KONTRASTAV

Žena je ženi muškarac

Neutemeljeno miješanje gospodina Đukanovića sa nasiljem nad ženama ili bolje reći miješanje “baba i žaba” neće dovesti do rješenja ovog društvenog problema, a po svemu sudeći nije ni bio cilj sociološkinje iz URE
83 pregleda 0 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.10.2017. 09:07h

Reagovanje na kolumnu "Batina je (od)Mila izašla" autorke Maide Zilić Delić, “Vijesti”, 13.10.2017.

Da je neophodno raditi na solidarnosti među ženama potvrđuje tekst pod sociološkinje Maide Zilić Delić iz građanskog pokreta URA, objavljen u "Vijestima" od 13. oktobra 2017, koji je zapravo neutemeljen i demagoški obojen. Jedna značajna društvena tema kao što je nasilje nad ženama, a koja se tiče svih žena bez obzira na političku pripadnost, ne bi trebalo da bude politički obojena, i da ostavlja negativne posljedice kako za žene, tako i za jednu porodicu i cijelu društvenu zajednicu. Ono što je još gore - što se na ovakav način krivi slika stvarnosti, pokušava se da se izjednači nasilje nad ženama sa politikom, što ne pripada feminističkoj (ženskoj) ideji…

Razumijemo da je pokretu URA važno da po svaku cijenu zlonamjernim zamjenama teza uvuče Đukanovića u svaku priču, samo što su ovog puta nanijeli više štete žrtvama porodičnog nasilja, nego politici koju Đukanović predstavlja, relativizujući nasilje nad ženama sa politikom.

Neutemeljeno miješanje gospodina Đukanovića sa nasiljem nad ženama ili bolje reći miješanje “baba i žaba” neće dovesti do rješenja ovog društvenog problema, a po svemu sudeći nije ni bio cilj sociološkinje iz URE.

Podsjetila bih da se naša država Statutom obavezala za zalaganje za društvo jednakih građana, uvažavajući nacionalne, etničke, vjerske, kulturne i rodne razlike kao temeljne vrijednosti razvijenih demokratskih društava. Demokratska partija socijalista je prva u Crnoj Gori sprovela program UNDP-a "Rodna ravnopravnost u političkim strankama" koji se tiče osnaživanja i podrške ženama kojima je podrška potrebna. Iako je nasilje nad ženama globalni problem na kojem treba kontinuirano raditi, podsjetila bih takođe, da je istraživanje Viktomološkog društva Srbije pokazalo da Crna Gora ne spada u najugroženije zemlje u regionu po pitanju nasilja nad ženama, što govori da institucije rade svoj posao.

Odbornica Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada Podgorica

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")