KOSMOS ISPOD SAČA

Opština do opštine

Svi su izgledi da će Zeta biti zloupotrijebljena. Dobiće vjerovatno opštinu ali nakaradnu. Jer Zeti ne treba osamdesetak novih službenika, treba joj da prodiše, ili da je pušte da diše

24314 pregleda 11 komentar(a)
Kružni tok Mojanovići, Zeta, Foto: golubovci.me
Kružni tok Mojanovići, Zeta, Foto: golubovci.me

Prezanimljive su rasprave o Zeti. Govori se o granicama, istoriji, pominju se i kiljani, kolektori, aerodromi i pare. Sve je naravno interes i politika. Došla je na red Zeta, da se političari ogrebu, i zagovarači i kontraši.

Najmanje im je stalo do Zete. Stalo im je do glasova i novčanika. Zeta ima pravo na opštinu jer ima svoj identitet i posebnost. Podgoričani koji se podsmijavaju načinu na koji govore Zećani treba da znaju da je taj govor možda stariji i važniji od gradskog. Zetski je fantastičan, autentičan, u sebi ima duha i nije za podsmijavanje. Zetski je u šiframa, kraticama i asocijacijama. I postoji, ne mora da se kiti i dopisuje.

Zeta je neiskorišćena priča, i u smislu identiteta i lokaliteta. Rijetko gdje u Crnoj Gori tako lijepo zalazi sunce, taj golden hour je neiskorišćen. Nije ni čudo da su se tamo snimali veliki filmovi. Ne naši, naravno. Dobro je što je aerodrom u Golubovcima, da makar stranci budu oduševljeni izlaskom iz aviona, kad mi već ne shvatamo potencijal te sredine.

Svi su izgledi da će Zeta biti zloupotrijebljena. Dobiće vjerovatno opštinu ali nakaradnu. Jer Zeti ne treba osamdesetak novih službenika, treba joj da prodiše, ili da je pušte da diše. Usitnjavanje koje se sprovodi je zarad opstanka političara. Lakše će da se kroji izborna (ne)volja. Ako se tako krene, nema razloga i nema izgovora da Zabjelo ne bude opština. Takođe, može i Zlatica. Što da ne i Murtovina. Tološi imaju takođe šansu. Blok 5 može da bude zaokružena cjelina. Zašto da ne i City kvart, tek to može da bude opština, ime mu ga daje!

Da ne govorimo o Starom aerodromu. Ima magistralu, bulevar zvučnog imena, ima Voli kao centralu. To što Stari aerodrom ima Stevana Jovetića, dovoljno je da opravda zvanje opštine. Uvijek može da se potegne ideja, “Ako su mogle Tuzi i Petnjica, može i Stari”. Eto i slogana “Može Stari!”.

Na Starom aerodromu postoje i istorijski lokaliteti, tamo gdje je snimljen Kurt Valdhajm u naci uniformi. Može da se napravi kakva tabla, dovoljno za priču, dovoljno za zvanje. Što da ne?!

Stari aerodrom ima i Šerloka! Jeste da je to kafić, ali Šerlok je Šerlok.

Mogla bi se igrati ova igra u nedogled, da ne govorimo kako bi lako plaže mogle postati opštine. Ali nije problem u zvanju, problem je u kadriranju.

Zvučaće strašno, ali sve opštine treba ukinuti. Ništa strašno se ne bi desilo. Na pola miliona ljudi imamo previše predsjednika opština. Previše zaposlenih koji ništa ne rade. Zaista. Sve bi moglo da funkcioniše i bez opštinarenja, ali takav sistem bi značio da pred izbore ne bi bilo zapošljavanja u opštinama, slubenih automobila, muže budžeta, čemu opštine zapravo i služe uglavnom. Na snazi je usitnjavanje Crne Gore. Umjesto da se kreira imidž iz koga će da se crpi sve, mi smo otišli u mapiranje. Željni zvanja, titula i plata. Željni opština napravićemo opštinice.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")