STAV

Terorizam nema nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost. FETO je prijetnja cijelom čovječanstvu

Dobro isplanirana i široko rasprostranjena infiltracija FETO članova i konvertita u vojsku, organe reda, sudstvo i brojne vladine institucije, uključujući i moje ministarstvo, tajno se sprovodila decenijama radi ostvarivanja sveobuhvatnog plana čija je završna faza pokrenuta 15. jula 2016

4124 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori
Foto: Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori

U noći 15. jula 2016. godine, “Teroristička organizacija FETO” pokušala je da izvede brutalni državni udar protiv naroda i vlade moje zemlje sa ciljem da uspostavi radikalni, fundamentalistički režim koji bi bio lojalan samo svom vođi Fetulahu Gulenu.

Dok su vojne jedinice povezane sa FETO-om napuštale kasarne sa ciljem da zauzmu ključne lokacije kao što je Bosforski most u Istanbulu, a borbeni avioni i helikopteri bombardovali strateške ciljeve uključujući zgradu skupštine, predsjednički kompleks, vojne i policijske štabove, hiljade civila izašlo je na ulice da zaustavi ovaj gnusni pokušaj puča bez presedana. Ovom prilikom, pučisti su ubili 251 nedužnog civila, a ranili na hiljade njih. Te noći je turski narod odbranio demokratiju sopstvenim životima. Pučisti nisu predvidkeli ovakav herojski odgovor građana.

Da bismo razumjeli šta se dogodilo, moramo shvatiti pravu prirodu FETO-a. FETO je osnovan krajem šezdesetih godina kao takozvani „vjerski pokret“. Pod maskom promovisanja obrazovanja i međureligijskog dijaloga, uspio je da prikrije svoje zloćudne namjere.

Dobro isplanirana i široko rasprostranjena infiltracija FETO članova i konvertita u vojsku, organe reda, sudstvo i brojne vladine institucije, uključujući i moje ministarstvo, tajno se sprovodila decenijama radi ostvarivanja sveobuhvatnog plana čija je završna faza pokrenuta 15. jula 2016.

Da je ovaj puč uspješno izveden, danas bismo imali jednu potpuno drugačiju Tursku u kojoj ne bi bilo demokratije i u kojoj bi elementarna prava i slobode bili zauvijek ukinuti. Nacija bi pala u ruke ekstremističke vlade.

FETO nije samo kontrolisao značajan dio prosvjetnih institucija već je posjedovao i brojne finansijske institucije. Istaknuti članovi FETO-a u oblasti industrije i trgovine, kao i zvaničnici i drugi građani, uplaćivali su novac na njihove račune. Manipulacijom vjerskih osjećanja, mnogi nevini građani su takođe bili namamljeni da učestvuju u finansiranju FETO organizacije. Ogroman prihod koji je ostvarivan u njihovim školama širom svijeta preusmjeravan je na te račune, čekajući završnu fazu.

Poslije krvavog pokušaja državnog udara koji se odigrao 15. jula 2016, započeto je odlučno čišćenje svih lica i institucija povezanih sa FETO-om kako u javnom sektoru, uključujući vladine institucije i vojsku, tako i u privatnom. Neki istaknuti pučisti su uhapšeni. Ostali su uspjeli da umaknu pravdi i pronađu utočište u stranim zemljama. Vođa terorističke organizacije FETO Fetulah Gulen još uvijek živi u Sjedinjenim Državama. Naša vlada godinama traži njegovo izručenje iz Sjedinjenih Država, kao i izručenje članova FETO-a iz evropskih zemalja. Nažalost, ovi zahtjevi još uvijek nisu ispunjeni.

S druge strane, sve veći broj vlada u drugim djelovima svijeta postaje svjestan opasnosti koju ova teroristička organizacija predstavlja za njih i, u skladu s tim, preduzima neophodne korake. FETO takođe učestvuje u ilegalnim aktivnostima vezanim za prevare sa izdavanjem viza, pranjem novca i trgovinom oružjem. Shodno tome, mnoge zemlje izbacuju članove FETO iz javnog i privatnog sektora. Nakon 2016, veliki broj škola koje su bile povezane sa ovom terorističkom organizacijom u inostranstvu prebačene su u tursku „Maarif fondaciju“. Danas škole „Maarif“ funkcionišu u mnogim zemljama i pružaju odlično obrazovanje širom svijeta.

Priroda i način borbe Turske protiv terorističke organizacije FETO se ne razlikuje od onih koje preduzimaju druge zemlje protiv organizacija koje na sličan način vrše terorističke napade na zvaničnike i građane, ugrožavajući demokratske vrednosti, elementarna prava i slobode. Turska radi ono što su u borbi protiv terorizma pojedine zemlje činile u prošlosti. Sve aktivnosti koje se preduzimaju su u skladu sa zakonom.

Terorizam nema nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost. Ova opasnost prijeti cijelom čovječanstvu. Zbog toga odgovor na ovu pretnju mora biti jedinstven i odlučan. Nijedna država nema luksuz da pravi razliku među teroristima i nijedna teroristička organizacija se ne može klasifikovati kao „korisna“ prema preferencijama. FETO je odgovoran za gubitak stotina života, kao i za druge ozbiljne zločine protiv turskog naroda. Šest godina nakon 15. jula 2016. godine, Turska nastavlja da se odlučno bori protiv terorističke organizacije FETO, baš kao što nastavlja da se bori protiv ostalih terorističkih organizacija kao što su PKK, PYD-YPG, DHKP-C i DAESH.

Očekujemo da će međunarodna zajednica pokazati solidarnost sa Turskom u borbi protiv terorizma.

Autor je ministar inostranih poslova Republike Turske

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")