STAV

Gomila

Gomila je dokaza da je Crna Gora razorena i da su je razorile institucije.
Drugačije se ovo razaranje nije moglo tako detaljno i uspješno sprovesti.
Institucije su bile forma, a suštinski su njeni čelnici sistematski ubijali
državu, vodeći računa samo o sebi i svojoj koristi

8196 pregleda 30 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Teško je komentarisati sve na gomilu, ali je "gomila" jedini adekvatan nepolitički termin koji sve objašnjava.

Hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, i to zbog organizovanja kriminalne grupe, zaista je poražavajuća, a tako očekivana stvar i činjenica.

Đukanovićev komentar da dopustimo "državnim organima da rade svoj posao" zvučao bi otmeno i uobičajeno u svakoj normalnoj državi, da tu istu rečenicu nije koristio i ranije, upravo u vremenu kada je Vesna Medenica bila na čelu "institucije" koja je valjda radila "svoj posao". Dakle, kod nas je "radili svoj posao" decenijama podrazumijevan bukvalno - svoj, nego kako.

Tako bi bilo očekivano i normalno da sjutra bude pozvan na odgovornost i predsjednik države Đukanović koji je radeći "svoj posao" stekao impresivno bogatstvo. Njegovi najbliži su radili "svoj posao" i postali umišljeni i nabijeđeni džet set ove naše duboko ponižene države.

Najstrašnije je što s decenijama onaj koji ukazuje na tu nesreću i državno crnilo izgleda i zvuči kao potkazivač, kao denucijant, kao "preturač privatnosti", jer je kvazi elita nametnula lažni moral - ne pitaj za pokradeno jer "institucije rade svoj posao"!

Gomila je dokaza da je Crna Gora razorena i da su je razorile institucije. Drugačije se ovo razaranje nije moglo tako detaljno i uspješno sprovesti. Institucije su bile forma, a suštinski su njeni čelnici sistematski ubijali državu, vodeći računa samo o sebi i svojoj koristi.

Bezbroj puta do sada Đukanović je zloupotrijebio institucije na čijem je bio čelu, a suštinski bio je i ostao "šef" svih institucija. Živjeli smo u provizorijumu u kojemu su tužilaštvo i sudstvo u nebrojeno slučajeva samo stavljali pečat na pljačku i otimačinu.

Poslednja zloupotreba je neustavno davanje mandata za sastav Vlade Dritanu Abazoviću. Uvedeni smo u anarhičnost i krizu velikih razmjera. Opet su izgovori u "institucionalnom djelovanju" i nezajažljivim ličnim ambicijama.

Suvišne su riječi kojima bismo objašnjavali kako smo, neki od nas, branili institucije, ustavnost i zakonitost, kako smo branili izbornu volju građana kada nas je zapalo - kako smo je branili i kako je odbranjena? Po onoj narodnoj "što ga brani kad ga neodbrani" sve liči na jednu golemu gomilu bez smisla i imalo stida.

Ipak, nema predaje. Ostaje nam obaveza da se organizujemo drugačije, da glasamo pameću i srcem, da pobijedimo svaki polusvijet kad god i na kojem god mjestu.

Protiv lažnih institucija, lažnih djelova nazovi pozicije, lažne opozicije, borba mora biti uporna i neprekidna.

Ne dajmo se gorima i najgorima.

Autor je predsjednik Ujedinjene Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")