STAV

Iz učionice s ljubavlju

Obrazovni sistem, kao nerv društvenog napretka, u proteklih trideset godina doveden je u egzistencijalnu opasnost. Populizam, voluntarizam, klijentelizam i kleptokratija su tragovi koje vidimo u svim našim školama i obrazovnim institucijama. Krajnji je trenutak da se nešto valjano učini, a depolitizacija je urgentna

4994 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U životu svake države, istorija dodijeli pojedinoj generaciji zadatak da povede čitavo društvo ka novim vrijednostima blagostanja i sreće. Svjesni ove činjenice i spremni da preuzmemo odgovornost za svoje cjelokupno životno djelovanje, promovisali smo platformu koja kruniše princip i meritokratije i obrazovanje kao ugaoni kamen na kome počiva naš put do bolje Crne Gore.

Takođe smo bolno svjesni činjenice da političke elite predhodnih državnih vlasti nijesu učinile gotovo ništa na široj integraciji društvenih slojeva i promociji vrijednosti važnih za obrazovanje i vaspitanje novih naraštaja građanki i građana Crne Gore. Štaviše, obrazovni sistem kao nerv društvenog napretka u proteklih trideset godina doveden je u egzistencijalnu opasnost. Populizam,voluntarizam, klijentelizam i kleptokratija su tragovi koje vidimo u svim našim školama i obrazovnim institucijama.

Nepodnošljiva je buka polupismenih samozvanaca kojima bi i Šćepan Mali pozavidio. Mi smo digli glas i dali ga Vladi koja mora ovo mijenjati u obrazovanju na principima meritokratije i odgovornosti za svoje postupanje. Kažemo dali smo glas Vladi, ali joj ga nijesmo poklonili. Očekujemo.

Krajnji je trenutak da se nešto valjano učini u obrazovnom sistemu i da na taj način spašavamo nove naraštaje iz gliba u koji smo kao društvo duboko potonuli. U protivnom, rijeka mladih ljudi koji bježe iz Crne Gore biće sve šira, a mi ćemo biti društvo umornih mitomana i kleptokrata.

Zbog toga tražimo prvi korak Ministarstva prosvjete, a to je analiza obrazovnog sistema svih nivoa. Analizu treba da napravi domaći kadar koji jedini i poznaje sve specifičnosti sistema. Pri tome, ministar ne smije se smetnuti s uma činjenicu da je obrazovanje vrlo konzervativan sistem koji ne trpi nagle promjene i traži pažljivo promišljena postupna rešenja. Mjerljiva od strane svih činilaca u obrazovanju.

Depolitizacija sistema je urgentna stvar. Ugled i autoritet prosvjetnih radnika se ne može povratiti dok god nas političke partije posmatraju kao svoja glasačka stada. Izmjenama Zakona o radu i Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju moraju se vratiti kriterijumi za zapošljavanje. Izbor direktora se trostepenim postupkom mora vratiti školama, a da ministrova uloga bude imenovanje direktora. Jedino na ovaj način počinje bitka za depolitizaciju obrazovnog sistema.

Dužina trajanja nastave u školama se mora povećati. Nažalost, vidimo da su nam sada đaci više na ulici prepušteni sami sebi i bez nekog roditeljskog nadzora, jer roditelji praktično moraju da rade čitav dan. U ovom dijelu se moraju uvesti i takozvane klizne norme za nastavnike i u drugom i trećem ciklusu, kao i za srednje škole. Svi dosadašnji ministri su pogrešno svodili rad nastavnika sa učenicima samo kroz časovnu organizaciju. Na taj način škole su postale kaznionice.

Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje moraju organizovati nastavu u školama na drugačiji način. Zavod za školstvo mora što prije napustiti propali model nastave kroz obrazovne ishode i vratiti u centar standarde znanja do kojih nastavnici i učenici dolaze kroz raznovrsne forme učenja, PISA testiranje nas stalno opominje koliko imamo disfunkcionalne planove i ishode.

Zbog toga tražimo da se pristupi novom koncipiranju nastavnih planova za sve nastavne predmete, do univerzitetskog obrazovanja. Tražimo standarde znanja uz formativno gradivo koncipirano kao upotrebno znanje. Centar za stručno obrazovanje mora biti centar ministarstva u traganju za odgovorom kakva zanimanja su nam potrebna u društvu.

Očekujemo od Ministarstva prosvjete da uradi strategiju obrazovnog sistema sa svim ovim našim skromnim predlozima kako bismo prvi put u istoriji Crne Gore dali odgovor na pitanje kakvog i koliko obrazovanog građanina želimo?

Autor je član Generalnog sekretarijata CIVIS-a

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")