TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Dan šuma, svjetski a naš

Pada kiša, vatrogasci i mještani mogu da se vrate kućama. Mogu i ja da završim ovaj dnevnik. A mogla sam i da ga ne pišem, ko još čita kolumne u kojima nema ni Srpske crkve ni crnogorskog Mila...

21294 pregleda 51 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

19. mart - Neradni je dan, ali uprkos tome pripreme za obilježavanje praznika u punom su jeku. Centralna proslava Svjetskog dana šuma biće održana 21. marta u Jasenovi kod Kolašina.

Vrijedni domaćini su, specijalno za tu priliku, ovu subotu proveli radno i ogrebuljali svoje livade. Od sasušene trave, niskog rastinja i kosijerom potkresanih plotova napravili su nekoliko gomila i - zapalili ih...

A onda su, potpuno zadovoljni svojim učinkom, otišli doma...

* * *

20. mart - Dvije ekipe vatrogasaca provele su s mještanima cijelu noć na terenu. U Vlahovićima su bile ugrožene kuće, u Jasenovi dalekovodi. Vatra je u tom selu prijetila i kućama, ali uspješno je zaustavljeno njeno širenje na drugu stranu puta.

Vatrogasci su imali samo jednu cistijernu. Kad se ispraznila, morali su nazad - do Manastira Morače - da je napune.

I tako nekoliko puta...

* * *

21. mart - Požar koji je izbio u Barama u međuvremenu se smirio, u Vlahovićima takođe, a kuće u Jasenovi i dalje štite mještani i vatrogasci.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Željko Darmanović kaže da gori na mnogim lokacijama koje su nepristupačne vatrogasnim vozilima.

Upozorava da će vjetar ubrzati širenje vatre, ali ostatak države se ne oglašava. Zbog ranije preuzetih obaveza oko proslave Svjetskog dana šuma.

Predveče, kolašinske šume opet gore iz sve snage...

* * *

22. mart - Tokom noći spašene su tri kuće u Osredcima. Do tog sela vatra se proširila iz Jasenove, gdje i dalje pokušavaju da obuzdaju požar.

- Prilazni putevi su u izuzetno lošem stanju. Da bismo stigli do nekih kuća bili smo prinuđeni da kopamo i popravljamo put kako bi kamion prošao - ispričao je komandir novinarima.

Uprava za puteve nije ga čula zbog "ranije preuzetih obaveza"...

Ne čuje ga ni većina vlasnika kuća koje vatra samo što nije zahvatila...

* * *

23. mart - Služba zaštite i spašavanja moli sve vlasnike imovine u selima opkoljenim vatrom da dođu i pomognu u gašenju.

- Mještani su tu, ali potrebno je da što masovnije dođu i oni vlasnici koji žive u drugim gradovima - ponavlja komandir zaludu.

Većinski vlasnik - država - niti dolazi, nit' se oglašava. U toku je završnica kampanje za izbore u Beranama i Ulcinju.

Iz Jasenove, požar se jutros proširio na Cerovicu. Vatra se širi prema Ockoj Gori i Trešnjici, a u Osredcima se približava kućama Maškovića.

Očekuje se pomoć vatrogasaca iz Podgorice, a zatražena je i od Direktorata za vanredne situacije.

Ne stiže, samo su helikopteri Vojske na terenu.

- Jedan izviđa, a drugi je s vodom. Međutim, nijesam siguran koliko će moći da urade jer je vidljivost smanjena, sve je zadimljeno - objašnjava komandir.

A što se zbilo sa civilnim avionima?

- Nijedan vazduhoplov nije operativan - kazali su Vijestima u Direktoratu za zaštitu i spasavanje.

Zbog čega?

- Nije im produženo osiguranje, tenderska procedura je u toku.

Kad im se Kolašinci mogu nadati?

- Čim dobijemo osiguranje za vazduhoplove pružićemo podršku iz vazduha.

Ali, kako spasiti šume i kuće kad vatra odbija da sačeka kraj tenderske procedure?

- Poslali smo "određeni broj naprtnjača"...

* * *

24. mart - I u Nikšiću požari na sve strane. Na deponiji Mislov do to je već uobičajeno, ali u šumama u ovo doba baš i nije.

Gori u Klenku, Počekovićima, Petrovićima, Oštrovcu. Vatrogasci i mještani već nekoliko dana bore se u Tupanu, Osječenici, na potezu Trsa-Duga, u Zavrhu, Bogetićiima, u Župi, u selu Oblatno, ali i u Smrduši, Trepčima, Orahu...

Predsjednik strukovnog sindikata Goran Tripković upozorava da većina vatrogasaca u Crnoj Gori nema standardizovanu opremu za gašenje šumskih požara.

- Da li nam šume nijesu dovoljno vrijedne da bi se postupci za nabavku opreme i održavanje aviona ubrzali i obavljali onako kako treba? Ako je mart 'jutro dana koji nam dolazi', zamislimo se kakvo će biti ljeto!

