TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Imam i ja jednu preambulu

Zašto se DPS i njegovi partneri bune zbog jednog ugovora sa SPC, ali nemaju prigovor savjesti zbog toga što je u vlasništvu njenih eparhija svih petsto i više pravoslavnih manastira, crkava i drugih objekata i desetak miliona kvadrata zemljišta

35395 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Petak, 15. jul - Polazeći od činjenice da crkveno pitanje obara i treću Vladu za samo dvije godine;

Uvažavajući stav institucije Predsjednika Crne Gore "da je jako važno uključiti ljude koji dobro poznaju istorijski kontekst i ljude koji poznaju pravo";

Upućujem Vladi predlog preambule ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, usklađen sa uvodima već potpisanih ugovora sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

Predlog preambule glasi:

"Država Crna Gora koju zastupa Vlada Crne Gore (Ulica Karađorđeva bb, Podgorica) i Srpska pravoslavna crkva koju zastupaju: Mitropolija crnogorsko-primorska (Dvorski trg br. 6, Cetinje); Eparhija budimljansko-nikšićka (Dolac bb, Berane); Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska (Ulica Živojinovića bb, Igalo) i Eparhija mileševska (Ulica Manastirska bb, Pljevlja);

U namjeri da urede pravni okvir međusobnih odnosa - Crna Gora pozivajući se na Ustav i Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, a Srpska pravoslavna crkva na Ustav SPC i odredbe kanonskog prava;

Podsjećajući na činjenicu da je hrišćanstvo na prostoru Crne Gore prisutno od apostolskih vremena i na kontinuitet njegove misije i kroz pravoslavno crkveno ustrojstvo;

Uvažavajući ulogu koju je Srpska pravoslavna crkva imala u društvenom, kulturnom i obrazovnom životu Crne Gore;

Pozivajući se na međunarodno priznata načela o odvojenosti države i crkve;

Sporazumjele su se o sljedećem..."

To sljedeće, tj. sve članove ugovora, prepuštam - po preporuci institucije Predsjednika - "ljudima koji poznaju pravo".

* * *

Subota, 16. jul - Ljudima koji poznaju pravo trebalo bi prepustiti i pisanje leks specijalisa koji bi - po kratkom postupku - zaustavio širenje mržnje, prijetnji, uvreda i laži na društvenim mrežama.

Tek što se uključih u ozbiljnu diskusiju koju je pokrenuo prijatelj pravnik, stiže obavještenje o nekoj TV emisiji na istu temu. Učesnici rasprave, uh, bolje da ih ne pominjem... prvoborci medijske pljuvačine i autori najstrašnijih uvreda koje su ikada napisane u Crnoj Gori i širem regionu...

Da ni slučajno ni od koga ne ostane skriveno kako su dvije novinarke Monitora “ološi”, džukele”, ”kučke", “zulumćarke”, “šupljoglavke”, “profesionalne falsifikatorke”, “lovački kerovi”, ”medijske siledžije”, ”glupe kao točak”, ”kilomudićke”, ” kerovi u suknjama”.

Ostatak tog repertoara, kakav na Balkanu nije prikazan ni za vrijeme tzv. rata za mir, ne može u normalne novine.

* * *

Nedjelja, 17. jul - Kotorski DPS oglasio se povodom parastosa Dragoljubu Draži Mihailoviću.

- Povampireni duh fašizma ne smiruje se od 30. avgusta 2020 - pišu aktivisti partije koju su na vlast doveli aktivisti ravnogorskog pokreta.

I to na tromjesečnom parastosu Crnoj Gori 1988/1989, najdužem koji je ikad služen na njenoj teritoriji.

Bilo je to najmasovnije krivično djelo u crnogorskoj istoriji, jer je Draža Mihailović u to doba bio ratni zločinac.

Od 13. maja 2015. on to više nije. Tako je presudio Viši sud u Beogradu.

Ali, Crna Gora ne mora da prizna odluku tog suda?

Mora, i te kako, o tome je DPS trebalo da misli kad je Srbiji predao pravo sukcesora.

Ili desetak godina ranije, kad je Crnu Goru - kao saveznicu Srbije - uveo u rat. Čiji su se ciljevi od Dražinih razlikovali samo po tome što nije tražen povratak monarhije...

