stav

Open Balkan, čemu to?

Open Balkan je poput Superhika, junaka iz kultnog stripa Alan Ford, koji uzima od siromašnih i malih, a daje bogatim i velikim

4104 pregleda 11 komentar(a)
Sa samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu, Foto: Vlada Crne Gore
Sa samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu, Foto: Vlada Crne Gore

Imali smo daleko bolju državu, Jugoslaviju, pa nekima nije valjala. Sada hoće “Open Balkan”. Zlonamjernici bi rekli “Veliku Srbiju” i “Veliku Albaniju”. A šta je sa nama, “malima”? Open Balkan ili Otvoreni Balkan, čemu to? Otvoriti granice? Zašto?

● Da bi olakšali putovanje (koje inače nije onemogućeno) i bez lične karte prolazili granice, ili da bi uklonivši granice olakšali šverc narkotika, duvanskih proizvoda i koječega još?

● Da bi olakšali promet roba i usluga ili da bi dodatno olakšali većim zemljama da se još lakše probiju na naše tržište i time ugroze ionako slabu domaću proizvodnju?

● Da bi ubrzali promet roba ili da bi smanjili ili eliminisali kontrolu kvaliteta roba koje ulaze u Crnu Goru? Sa postojećim mehanizmima kontrola sa granica Crne Gore se vraćaju tone štetne, pokvarene i neupotrebljive robe i hrane.

● Da bi širili veze i pomirenje među narodima? Sa kojim? Onim koji ne priznaju genocid u Srebrenici, kojima padaju Rezolucije o pomirenju u vlastitim parlamentima? Sa onima koji veličaju presuđene ratne zločince, u čiju čast iscrtavaju murale i skandiraju fašističke parole na raznim okupljanima? Sa onima u čijim zemljama buji fašizam, klerikalizam i šovinizam? Sa onim koji ne priznaju druge nacije i narode? Sa revizionistima? Sa onim koji se naoružavaju, koji zabranjuju slobodu govora i koje uvode medijsku poslušnost? Sa onima koji razroki sjede na dvije stolice, pa jednim okom gledaju u Kremlj, a drugim u Brisel? Sa onima koji nisu dio jedinstvenog bezbjedonosnog i NATO sistema? Da li i pod kojim uslovima jedna NATO članica može uopšte ulaziti u nekakve eksperimente sa zemljama koje ne pripadaju NATO-u? Sa onim koji kaskaju za nama u EU integracijama, da nas oni pomognu?

● Šta to istinski i kome nudi Open Balkan? Nudi li poput EU neke predpristupne, pristupne, strukturne i druge fondove kao motiv malim zemljama da se pridruže? NE. Evropska unija troši milione i milijarde eura na ova davanja, a koliko su novca spremne da daju Srbija i Albanija kao inicijatori Open Balkana za eventualno slične pretpristupne fondove? Za sada NULA. Open Balkan Crnoj Gori ne nudi ništa, on je tu da uzme (od “malih”) a ne da daje.

Open Balkan je poput Superhika, junaka iz kultnog stripa Alan Ford, koji uzima od siromašnih i malih, a daje bogatim i velikim. Zašto Open Balkan kad imamo EU? Zašto Superhik kad imamo Supermena?

Open Balkan? Ne, hvala.

Autor je potpredsjednik Bošnjačke stranke

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")