BALKAN

Naprednjački monolit poljuljan u Beogradu, ali i dalje stoji

Na izborima u Srbiji se desilo - očekivano. Šarolika opozicija nije dorasla monolitu vlasti. Neizvjesnost oko Beograda i Ponoševi uspjesi u većim sredinama ne mogu zavarati - preokret je bio nešto bliže, ali je izostao

11440 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobjednici izbora su jasni. Aleksandar Vučić je uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima. U napadu skromnosti rekao je da će po isteku drugog predsjedničkog mandata na vlasti biti duže nego što je to bio Nikola Pašić. Izgleda da predsjednik računa i vrijeme kada mu je formalni šef bio premijer Ivica Dačić - ali i Pašić je bio ministar spoljnih poslova i kada nije bio premijer.

Predsjednik po Ustavu i nije sam „na vlasti“, posebno u odnosu na predsjednika Vlade, iako ga njegova premijerka dosljedno zove „šefe“. Tako će u zemlji Srbiji ostati i u narednih nekoliko godina. I na parlamentarnom nivou - sa Socijalistima i Mađarima - naprednjaci će imati solidnu većinu.

Vučiću - posebno njemu, a manje njegovoj partiji - isplatilo se što je bio i ostao ubjedljivo najprisutniji u virtuelnom i stvarnom svijetu. Ljude je dodatno hipnotisala neizvjesnost koju donosi ruski napad na Ukrajinu. Strah je oduvijek bio Vučićev saveznik.

A Srbija je - izbori su pokazali - još uvijek zemlja straha, a ne zemlja nade.

Nejasna podjela karata u Beogradu

Jedino je kombinatorika na nivou Beograda nejasna. Izgleda da Naprednjaci i Socijalisti - uprkos neočekivano jakom rezultatu Socijalista, koji je postignut najvjerovatnije zahvaljujući preticanju s desne, rusoljubne strane - nemaju baš jasnu većinu.

Drugo je pitanje da li tu većinu ima i opozicija, rascjepkana na blok okupljen oko Dragana Đilasa i Marinike Tepić i zelenih ljevičara koji su uzeli preko 10 odsto.

Gužva koja je nastala na desnici - a Aleksandar Vučić se požalio na jačanje desnice (poruka Briselu: „Eto kad me tjerate da osudim Moskvu“) - dodatno komplikuje stvar u gradskom parlamentu. Cenzus su prešli i Zavetnici i koalicija okupljena oko Dveri i NADA sa mladolikim urbanim konzervativcem, Milošem Jovanovićem, koji ima uglađene manire, a tvrdu ideologiju.

Sve ovo znači da desno od naprednjaka postoji rezervoar od preko 15 odsto birača.

Aleksandar Jovanović Ćuta već je požurio da kaže da ne može da zamisli svoju lijevo-zelenu koaliciju MORAMO u savezu sa Zavetnicima, a Milica Đurđević Stamenkovski je kao zavjetnička liderka izjavila da može da zamisli sve osim koalicije sa Ujedinjenom Srbijom. Sve to skoro da čini matematičku većinu opozicije u Beogradu nemogućom.

To bi značilo, ako se ne desi neko čudo, da u Beogradu može nastati pat-situacija. U takvim prilikama naprednjaci umiju da kupe naklonost ponekog izabranog lokalca.

Opozicija opet ima vremena da se pregrupiše

Dok su na predsjedničkim i parlamentarnim izborima naprednjaci manje-više ostvarili što su htjeli, u Beogradu je njihov adut Aleksandar Šapić - zakazao. Očito se njegovi novobeogradski glasovi nisu prelili u naprednjački kazan, pa je taj podbačaj i nametnuo strepnju oko formiranja vlasti u gradu koji je ekonomski motor Srbije.

Ni naprednjaci ni njihov šef ne vole strepnju - za sada izgleda kao da imaju većinu od jednog glasa u gradskoj skupštini. Da im je vlast potpuno iskliznula iz ruku, Šapićeva politička budućnost kod Naprednjaka mogla je biti završena i prije nego što je počela. Na veliku Vesićevu radost. I ovako, čak i ako bude prvi čovjek grada, ući će u mandat iz slabe pozicije.

Nepovoljan ishod za opoziciju u glavnom gradu je moguć uglavnom zbog liste Borisa Tadića koja nije preskočila cenzus, što za opoziciju znači skoro tri odsto mrtvog biračkog kapitala. A to je ono što nedostaje da se osvoji gradska vlast.

Šta ostaje opoziciji? Da se čeliči u manjinskoj poziciji, da poveća vidljivost. Ni jedan proces ukrupnjavanja do sada nije uspio, ali vremena opet ima jer će Naprednjaci vladati još godinama. Opozicija mora da promisli kako da taj period ne produži nepotrebnim greškama.

(Deutsche Welle)

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")