TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Ako premijer ne zaćuti, ostasmo za bruku

Premijerovo otkriće kako je otkriven kokain liči na otkrovenje. Istražujući tržište hrane, Vladini eksperti su shvatili da Crna Gora ima duplo veći uvoz banana od onoga što troši. Onda su "napravili da to nije korelacija sa takvim tovarima"...

46794 pregleda 232 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Ne znam ima li u pravnim tekovinama naše države kakve procedure po kojoj se državnim funkcionerima može izreći mjera zabrane javnih nastupa u inostranstvu, ali ako odlazeći premijer još jednom ode preko granice - ostasmo za bruku.

Dobro, znam da ni za domaću upotrebu ne daje mudre državničke izjave, ali mala je šansa da premijerovo unutrašnje tračarenje osvane u stranim medijima. Nadam da im je promaklo i ovo najfreškije iz Atine.

Nijeste čuli o čemu je govorio? E, garantujem da nijedan međunarodni skup ne pamti da je predsjednik neke vlade tako isprigao rođenog potpredsjednika kao Z.K. Dritana Abazovića na Delfi ekonomskom forumu.

Ničim izazvan, jer je panel na kojem je govorio nosio naslov "Svjetski poslovi".

* * *

Uprkos tome što je danima najavljivano kako su dvije glavne teme Foruma invazija na Ukrajinu i njene ekonomsko-energetske posljedice, odlazećem premijeru pošlo je za rukom da obje - promaši.

Promašiću i ja sad jednu riječ iz stare crnogorske izreke - strah funkciji kalja obraz često - ništa mi drugo ne pade na pamet nakon njegovog lamenta nad zlehudom sudbom odlazeće Vlade.

Uzrok njenog pada, kako je Z.K. objašnjavao pred uglednim svjetskim ekonomistima i političarima, leži u tome da je Crna Gora prvi put samostalno otkrila 500 kilograma kokaina.

Njegovo otkriće kako je otkriven kokain, bilo je otkrovenje ne samo za sve učesnike Foruma u Atini nego i za sve istražitelje narkotika u cijelom svijetu.

- Mi smo u nekim istraživanjima koja smo radili shvatili da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja ima duplo veći uvoz banana od onoga što troši... Onda smo napravili da to nije korelacija sa takvim tovarima - bio je ozbiljan crnogorski premijer.

A onda je, kao da je izgovorio nešto sasvim normalno, nastavio:

- To je jedan od razloga dodatno koji je prouzrokovao da potpredsjednik Vlade krene u izglasavanje nepovjerenja Vladi?!

Nije do prevoda, provjerila sam, baš ovako je rekao.

Kokain je, dakle, nađen zahvaljujući istraživanju crnogorskog tržišta banana. Ništa dva tužilaštva i jedna Poreska uprava, kakva policija i ostale službe bezbjednosti...

Ko, ja se divio njihovom koordinatoru, zamijenili ste me s nekim... Pa on je Vladu oborio zato što je zaustavila šverc kokaina...

A htjela sam se zaklet' na ćivot Svetoga Vasilija da je ona saopštenja o tom koordinatoru pisao jedan moj prijatelj iz jedne partije. I zbog toga raskinula prijateljstvo...

* * *

Dok se potpredsjednik Vlade bavio gorepomenutom zaštitom kokaina, premijer je nepolokebljivo istrajavao na evropskom putu.

- Mi smo uradili sve što je do nas, napravili smo akcioni program do 2024. godine i dinamički plan sa našom ponudom samoocjenjivanja ključnih poglavlja 23 i 24. Do 1. aprila uspjeli smo da realizujemo 65 odsto zacrtanih mjera - pohvalio se Z.K. evroatlantskoj eliti.

Prvoaprilsku samopohvalu o dvije trećine realizovanog posla prepuštam Oliveru Varheljiju i narednom izvještaju, ali samoocjenjivanje ona dva poglavlja ne mogu.

Prvo, zbog tretmana Crne Gore upravo zbog tih poglavlja. Niko u Evropi više ne uzima ozbiljno čak ni crnogorskog premijera, a kamoli pregovarače...

Drugo, zato što minut slave umije da zanese i karaktere čvršće od premijerovog.

Samoocjenjujući neka ključna poglavlja iz kolumni nakon prelomnog 30. avgusta 2020, zamalo da i ja sebe ubijedim kako sam nadmašila ne samo sve gostujuće kolumniste Vijesti, nego i one domicilne - Balšu, Brana, čak i Željka.

A onda su Vijesti, prošle godine, nabavile neki kompjuterski program. Koji čitanost mjeri u procentima...

* * *

Koliko je procenata učesnika Foruma pročitalo Z.K. dok je u stranoj zemlji ogovarao ne samo političke protivnike nego i doskorašnjeg najbližeg partnera - ne može se saznati zbog njihovih diplomatskih manira.

