VIŠE OD RIJEČI

Kriminalci

Ali ta bliskost između Moći i Kriminala koja se tako prirodno iskristalisala u prethodim decenijama je nešto čime treba da se bavi današnje crnogorsko društvo. Jer, izvjesno da promjena vlasti ne znači nužno i promjenu mehanizama vladanja

45972 pregleda 48 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

U Crnoj Gori odavno nije lako razlikovati policajce i kriminalce. Čak ponekad, ako ne pristojnije a ono lucidnije djeluju kriminalci od “čuvara zakona”. Ne vjerujem u mit o njihovoj časti (kao nekadašnje perjanice CG pravosuđa), ali, da su nerijetko socijalno senzibilniji čak i obrazovaniji od ovdašnjih policajaca manje više je i očekivano. Ovdje se za tu vrstu službe (čuvara zakona i poretka) nikada nije ni tražila lucidnost ili obrazovanje, već samo i jedino lojalnost. Lojalnost do gluposti - ta je najcjenjenija.

Sav taj polusvijet - uključujući korumpirane policajce, ne samo korumpirane već one koji su partneri sa podzemljem, ali i ovoga “specijalca” Kneževića koji se spremao da “očisti” Cetinje, sve njih je stvorio i na scenu naših života izveo poredak u kome je najvažnija stvar bila sigurnost Gazde. A oni svi zajedno bili su njegovi kerberi. Voljni, spremni, entuzijastični…

Takva ekipa na sceni, to je cijena jednog izbora - vlastodršci iz DPS uvijek su prije odabirali da “kupuju” ljude (jer im je to izgledalo lakše i prirodnije) nego da ih edukuju. Zato su, na koncu, svih ovih godina, katastrofalno loši zastupnici nespornog sistema vrijednosti.

Opet milioni na računima? Izgleda da su neki iz devedesetih izašli samo kalendarski, devedesete nisu i nikad neće izaći iz njih.

Manir koji je nekada opravdavan sankcijama - sada funkcioniše unekoliko drugačije. Policijski službenici sa po pedeset miliona na račinuma? Šalite se? Ne, daleko je od šale, zapravo.

Čije su to pare? Zašto ih čuvaju državni službenici? Ako pripadaju državi po kom je to osnovu? Ako pripadaju ovoj ili onoj kriminalnoj organizaciji zašto ih čuvaju policajci na privatnim računima?

Oni na čijim su računima pare bile devedesetih, u vrijeme sankcija, kasnije su, sasvim prirodno, pomislili da su oni bolji i važniji od drugih. Jesu li namjerni na sličan način naplatiti svoje usluge i ovi sadašnji čuvari (državnog? Ili čijeg već?) blaga. Onda je Crna Gora u većem problemu nego što misle čak i najzabrinutiji.

Gotovo da je situacija takva da spas možete očekivati samo sa neba. I, eto, koliko god jedan ateista to nevoljno priznao, to se bukvalno desilo…

Zahvaljujući SKY aplikaciji, evropska javnost je dobila uvid u svijet kriminala kakav se ne može porediti sa bilo kojim sličnim uspjehom iz prošlosti.

Ovo je dokumentarni film, zapravo hiljade dokumentarnih filmova simultano, u realnom vremenu: detalj sa slikom od specijalnog tužioca, pa autoportret sa oružjem, grupni portret sa monstruoznim ubicama… Uredno izvještavanje o svakom detalju, o svakoj saobraćajnoj patroli, šefa klana kao da je član policijskog kolegijuma. Ritualno međusobno poklanjanje, kako napominju iz Europola, “nelegalnog” oružja - to je jasan dug mentalitetu.

I, nenadmašni Katnić, koji (i kao penzioner) nastavlja da uveseljava javnost. Opravdanje djeluje kao dio iste naivne operete: Lazović je sve to činio za potrebe službe… Kako da ne - Džejms Bond iz našeg sokaka. Da nije mlađi Lazović glumio da je neko drugi? Ili mu je baš to ko je i gdje je bila preporuka za ovu bliskost. Ali, nesumnjiv je njegov entuzijazam. Koji, na koncu, više izgleda kao krajnje iskren stav, nego li profesionalna upućenost.

Ali ta bliskost između Moći i Kriminala koja se tako prirodno iskristalisala u prethodim decenijama je nešto čime treba da se bavi današnje crnogorsko društvo. Jer, izvjesno da promjena vlasti ne znači nužno i promjenu mehanizama vladanja.

Kada ovakvi policajci budu nemogući - onda će ovo biti društvo na putu ka normalnosti.

Prvi korak ka tome je dobiti punu i pravu sliku. Očito su sve ove storije - Od Medenica do Lazovića - samo dio slike jedne sulude epohe. Mora da tamo ima još upečatljivih likova i zanimljivih zapleta - a jedini način da se takva epoha zatvori je da se saznaju i ispričaju baš sve naše (petparačke) priče.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")