STAV

Socijaldemokratske stranke bi morale da brinu o mladima

Naši političari treba da daju svoj doprinos, ali ne deklarativni već konkretni, jer generacije koje nastaju očekuju to od njih. Mladi se ne stide politike, ali se stide svojih političara koji često manipulišu omladinom a ne trude se ni na jedan način da poboljšaju njen status u društvu
101 pregleda 2 komentar(a)
mladi, Foto: Shutterstock
mladi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2017. 09:19h

Svako savremeno društvo svoju snagu energiju napredak može da doživi samo uz podršku mladih generacija koje su nosioci prosperiteta napretka, promjena, znanja, želja i mogućnosti. U Crnoj Gori, koja se bliži EU, u aktuelnom trenutku mora se posvetiti posebna briga i pažnja svim mladima željnim ličnih uspjeha, afirmacije, sticanja novih znanja i učešća u kreiranju savremenog crnogorskog društva. Ono treba da teži tome da im pruži punu i stvarnu šansu da to ostvare. Jer bez mladih i obrazovanih kadrova nema ni prosperiteta države.Ovdje ću se osvrnuti na najčešće probleme koji prate mlade i dati neke preporuke kako da se to prevaziđe i da mladi budu resurs budućnosti Crne Gore.Nezaposlenost je izuzetno veliki problem sa kojim se suočavaju mladi, a socijalna isključenost je loša za njih. Mladi se dobro snalaze u kratkim periodima nezaposlenosti, ali duža nezaposlenost i neaktivnost rezultia negativnim posljedicama na njihov položaj na trzistu rada, ali i na njihov sveopšti položaj u društvu. Dugoročna isključenost rezultira pojavama asocijalnog ponašanja, zapadanja u razne poroke, što je danas jako često izraženo.

Investitanje u socijalnu državu je važna polazna tačka ne samo za Crnu Goru već i za čitavu EU, jer taj princip promoviše ulaganje u rani razvoj što ima pozitivne posljedice u kasnjim fazama života. Moramo uvijek učiti od boljih, od onih koji su kroz svoj primjer socijalne strategije prema mladima postigli značajne, čak I fascinantne rezultate u okviru svojih programa socijalne politike.

Finska je često ocijenjena kao zemlja sa najdjelotvornjim modelom upravljanja garancijama za mlade. Finski model je zasnovan na javno privatnom partnerstvu koje okuplja administraciju, privatni biznis, socijalne partnere, predstavnike preduzetnika, civilnog društva i organizacija mladih kako tokom izrade, tako i tokom sprovođenja garancija za mlade. Ove programe sprovela je Socijaldemokratska partija Finske (fin. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue), jedna od 4 najjače partije u toj zemlji. Iz redova SDP Finske dosad su izašla tri predsjednika države: Mauno Koivisto (1982. i 1988), Marti Ahtisari (1994)i Tarja Halonen (2000. i 2006). Oni su se nesebično zalagali za napredak i najbolji model podrške mladima zajedno sa svim drugim političkim činiocima.Nažalost, kod nas u Crnoj Gori to nije slučaj da se značajne političke ličnosti zalažu za mlade izuzev deklarativno. Nama treba sveobuhvatna strategija kakvu već imaju Finska, Švedska i Letonija, koje imaju za cilj da dostignu punu inkluziju, autonomiju, učešće igrađanska prava mladih.

Socijademokrateske ideje i načela sprovedene u Sjevernoj Evropi po pitanju svih mladih pokazuju izuzetan doprinos u jačanju i stvaranju jake baze i kadrova koji će uspješno da doprinose ekonomskom prosperitetu svojih država.

Naši političari treba da daju svoj doprinos, ali ne deklarativni već konkretni, jer generacije koje nastaju očekuju to od njih. Mladi se ne stide politike, ali se stide svojih političara koji često manipulišu omladinom a ne trude se ni na jedan način da poboljšaju njen status u društvu.

Socijaldemokratija nije samo politički model, ona je stil života mladih Sjeverne Evrope i idealan koncept u eri rastućeg nacionalizma, lažnog kapitalizma u kome je mladi čovjek samo iskorišćen, zbog svojih fizičkih predispozicija, kao oruđe u rukama beskompromisnih privatnika.

Crna Gora mora da, recimo finskim modelom, doprinese jačanju svih potencijala mladih ljudi, da se svojom socijalnom politikom odgovorno odnosi prema njima ili će se vratiti u doba feudalizma. Aktuelna crnogorska i nažalost dominantna vlast DPS ne uliva ni najmanje povjerenje da će u narednom periodu učiniti konkretne korake da napravi kvalitetne programe i projekte za mlade. Za njih je omladina samo potencijalno poželjno glasačko tijelo. Zato predstavnici socijademokratskih ideja u crnogorskom parlamentu moraju da daju svoj puni doprinos inkluziji mladih na svim poljima i da se vođeni nekim u Evropi oprobanim modelom istaknu kao prave socijaldemokrate. Mi mladi to očekujemo od njih...

Autor je magistrand Saobraćajnog fakulteta u Nišu

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")