ZAPISI SA UŠĆA

Trogir - usidri lađu pod zidinom grada

Ljepota Rive kao i čaroban splet sokaka od kamena govore o tome da stvarna veličina nekog mjesta ne zavisi od broja stanovnika već od istorijske razuđenosti lokalnog identiteta. I naravno, od vještine pripremanja ribe

5886 pregleda 1 komentar(a)
Trogir, Stari grad, Foto: D. Dedović
Trogir, Stari grad, Foto: D. Dedović

Sjedim u gradskom autobusu broj 37, koji sa splitske stanice Sukoišan polazi ka aerodromu i dalje - ka Trogiru. Čudno ime splitskog kraja i stanice dolazi od sveca i mučenika Kasijana, kome je tu u davna vremena bila posvećena crkva, a narodni jezik je latinski toponim ad sanctum Cassianum toliko južnoslovenski muljao po ustima dok od toga nije ispao Sukoišan.

Putujem prema zračnoj luci koja je istorijskom nepravdom nazvana splitskom, a u stvari je trogirska - od Trogira je udaljena svega nekoliko stanica, dok se od nje u pravcu Splita ređa nevjerovatan niz naselja koja liče kao jaje jajetu i u imenu nose riječ kaštel.

Jadranski susreti

Pokušavam da se sjetim kako je Trogir ušao u moj život. Biće da se to desilo sedamdesetih godina prošlog vijeka. Ljeto je - ako niste na moru - poprilično dosadno doba godine. Srećom, zabavljala nas je socijalistička televizija. A na jednom od dva programa emitovani su „Jadranski susreti” - tako se zvalo takmičenje ekipa iz primorskih gradića. Povlačenje konopca i borba za pršut na jarbolu. Bilo je tu i plivanja, skakanja, padanja, navijanja. Trogir je imao svoju visokoplasiranu ekipu. Možda zbog tada mlađahnog ali sugestivnog Olivera Mlakara kao voditelja zapamtio sam ime dalmatinskog gradića prije nego što je ono iskrslo u mojim udžbenicima geografie ili istorije.

Sada, pola stoljeća posle toga, dobio sam priliku da konačno posjetim Trogir.

Jutarnja vožnja od Splita do Trogira traje oko sat vremena. Kod splitskog aerodroma se autobus skoro isprazni, pa za Trogir nastavljamo mi i još nekoliko mještana ili namjernika.

Grad kao razglednica

Ulica u Starom gradu
Ulica u Starom gradufoto: D. Dedović

Izlazimo na trogirskoj autobuskoj stanici i odmah se zadivimo. To je jedna od rijetkih autobuskih stanica u Evropi gdje odmah po silasku na peron vidite zelenkastu morsku vodu i barke. Tu me je ophrvao osjećaj koji me neće napuštati cijeli dan - dospio sam u razglednicu. Trogir je čudesan zbog te osobine. Gdje god pogledate - vidite toliku gustinu lijepih prizora da na kraju ne znate ni u šta da gledate.

Starogradsko jezgro Trogira je u stvari - ostrvo. Sa kopnom je povezano kamenim Malim mostom. A sa druge strane, Čiovski most ga spaja sa ostrvom Čiovo. Grad je nastao na nekoj vrsti ade - da primijenimo jezik kontinentalaca na jedan morski fenomen. Istoričari vele da je sadašnji kanal prema kopnu na početku bio močvarna baruština. Ljudi su vjekovima vadili mulj i pijesak iz ovog kanala i nasipali ga sa druge, južne strane ostrva, otimajući zemlju za gradnju od morskog tjesnaca prema Čiovu.

Prelazimo most iza kojeg se uzdižu kulise grada. Ulazimo u starogradski splet ulica nepripremljeni za toliko skladno poređanog kamena, sokaka, sjenovitih prolaza. Već posle nekoliko minuta izbijamo na glavni trg.

Od Here do Ive

Tu su osnivači Trogira, starogrčki kolonisti sa ostrva Isa - današnjeg Visa - podigli Herin hram i oko njega agoru. U najstarijem trogirskom istorijskom sloju je starogrčki temelj Tragurion. A tragos na grčkom znači - jarac.

