NEKO DRUGI

Mejl prve dame

Sanja Musić Milanović iskoristila je autoritet predsjednika države da izdejstvuje veću ocjenu za svog sina, ali odgovornost na kraju leži u sistemu koji je popustio pod pritiskom moćnika

3652 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kako bi drugačije reagirao Zoran Milanović na tekstove o intervenciji Sanje Musić Milanović da se njihovu sinu podigne ocjena iz matematike u Klasičnoj gimnaziji, nego da opet udari na Marija Banožića?

"Bolje ispitajte kako je školu prošao glupi Bane", izjavio je predsjednik države, komentirajući otkriće Jutarnjeg lista da je, zahvaljujući mailu predsjednikove supruge, njihovu sinu, a i nekim drugim učenicima, nakon zaključivanja ocjena i završetka školske godine, ipak upisana viša ocjena.

No zato smo doznali da je Sanja Musić Milanović prošla s prosjekom 5.0.

Jer, to je na kraju samo njezina ocjena.

"Sve se gleda drukčije"

Milanović se, naravno, našao u neugodnoj situaciji, pogotovo što se ova priča tiče njegova maloljetnog sina, a tada u pravilu reagira napadima, uvredama i skretanjem pažnje. No jedna rečenica se naročito istaknula.

"Utjecaj moje žene je nikakav", kazao je Milanović. "Ali ona je moja supruga i sve što piše se gleda drukčije".

I to posve točno.

Pitanje je bi li Sanja Musić Milanović slala poduži mail ravnateljici Klasične gimnazije nakon završetka školske godine, zaobilazeći uobičajenu proceduru i postavljajući pitanje "zašto se nekima izlazi u susret dizanjem ocjena, a u ovom slučaju se zakida i kažnjava učenike", da nije nastupala iz pozicije supruge predsjednika Republike.

I još važnije, bi li ocjena predsjednikovu sinu, kao i drugim učenicima, bila naknadno prepravljena, da nije intervenirala supruga predsjednika države?

Priča o korupciji

Ovdje, naime, dolazimo do pitanja koje zadiru u srž problema s funkcioniranjem sustava, a uključuju i korupciju, pogodovanje, utjecaj moćnika na sustav i pogodovanje tog sustava raznim moćnicima.

Mogla je Sanja Musić Milanović pisati mailove, za koje Zoran Milanović danas kaže da ih on ne bi pisao, ali oni nisu trebali biti uvaženi, niti su trebali dovesti do naknadnog zaključivanja viših ocjena. Čime je srušen autoritet nastavnika, ali i degradiran rad drugih učenika koji su svoje ocjene zaradili bez intervencije, svojim radom i zalaganjem.

Mogla je Milanovićeva supruga, poput nogih drugih majki, biti ljuta na školu i na predmetnu nastavnicu - umjesto na svog sina - mogla je iskaliti bijes u svom mailu, mogla je čak i nastupati s pozicije moći, ali ravnateljica i ugledna zagrebačka škola to nisu trebale prihvatiti, niti uvažiti. Barem ne mimo predviđene procedure.

Jer je pitanje bi li na isti način uvažile mailove drugih roditelja.

Milanović je optužen

"Ovdje je netko bio optužen", dodao je Milanović. "To sam ja ustvari, ne moja žena". I to je također dobrim dijelom točno: jer njegova supruga napisala je sporni mail s autoritetom predsjednika države, kao što je taj mail primljen i prihvaćen zbog toga što je popraćen autoritetom predsjednika države.

Jer, ovdje se ipak radi o predsjedničkoj obitelji.

Zoran Milanović tvrdi kako mu petice nisu važne. "Jaka stvar, imati sve petice. Zezat će ga u klubu zbog toga. Mislim, bit će štreber najobičniji, ne?" Pa je tako uvrijedio odlikaše. Barem one čije mame ne interveniraju za ocjene.

Ali pomama roditelja za odličnim ocjenama postala je obilježje, gotovo rak-rana obrazovnog sustava, pretvara se u histeriju i izlaže profesore i nastavnike neviđenom pritisku. A sada je pogonsko gorivo tome dala i supruga predsjednika države koja nije mogla prihvatiti da njezin sin ima vrlo dobar iz matematike.

Kao što to navodno nije mogla prihvatiti ni kod starijeg sina.

Sistem štiti sebe

No stvar je u tome kako će se obrazovni sustav oduprijeti takvim pritiscima i intervencijama. Što se onda prenosi i na druge institucije, organizacije i dijelove sustava koji su izloženi korupciji, prožeti klijentelizmom i nepotizmom, spremni pogodovati moćnima i utjecajnima, nauštrb onih sposobnih koji, eto, nemaju nikoga da napiše mail u njihovo ime.

I naravno, kako to često biva, sustav je u ovom slučaju zaključio da je lakše podići ocjenu, srušiti autoritet predmetne nastavnice, zaobići cijelu proceduru, nego izlagati se pritisku predsjednikove supruge.

Sanja Musić Milanović dobila je svoju peticu iz matematike, ali zbog te jedne petice kompromitiran je rad njezina djeteta, ugled njezina supruga, autoritet profesora i reputacija Klasične gimnazije.

A to nema veze s načinom na koji je Bane završio školu.

Ili možda ipak ima?

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")