KOSMOS ISPOD SAČA

Dalje nećeš moći!

Mještani Veruše osjećaju se iznevjereno jer će morati da voze 15 kilometara do prilaza auto-putu. Oni su očekivali da budu povezani a ne odsječeni. Jer, dok se put radio, patio je lokalni put koji je pretvoren u putić. Popustio je pod terenjacima i prilično je razvaljen. Nije ni čudo što su “mještani” prodimili

13967 pregleda 21 komentar(a)
Detalj sa budućeg auto puta, Foto: GOV.ME/SasaMatic
Detalj sa budućeg auto puta, Foto: GOV.ME/SasaMatic

Obično je to trik pitanje: Kako se zove stanovnik države Trinidad i Tobago? Nekad je trik pitanje i kako se zove stanovnik Beča. Mnogi se iznenade da je to Bečlija. Ali nedavno je u centru pažnje bila Veruša.

Naslovi u novinama su obično počinjali sa “Mještani Veruše”. Novinari vjerovatno nisu sigurni kako da nazovu “Mještane Veruše”, a nemaju vremena da provjere jer vijest se mora objaviti što prije. Neće niko da vaga da li je riječ o Verušanima, Verušancima ili Verušljanima. Kako li je tek teško nazvati stanovnike okolnih mjesta: Opasanica, Bukumirsko jezero, Han Garančića, Tuzi Ljevorečke i Uvač.

Uglavnom, “Mještani Veruše” su upozorili da će na dan otvaranja auto-puta blokirati put. Odavno nije bilo snažnije vijesti koja je tako lako prošla ispod radara i gurnuta pod tepih. Koliko bi svjetskih agencija prenijelo tu maestralnu vijest ako bi se ideja “mještana” ostvarila.

Zamislite samo na jednoj strani ceremoniju otvaranja dugo čekanog autoputa, intonira se himna, finger food se služi, bili bi tu panoi, lifleti, konfete, diplomate, kamere, ođela i toalete, a na drugoj strani da mještani sve to fino odmah blokiraju prije i nego dežurni političari i izvođači radova naprave počasni krug kakvim službenim automobilom.

Mještani Veruše osjećaju se iznevjereno jer će morati da voze 15 kilometara do prilaza auto-putu. Oni su očekivali da budu povezani a ne odsječeni. Jer, dok se put radio, patio je lokalni put koji je pretvoren u putić. Popustio je pod terenjacima i prilično je razvaljen. Nije ni čudo što su “mještani” prodimili.

Problem je što se i ne zna ko je odgovoran i ko je nadležan. Ali “mještani” će svakako blokirati auto-put ako do rješenja ne dođe. Kao u “Ko to tamo peva” reći će čuveno “Dalje nećeš moći”. Izgleda da mještani ipak imaju petlje, da će se izboriti za svoju petlju.

Prvo su političari zaboravili petlju kod Smokovca, a sad se desio i problem Veruša. Bivši Premijer Z. Krivokapić je naređivao da se mora voziti auto-putem pa se to nije desilo. Tara se iskrivudala od izgradnje puta, a red bi bio da se i Veruša malo bolje spoji sa auto-putem, da ne bude da turisti samo prolete kroz Crnu Goru, već bi lijepo bilo da imamo i još neko izletište, odmaralište, da još nešto procvjeta.

Iz agencije za razvoj Podgorice su poručili da “razmišljaju” u čak dva pravca, da priključak bude u mjestu simboličkog naziva Lopate i o gradilišnom putu. Ali na kraju kažu da “konačno još uvijek nije odlučeno”.

Nema precizne najave kad će auto-put biti otvoren. Ali ima najave da će biti blokiran. Da nas nema, neko bi nas morao izmisliti!

Biće ovo dugo putovanje do auto-puta.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")