge strane, strankama i koalicijama pobjednika izbora, pružena je ruka saradnje na svim nivoima, u kojima se oni osjećaju komplementarno i blisko sa idejom građanske, jedinstvene, evropske i pomirene demokratske Crne Gore.

MEĐU PRIORITETIMA POLITIČKIH CILJEVA ZA PRVU GODINU RADA NOVE VLADE VIDIMO:

- Neophodnost stvaranja društvenih preduslova za početak dijaloga.

- Doprinos stvaranju preduslova za funkcionisanje sudsko-tužilačkog sistema u punom obimu i značenju.

- Punu kontrolu, jasnu usmjerenost i održivost ekonomsko-finansijskog sistema.

- Snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, sa mjerljivim rezultatima, bez selektivnosti.

- Implementaciju niza ekonomskih odredbi iz programa „Evropa sad“, usvajanje Zakona o porijeklu imovine, Zakona o lustraciji, Zakona o Skupštini i Vladi, kao i prečiščavanje i usklađivanje izbornog zakonodavstva.

- Završetak preuzetih obaveza države Crne Gore, a to su:

a) Potpisivanje sa Ustavom i zakonima usaglašenog Temeljnog ugovora sa SPC.

b) Kvalitetnu pripremu i realizaciju popisa, koji neće niti produkt politikantskih ciljeva pojedinih stranaka.

- Ove aktivnosti moraju biti datumski (kvartalno) oročene. Tako da će njihovo ispunjenje/neispunjenje, samo po sebi, svjedočiti o efikasnosti i kvalitetu rada Vlade.

Kao i prethodnom mandataru, tako i u ovom, obećavamo da će CIVIS dati punu podršku na putu zacrtanih ciljeva.

Što rad Vlade bude kvalitetniji i rezultati očigledniji i naša podrška će biti veća i jača. Ako posumnjamo u konstrukt same Vlade, odnosno njenu kompetentost, nezavisnost i podložnost neprincipijelnim i politikantskim uticajima, sa bilo koje strane, koji vode gubitku autonomnosti u radu, naša podrška će iz principijelnih razloga biti sve slabija, a na kraju će i izostati! Ove iste riječi su od CIVIS-a bile upućene i mandataru Krivokapiću poslije njegovog ekspozea na plenumu. Kurtoazno se osmjehivao, klimajući glavom, a da li nas je ozbiljno shvatio, ili razumio, ne znamo. Ali znamo da smo se mi prema njegovoj Vladi odnijeli upravo shodno iznesenim principima.

Kažu da je prvi put najteže!

Autor je predsjednik GS CIVIS

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")