STAV

Svjetski forum za održivo društvo na Zemlji

Svi dosadašnji modeli organizacije ljudskog društva bili su rezultat moći pojedinih grupa da nametnu i održavaju svoje interese. Nikada u istoriji nijesmo organizovali ljudsko društvo (i proizvodnju kao temelj društva) na osnovu znanja nego na osnovu moći i nametanja interesa. Ako želimo da opstanemo to se mora promijeniti

2546 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naučnici već odavno upozoravaju da čovječanstvo ide putem samouništenja. Stepen planetarnog zagađenja vode, zemlje, hrane i vazduha je dostigao zastrašujuće razmjere. Zagađenje nanosi sve veću štetu zdravlju svih živih bića, uključujući i ljude; vjerovali ili ne, toksični materijali se već nalaze u tijelima životinja u južnom i sjevernom polarnom krugu. Potencijalno još opasniji od zagađenja je poremećaj klime pokrenut samoubilačkim aktivnostima naše „civilizacije“. Naučne analize ubjedljivo pokazuju da veliki dio planete, pa čak i čitava planeta mogu postati nemogući za život; jedino hitna i korjenita promjena u organizaciji ljudskog društva može spriječiti masovno istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji.

Nažalost, samo mali, jednocifreni procenat građana svijeta shvata veličinu opasnosti i potpunu nedovoljnost mjera koje preduzimamo za sprečavanje planetarne katastrofe. Ovaj mali dio čovječanstva je ciljna grupa i prirodni početni saveznik za sve projekte koje sam predlagao i predlažem.

Među borcima za opstanak života na Zemlji (dakle među našim potencijalnim saveznicima) su mnogi vodeći svjetski naučnici i vrhunski stručnjaci iz raznih oblasti tehnologije i proizvodnje, koji su izabrali da budu u službi čovječanstva, a ne u službi različitih centara moći (centara, koji iz svojih slijepih interesa, rade protiv interesa čovječanstva).

Početak ovoga vijeka je donio i porast društveno odgovornog kapitala koji je već uveliko prešao 10.000 milijardi dolara godišnje; društveno odgovorni kapital ne treba idealizovati, ali to je realno najpitomiji, najhumaniji i najumniji dio postojećeg svjetskog kapitala. Pored nekoliko stotina miliona građana svijeta, pored naučnika i društveno odgovornog kapitala, može se računati i na brojne slavne ličnosti (pjevače, glumce, sportiste...) koji svojom planetarnom popularnošću mogu pomoći u širenju znanja i svijesti o potrebi hitnih i korjenitih promjena u organizaciji ljudskog društva.

Nauka i naučnici imaju posebnu i najveću moguću odgovornost da mnogo snažnije i organizovanije upozore da smo kao čovječanstvo došli do praga nestajanja i da energično traže novi planetarni sistem donošenja odluka u kome se ne mogu donositi odluke protivne naučnom znanju. Jedan od mogućih načina da se to ostvari je da se pored postojeće izvršne, zakonodavne i sudske vlasti uvede i četvrta vlast, vlast znanja. Ćutanje, pa čak i nedovoljno snažan glas naučnika je saučesništvo u zločinu protiv, ne nekih dalekih generacija, nego protiv naše djece i unuka. Treba jasno razumjeti da su svi dosadašnji modeli organizacije ljudskog društva (prije svega robovlasničko društvo, feudalizam, socijalizam i kapitalizam) bili rezultat moći pojedinih grupa da nametnu i održavaju svoje interese. Još nikada u istoriji nijesmo organizovali ljudsko društvo (i proizvodnju kao temelj društva) na osnovu znanja nego na osnovu moći i nametanja interesa. Ako želimo da opstanemo to se mora promijeniti. Ljudsko društvo na Zemlji može biti održivo jedino ako je uz miroljubivost i poštovanje svih ljudi (i svih živih bića i prirode uopšte), organizovano na način koji je rezultat našeg znanja a ne rezultat moći i interesa. Naučnici se moraju boriti i izboriti za tako organizovano društvo.

Svjetski forum na Cetinju

Zbog ovakvog stanja na planeti, kao doprinos borbi za opstanak čovječanstva, potrebno je i realno moguće pokrenuti „Svjetski forum za održivo društvo na Zemlji“ (World Forum for a Sustainable Socirety on Earth). Moja je želja da se ovakav forum, uz većinsko učešće uglednih ličnosti iz svijeta, svake godine održava na Cetinju (uz mogućnost djelimičnog uključivanja još dva crnogorska grada).