Nema potrebe da zamišljamo, znamo...

Biće isto kao lanjsko, kad je požar cijeli mjesec pržio Katunsku nahiju.

Sjeća li se ko još kako je onaj stočar sa Lastve Čevske dozivao službe u tri grada dok je gorjelo tridesetak metara livade...

A službe počele da gase tek kad je stigla pedeset kilometara dalje...

* * *

25. mart - Vladin tim za zaštitu i spašavanje održao je prije nekoliko dana prvu sjednicu i razmotrio preporuke koje je Vlada dobila - krajem 2019.

I, kakav je bio zaključak?

Jasan, da ne može jasniji: "Da koordinacioni tim... sprovodi aktivnosti na koordinisan način, kako bi preporuke DRI bile ispunjene"...

Rukovodilac tog koordinacionog tima je predsjednik Vlade.

Druga sjednica bila je zakazana za juče, ali je odgođena "zbog ranije preuzetih obaveza".

Na dnevnom redu trebalo je da budu helikopteri...

Iz resora unutrašnjih poslova saopštavaju da su na stanje u avio-helikopterskoj jedinici Vladu upozorili još u oktobru prošle godine.

Vlada je i tada odgodila raspravu...

U opštini Kolašin vatrom je već zahvaćeno više od 20 kvadratnih kilometara...

- Tužno je i bolno gledati naše prirodne ljepote zavijene u gusti dim - zaboljelo je nasred srca i Upravu za šume...

* * *

26. mart - Iz Kolašina i dalje traže pomoć jer vatra ugrožava kuće u Donjoj Ibriji. Gori od Bara prema Ravnima, mještani dežuraju u selima Osredci, Jasenova, Ćeće, Creovici...

Požari na području Morače i Rovaca počeli su prošle subote.

Vatrogasci su od tada, gotovo bez prekida, na terenu. Nekoliko dana imali su i podršku kolega iz glavnog grada, a u srijedu i petak vatru je iz vazduha gasila i Vojska.

Vlada i dalje ne zasijeda u Podgorici.

"Zbog ranije preuzetih obaveza" odgođena je čak i sjednica na kojoj je premijer trebalo da konačno saopšti mjere kojima bi Rusija bila zaštićena od Ukrajine.

* * *

27. mart - Izbio je požar i u kolašinskom selu Žirci.

Vatra se gasi - naprtnjačama.

U tom selu gori veća količina lagerovane drvne građe. Od 20 sati u plamenu je i brdo Durutovac, udaljeno nekoliko kilometara od grada.

Vlada čeka rezultate glasanja u Beranama i Ulcinju.

* * *

28. mart - Požar od sela Bare danas se kreće na dvije strane.

- Jedan krak vratio se preko brda iznad kuća. Drugi je stigao do Ravni, kreće se ka Simačama i vjerovatno će preskočiti ka Vrujcima i Vučju - upozoravaju vatrogasci.

Kolašin je od jutros pod gustim oblakom dima, osjeća se vrlo neprijatan miris.

Nažalost, ne dovoljno jak da dopre do sjedišta države...

* * *

29. mart - Nevladina organizacija Grin houm pokušava da podsjeti Vladu na "ranije preuzete obaveze" da će se ponašati odgovornije nego one prije nje.

- Od 2012. do 2018. godine, kada smo imali 532 šumska požara na 36.628 hektara, šteta je iznosila skoro 6,5 miliona eura - opominju iz te NVO i navode procjenu da su upravo šumski požari u Mediteranu generisali oko 30 odsto gasova staklene bašte.

Požar iz sela Bare spustio se ka Đuđevini i Vučju.

Tamo gori hrastova šuma, a teren je nepristupačan za vatrogasna vozila.

Obnova hrastove šume traje od 25 do 160 godina.

* * *

30. mart - Repriza Reflektora. Vatrogasci u Kolašinu nemaju adekvatna radna odijela koja bi ih zaštitila od vatre i dima. Nemaju ni vatrogasnih rukavica...

Je li ovo realno, pa što onda imaju od vatrogasne opreme?

- Imamo srce i dva vozila - kaže komandir...

A čime raspolaže država Crna Gora?

- Imamo tri relativno stara helikoptera i tri aviona od kojih je jedan ispravan, a dva oštećena. U voznom stanju su jedan avion i jedan helikopter - reče drugi gost...

A Vlada?

E, ona od početka nije bila u voznom stanju - rekoh ja...

Zato šume i dalje gore, čekajući spas sa neba...

* * *

31. mart - Stigao je, pada kiša, vatrogasci i mještani mogu da se vrate kućama.

Mogu i ja da završim ovaj dnevnik.

A mogla sam i da ga ne pišem, ko još čita kolumne u kojima nema ni Srpske crkve ni crnogorskog Mila...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")