Jedno saznanje, međutim, moglo bi biti veoma korisno upravo tom partneru. Da konačno uvidi kako peglanje za drugima i preuzimanje tuđih grešaka na sebe ne vodi ničemu. Bilo da je riječ o bivšim ili o budućim partnerima, u Vladi ili Skupštini.

Ono što domaća javnost vidi i sama, jeste nepodnošljiva lakoća sa kojom premijer sa sebe i ministara koje je sam odabrao skida svaku odgovornost za stranputicu izvršne vlasti i države kojom nažalost još vlada.

Prvo, nijesu "prvoj demokratskoj vladi" nametnuta nikakva ograničenja za koja se nije znalo i prije nego što je počela da vlada.

A od svih ograničenja najvažnija je bila ograničena svijest većine ministara da ne znaju da rade posao koji su preuzeli. I da im ono u šta su nas uvjerili da znaju da rade - nijedna pristojna država ne bi dozvolila...

Neće biti da je svu Crnu Goru zahvatila kolektivna aMNEzija, to je bila Vlada čiji se ministar pravde usred parlamenta sprdao i sa žrtvama genocida i sa međunarodnim sudovima koji su osudili njihove ubice.

Opasnija od toga što je on učinio javno bila je skrivena podrška nekih njegovih kolega. Koji isto misle, samo nijesu imali petlje da onog dana kažu - e, neka si im ga rekao...

To je ona Vlada u kojoj je sječa direktorskih glava u školama obavljena u skladu sa stavom o kosovskom mitu, a ne u skladu sa budućnošću crnogorskog školstva...

Ona Vlada čiji je ministar urbanizma svoj mandat započeo urbanizacijom sopstvene imovine koja je obuhvatila i njeno drastično uvećanje...

A ministar poljoprivrede iskazivao prezir prema seljacima i oduzimao im pravo da misle i da se bune. Izazivajući revolt kakav se ne pamti još otkako su partizani kulacima otimali imanja...

* * *

Predsjednik te Vlade sad tješi sebe i ono malo sljedbenika koji ga se još nijesu odrekli kako su nam institucije u krizi "zato što su srasle sa jednom partijom, a urušavanjem te partije urušene su one"...

U redu, ali njegov prvi zadatak bio je da zaustavi to urušavanje institucija.

Umjesto toga, on je odlučio da ih dokusuri tako što je, da bi sačuvao vlast, moć one jedne poražene partije raspodijelio na desetak pobjedničkih.

- Politička kriza u Crnoj Gori nastala je kada je izglasano nepovjerenje ovoj Vladi - uvjeravao je premijer učesnike Foruma u Atini u ono u što ni sam ne vjeruje.

Zna on odlično da je glavni okidač postizborne krize bio on sam. Nažalost, sve do 5. septembra dobro je igrao ulogu dobrog čovjeka iz komšiluka.

Šest mjeseci kasnije jasno je da je tih dana održana neka vrsta kondicionih vjerskih priprema za sekularni Donjeck i Lugansk...

I da bismo, da nije bilo upravo onog potpredsjednika i onih ministara koje mjesecima ogovara, dan kasnije imali bar po dvije-tri SAO, CAO i BAO po Crnoj Gori...

Od tada Crna Gora ne da je u krizi, nego u rasulu. Zbog krize pameti, morala, mudrosti i odgovornosti u Vladi za čije naopako poslovanje nije kriv niko drugi nego - odlazeći premijer.

* * *

Zato mora da ode što prije. I nastavi da kongres divljenja samom sebi drži u svojoj kući i ili u svojoj crkvi.

Ukoliko još bude slušalaca spremnih da povjeruju kako je "Vlada pala zato što je bila toliko uspješna, zato što na Zapadnom Balkanu ne može da prođe uspjeh, morate da budete prosječni ili ispodprosječni"...

I da je "jedini čovjek koji je predstavljao političke subjekte srušio Vladu iznutra, nakon što smo u decembru sve uradili, usvojili divan program Evropa sad".

O tome što je zbog te divnoće zaboravio da briselska verzija programa Evropa sad zahtijeva uvođenje sankcija "bratskoj Rusiji" - nije Z.K. u Atini rekao ni riječ.

Ali jeste neko njemu. Dovoljno da po povratku bude oduševljen što će Veliki brat biti kažnjen zbog zločina u Ukrajini...

P.S. Crna Gora je, nažalost, već kažnjena time što joj je Z.K. bio premijer. A to kakvu joj je kaznu najavio nakon svog odlaska, e to se ne usuđujem da prepričam: "Izbor manjinske Vlade uvešće Crnu Goru direktno u nemire i nestabilnost, a potom bi kontrola same situacije bila jako teška, jer uvijek postoje elementi koji koriste haos, a koji se može nadovezati na dešavanja u Ukrajini".

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")