EVROPA KOD KUĆE I VANI

Otvara li Skoplje balkansku rutu?

U kampanji za parlamentarne izbore u decembru 2016. Gruevski je dobio otvorenu podršku od premijera Mađarske Viktora Orbana, tadašnjeg ministra spoljnog Austrije Sebastijana Kurca, kao i Rusije. Tadašnjeg vođu opozicije a sadašnjeg šefa vlade, Zorana Zaeva, podržali su zapadno orijentisani političari
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 23:56h

Nova vlada u Skoplju položila je prvi ispit

Na kraju nije mogao pomoći ni  Viktor Orban: Nikola Gruevski, 2016. smijenjeni dugogodišnji premijer Makedonije, za čijih je posljednjih godina ova balkanska država sve dublje tonula u močvare korupcije i samodržačke vlasti, na makedonskim lokalnim izborima u nedjelju pretrpeo poraz.

Jeste da će se u pojedinim gradovima i opštinama 29. oktobra ići u drugi krug, a obzirom da ni jedan od kandidata u njima nije preskočio neophodni cenzus od 50%, no savršeno je jasno da je nekadašanja vladajuća konzervativna VMRO, kojom  je Gruevski upravljao  gvozdenom rukom, posle gubitka vlasti na državnom niovu sada izgubila i puno bitnih gradova u Makedoniji, prije svega glavni grad Skoplje.

U kampanji za parlamentarne izbore u decembru 2016. Gruevski je dobio otvorenu podršku od premijera Mađarske Viktora Orbana, tadašnjeg ministra spoljnog Austrije Sebastijana Kurca, kao i Rusije. Tadašnjeg vođu opozicije a sadašnjeg šefa vlade, Zorana Zaeva,  podržali su zapadno orijentisani političari.

Sada, na lokalnim izborima,  Kurc se sudržao, jer je i sam bio usred parlamentrane izborne kampanje u Austriji, ali je zato Orban opet podržao Gruevskog i doputovao u Ohrid, staroslavni grad na istoimenom jezeru, gdje je zaključio da Makedonija ima šanse da postane članica EU samo pod Gruevskim, koga je pohvalio za to što je u proljeće 2016. podigao ogradu na granici ka Grčkoj i time zatvorio „balkansku rutu“: „Mi smo računali na ulogu Makedonije da odbaci taj talas (migranata). Zato sam Gruevskog uvijek podržavao, a to ću i dalje raditi“, citiraju makedonski mediji mađarskog izbornog saborca Gruevskog.

Ali, većina makedonskih birača je u nedjelju i pored toga podržala Zaeva i njegov Socijaldemokratski savez Makedonije. Za Zaeva je to važan uspjeh, jer se na ovim lokalnim izborima radilo o puno većem zalogu nego što je to izbor gradonačelnika i gradskih skupština, budući da su i Gruevski i Zaev glasanje nazvali referendumom o daljem pravcu razvoja zemlje.

Da je VMRO dobio puno glasova moguće je da bi to za Gruevskog značilo prvi korak u povratku na vlast. Za nacionalnu vladu u Skoplju - Zaev je u koaliciji  sa Demokratskom unijom za integracije, koju biraju Albanci - tek sada počinje pravi rad. Kad je u maju formirana ova koalicija od starta se bila u znaku nastupajućih lokalnih izbora, zbog čega su više ministara u povjerenju kazali da se veliki iskoraci od ove vlade mogu očekivati tek od novembra.

Između ostalog, Zaev želi da se približi Grčkoj, u nadi da će Atina povući svoj veto na članstvo Skoplja u NATO-u,  a i da neće nadalje blokirati pristupne pregovore Makedonije sa EU. Da bi zadobila povjerenje Grčke, nova vlada mogla bi da povuče pojedine odluke Gruevskog, koje Grci doživljavaju kao posebno provokativne: poput davanja  aerodromu u Skopju naziva „Aleksandar Veliki“, što puno Grka doživljava kao uzurpaciju sopstvene istorije.

Jedno drugo pitanje je da li će novi vlastodržac u Skopju biti spreman da demontira onu 2016. podignutu graničnu ogradu, čije je dizanje izazavalo u Atini veliko zgražavanje. Dok je Gruevski za svoj zid prema Grcima u Beču i Budimpešti dobio otvorenu, a u pojedinim drugim evropskim glavnim gradovima svakako i prikrivenu podršku, glasovi tada opozicionih makedonskih socijaldemokrata pridružili su se mantri koja kazuje da ograde nisu adekvatan ogovor na migracione struje XXI vijeka, jer je, jel'te, vrijeme zidova u Evropi za nama.

Političari iz VMRO Gruevskog ovih dana u pozadinskim razgovorima kažu da će Evropa tek vidjeti šta će dočekati zbog smjene vlasti u Skopju, naime: ponovno otvaranje balkanske rute. Što se kosi sa činjenicom da je nešto sjevernije, npr. u Srbiji, situacija takođe drugačija nego u ljeto 2015. No, kako će se novi premijer Makedonije pozicionirati po pitanju ograde - posebno što se tiče blagonaklonosti Atine, koja mu je neophodna da bi se primakao NATO i EU-  stvarno je otvoreno pitanje.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung / FAZ)

Prevod: Mirko VULETIĆ

Preporučujemo za Vas