Zvonik katedrale Svetog Lovre
Zvonik katedrale Svetog Lovrefoto: D. Dedović

Tamo gdje je bio hram Zevsove ljubomorne žene danas se izdiže jedna od najznačajnijih katedrala na Jadranu. Na tom mjestu su posle propasti Salone, glavnog grada starorimske Dalmacije, izbjeglice koje su preživjele najezdu slovenskih plemena, izgradile svoju crkvu. Početkom 12. vijeka razorena je u saracenskom pohodu, da bi današnja katedralna crkva bila izgrađena na istom mjestu. Baš tu stojim i divim se crkvenom portalu, dijelu čuvenog majstora Radovana. Crkva je zvanično posvećena Svetom Lovri, ranohrišćanskom čuvaru crkvene blagajne u Rimu, kojeg su pogubili po naređenju cara Valerijana. Kažu da su ga pekli na živoj vatri, te da je on mučiteljima rekao, da je ta strana pečena, pa neka ga okrenu i zagrizu. U pravoslavnoj crkvi ga takođe poštuju kao sveca pod imenom Arhiđakon Lavrentije.

Prišao sam Radovanovom portalu dovoljno blizu da mogu da vidim kako je umjetnički samonikli genije majstora preobrazio kamen u niz biblijskih scena okupljenih oko Isusovog rođenja, ali na način koji je prije nastanka portala 1240. bio neviđen. Adam i Eva stoje na leđima lavova, desno i lijevo od ulaza, svjedočeći o edenskom vremenu kada je postojao samo jedan jezik. A unaokolo čujemo vavilonsku pometnju jezika. Dalmacija je postala poželjna destinacija na globalnoj turističkoj mapi. Katedralna crkva koja je izgrađena u romaničkom stilu ali je njen zvonik, visok 47 metara, budući da je mnogo duže građen, prošao kroz nekoliko smjena stilova u vjekovima. Katedralu narod zove crkva Svetog Ivana - prema biskupu koji je uspio da nagovori mađarskog kralja da ne razori grad. Taj biskup kojeg ovdašnji narod pamti po dobru sahranjen je u katedrali.

„Upoznaj samog sebe”

Trogir
foto: D. Dedović

Na trgu nazvanom po papi Jovanu Pavlu II nalazi se i gradska loža - mjesto sa kojeg se u vjekovima mletačke vladavine građanima obraćao knez. Tu su se sklapali ugovori, javno čitali testamenti, a dužnici su morali sami da dođu u ložu i ostanu u pritvoru pod stražom dok ne vrate dug.

Odmah uz ovu građevinu nalazi se Knežev dvor, čiji temelji potiču iz 13. vijeka, a u koji do 1848. nije imao pristupa niko ko nije plemenite krvi. Kao što i žene nisu mogle ući ni u ložu ni u Knežev dvor, pa su u svojstvu svjedoka izjave davale u crkvi. Danas je u zgradu smještena gradska uprava.

Polazimo dalje i nabasamo na palatu trogirske velikaške porodice Ćipiko, sa lijepom gotičkom triforom na pročelju i natpisom „Nosce te ipsum” - „Upoznaj samog sebe”. Ova porodica je dala niz važnih ličnosti, među kojima je i vlastelin Lujo Ćipiko, zapovjednik trogirske lađe u Bici kod Lepanta 1571, koja je zaustavila osmansku ekspanziju na moru. Slijedi Palata Garanjin-Fanfonja. Zapravo, riječ je o grupi palata, koja se protežu preko nadsvođenih prolaza i preko tri trogirske ulice. Venecijanska plemićka porodica Garanjin je posjedovala biblioteku od 5.500 naslova koji se sada nalaze u Muzeju grada Trogira, smještenom u dijelu palate.

Trogirska Merlin Monro

Umorni od ovoliko zgusnute istorije naručujemo kafu u kafiću Tinel koji jedini u gradu nosi laskavu oznaku „Specialty Coffee Shop”. Nekoliko stočića u hladovini jedne kamene niše i zaista - vrhunska kafa, napunili su nam baterije. Spremni smo za još.