Tokom održavanja foruma (slično potpuno drugačijem forumu u Davosu), Cetinje bi bilo u centru pažnje svjetskih medija a mnogi od svjetski značajnih učesnika bi postali trajni prijatelji Cetinja i Crne Gore. Dodatno, forum kao koncentracija znanja, društveno odgovornog kapitala i mogućnosti besplatnog svjetskog publiciteta, može otvoriti vrata za različite razvojne projekte, a da je pameti može biti i izvor stvarnog početka projekta „Ekološke države“, projekta čijih je 30 izgubljenih godina svečano proslavila Skupština Crne Gore i proglasila 20. septembar (datum verbalnog opredjeljenja za Ekološku državu) za državni praznik.

Ponoviću, Forum je ostvariv zbog postojanja snaga koje jasno shvataju da je naša „civilizacija“ (preciznije naš sadašnji sistem proizvodnje) u ratu sa prirodom, ratu koji ne možemo dobiti i koji će, ako ga ne prekinemo na vrijeme, završiti našim istrebljenjem. Drugim riječima, naša „civilizacija“ nije održiva i najvažniji i najhitniji zadatak čovječanstva je da sa sadašnje neodržive organizacije društva pređemo na održivo organizovano društvo.

Koncept Foruma

Program Foruma predviđa 2 odvojena dijela:

1. Multidisciplinarni naučni skup „Održivo društvo na Zemlji“ posvećen sledećim temama:

- Zagađenje i poremećaji atmosfere, hidrosfere, litosfere i biosfere (uzroci, trenutno stanje i posljedice, različiti scenariji budućeg razvoja...),

- Koji je najbolji način organizacije „Održivog društva na Zemlji“ i kako prije nego bude kasno izvršiti prelaz sa sadašnjeg neodrživog na održivo društvo.

2. Forum o različitim aspektima održivog društva koji bi u stvari bio i te kako potrebni (i zasad nepostojeći) dijalog između naučnika i ostalih djelova društva (od slavnih ličnosti i društveno odgovornih investitora do političara i nevladinih organizacija). Kao primjer navedimo nepotpunu listu različitih aspekata:

- Znanje u održivom društvu i kako uspostaviti novi sistem donošenja odluka u kome bi nauka i naučnici imali moć da zaustave svaku potencijalno samoubilačku aktivnost čovječanstva,

- Na koji način organizovati proizvodnju u održivom društvu,

- Obrazovanje u održivom društvu,

- Miroljubivost i poštovanje svakog ljudskog bića (i svakog živog bića i prirode uopšte),

- Mogući pilot projekti.

Svaka od ovih tema i aspekata je priča za sebe i sve zajedno, da bi bile shvaćene na način koji nije površan, zahtijevaju knjigu čije pisanje privodim kraju.

Uporedo sa forumom planirano je pokretanje multidisciplinarnog naučnog časopisa „Sustianable Society on Earth“ koji će objavljivati naučne radove, eseje i ideje značajne za održivo društvo. Editori će biti ugledni (uglavnom inostrani) naučnici iz različitih oblasti prirodnih, tehničkih i društvenih nauka.

Hoće li biti foruma u Crnoj Gori?

Dosadašnji (brojni i dugotrajni) kontakti u inostranstvu su izazvali veliki interes i stvorili veliku spremnost da se pomogne ostvarenje ovako zamišljenog foruma u Crnoj Gori. Kada bi sve zavisilo samo od stranaca, koji su dobro shvatili značaj ideje, forum bi bio siguran trijumf; pripremni sastanak foruma bi se održao već u septembru ove godine, a prvi forum u maju 2023.

Međutim, dovođenje ovako značajnog foruma u Crnu Goru zahtijeva veoma ozbiljan rad. Potencijalni inostrani partneri žele da pored mene (kao pojedinca kome vjeruju i koga poštuju) vide ozbiljan tim sposoban da organizuje Forum. Poželjno je i da se pokaže društvena, politička i medijska „klima podrške“ forumu (kao što je to uradila i radi Švajcarska za svoj forum u Davosu).

Za forum bi bilo dobro da je među građanima manje beznađa i malodušnosti. Za forum je potrebno da crnogorske novine i televizija posvete pažnju forumu. Međutim sve su ovo sitnice u poređenju sa problemom potpune nezainteresovanosti profesionalnih političara (kako vlasti tako i opozicije, kako na lokalnom tako i na državnom nivou).

Igrom slučaja u ovom istorijskom trenutku bih mogao učiniti za Crnu Goru mnogo više od bilo kog drugog građanina, ali niko ne može sve sam u uslovima potpune izolovanosti i uz cetinjsku i crnogorsku podršku ravnu podršci koju bih imao na drugoj strani Mjeseca. Rizik da se svjetski uspješan forum ipak organizuje van Crne Gore je veoma veliki; za Crnu Goru bi to bila neprocjenjiva šteta a za mene doživotna rana.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")