Palata Ćipiko, detalj
Palata Ćipiko, detaljfoto: D. Dedović

Nastavljamo nasumično lutanje sokacima popločanim kamenom. Galerija Muzeja grada Trogira priredila je zanimljivu izložbu Dade Mikulića „Višeslojne strukture”. Ulazimo. Lice Merlin Monro integrisano u jednu od slika izgleda potpuno nadrealno ovdje u trogirskom ambijentu. Umjetnikov brat blizanac Nino Mikulić je poznati splitski akademski slikar. On je bratski pojačao izložbu svojim skulpturama.

Nakon umjetničkog intermeca odlazimo do trogirske rive. Na jednom obelisku čitam riječi Vladimira Nazora: „Kreneš li ikad put juga lijepog, stani pred Trogirom. Usidri lađu pod zidinom grada”. Da imam lađu, bez razmišljanja bih poslušao Nazora.

Šetalište pored mora naspram ostrva sređeno je sa ukusom i mjerom. Njegova velikodušna širina govori o tome da stvarna veličina nekog mjesta i u sopstvenim i u tuđim očima ne zavisi od broja stanovnika već od istorijske dubine i razuđenosti identiteta.

Na kraju obalskog šetališta je i venecijanska tvrđava Kaštel Kamerlengo, iza kojeg je mjesno fudbalsko igralište. Zastanemo za trenutak u hladu starih krošnji, na samom zapadnom obodu starogradskog ostrva, posmatrajući prozirno zelenilo vode. Lijepo je da postoji Trogir, da postojimo mi i da su se ta dva postojanja danas srela.

Vinetu u Trogiru

Uz ostrvsku obalu okrenutu kopnu niz konoba i kafića nude gastronomske čarolije. Ali ja sam pri dolasku, prije mosta uočio obalni kafić odmah uz pijacu. Očas ćemo opet preći Mali most da bi smo se u baštici uz vodu ohladiti „žujom” i ponovo posmatrali nestvarno lijepu siluetu gradskog jezgra.

Nije čudo da su skauti koji su početkom šezdesetih godina prošlog vijeka tražili lokacije za snimanje trećeg nastavka filma o plemenitom apačkom poglavici Vinetuu zastali baš kod Trogira. Oni su u drevnoj varoši na moru prepoznali svoj fiktivni Santa Fe. Uličicama koje gledam dok ispijam hladno pivo jednom su jahali Vinetu i Old Šeterhend, praćeni filmskom ekipom i statistima.

Ovakav jedan dan, koji će, već sada znam, blistati posebnim sjajem u imaginarnoj niski dragocjenih putovanja, naprosto mora da se završi ribom i vinom. Mada smo u šetnji kroz lavirint starogradskih ulica naišli na čudesne bašte trogirskih restorana, izbor je pao na konobu Fortin čija bašta gleda na istoimeni park i jarak koji razdvaja stari Trogir od kopna.

Riba za pamćenje

Trogirski riblji tanjir
Trogirski riblji tanjirfoto: D. Dedović

Gazda sjedi u bašti i uključuje se spontano u naš izbor jela i pića. Kaže - lično zorom odlazi po ribu. Čak je i bijelo vino kuće dobro, što je u Dalmaciji uglavnom izuzetak. Vino kuće je obično jeftinije nego vina u flašama, ali je jeftino prečesto sinonim za kiselo.

U konobi Fortin nije tako, vino kuće je solidno. Pravi spektakl ukusa ponudila je riblja plata za dvoje. Na Mediteranu rijetko ko može da ovako dosljedno odabere i spremi ribu. Sve što nam je obećao gazda konobe - ispunjeno je i premašeno. Služila nas je njegova ljubazna ćerka, a i kuhinja je pod porodičnom kontrolom. U poplavi samozvanih fensi lokala ovo je oaza domaćinske filozofije na najvišem nivou. To ima svoju cijenu. Ali nju ćete u Dalmaciji svakako platiti, pitanje je samo da li će vaš novac otići na vrhunsku uslugu kao u konobi Fortin.

Kada smo sporog koraka opet pošli preko mosta ka autobuskoj stanici, sunce se već nagelo zapadu. Povremeno smo zastajkivali i osvrtali se prema kompleksnom umjetničkom delu zvanom Trogir. Nije nam se rastajalo od ove varoši koja je prije mnogo vremena zasjela na svoju morsku adu i od tada svojim kamenim obrisima pripovijeda beskonačnu priču.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")