Čemu sad zgražavanje kad su pomeni Dragoljubu Mihailoviću - najmanje deset godina zaredom - održavani i dok je Kotorom vladao DPS...

Gdje će započeti "borba koja će trajati koliko i partizanska" koju je lokalni DPS obećao "u ime svih građanki i građana Kotora" - ne mogu da pretpostavim.

Ali, ako prva ustanička puška pukne sa kotorskih bedema, teško da će drugovi partizani sa Cetinja drugarski gledati na takvo ugrožavanje tekovina Belvedera.

Kakav će biti ishod te "borbe koja će trajati koliko i partizanska" - tek to ne mogu da predvidim.

Može biti da će depeesov bašibozuk izdržati četiri godine o 'ljebu i vodi i izvojevati pobjedu.

A hoće li nakon toga Vrhovni štab Narodno-oslobodilačke vojske i Partizanskih odreda prihvatiti da se, po partizanski, konfiskuje sva imovina industrijalaca, kulaka, trgovaca i ostalih bogataša - e, u to osnovano sumnjam...

* * *

Ponedjeljak, 18. jul - I premijer Abazović predložio je dodatne konsultacije prije potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC.

Kakva korist od tih konsultacija, ne bi je bilo ni da su održane prije usvajanja.

Zato što svi polaze od pogrešne premise da je temeljni ugovor uzrok međuvjerskih i međunacionalnih svađa, a ne samo njihova - posljedica.

Stoga bi smisla imale samo konsultacije o - temeljima ovakvog temeljnog ugovora.

Prva tema trebalo bi da bude ukidanje države Crne Gore i Crnogorske pravoslavne crkve. Autokefalne, kaže sintagma Vaseljenske patrijaršije iz 1855. godine u kojoj je pod brojem 9 Autokefalna Mitropolija Crnogorska.

Ima i starijih dokumenata, npr. ruskih iz 1766. godine. Sve to i mnogo više dostupno je konsultantima.

Spor između dvije crkve neodvojiv je od sporova između dva naroda, valjalo bi i o tome konsultovati istorijske izvore.

Ti sporovi nadživjeli su pet država: Kraljevinu Crnu Goru, Kraljevinu SHS/ Jugoslaviju, FNRJ/ SFRJ, SRJ i DZSiCG. Šesta, Crna Gora, već šesnaest godina bukvalno je talac tih sporova.

Sve te države imale su različite stavove o nacionalnom i mnogim drugim pitanjima.

O crkvenom su - osim Kraljevine Crne Gore - bile saglasne: svi pravoslavni hramovi pripadaju Srpskoj crkvi, čak i oni koji su od te crkve stariji vijek, dva ili mnogo više.

Zato bi druga tema konsultacija trebalo da bude - crnogorski katastar. Takođe od doba kralja Nikole do danas, s posebnim akcentom na katastarski učinak DPS-a tokom tri decenije.

Tako će konsultanti, a možda im se pridruže i tužioci, doći do treće teme - zašto se DPS i njegovi partneri bune protiv jednog ugovora sa SPC, a ne i protiv njenog vlasništva nad više od petsto manastira, crkava i drugih objekata i više od jedanaest miliona kvadrata zemljišta.

Tek nakon toga konsultantima će se otvoriti put ka utemeljenim ugovorima.

Ovaj predloženi je samo skraćeni zapisnik o dvodecenijskoj DPS-SPC saradnji...

* * *

Utorak, 19. jul - Konsultacije povodom tog ugovora već su obavili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović.

Kakva je to kohabitacija bila, obaranje Vlade pretvorilo se u "prevazilaženje problema u funkcionisanju izvršne vlasti"... Zato je "zajednički ocijenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti"...

...Da se ne poteže pitanje povjerenja Vladi - ne piše u saopštenju, ali se podrazumijeva.

Stvarno, zašto bi Milo Đukanović obarao Vladu zbog jednog "nevažnog pitanja koje mediji prenaglašavaju".

Zbog CPC i njene istorijske uloge? Nipošto, pa on sam joj i dalje osporava tu ulogu.

Na pitanje šta misli o najavi temeljnog ugovora sa CPC on je prije dvije sedmice rekao:

- Svako ima pravo da OSNIVA vjersku zajednicu, a država ima pravo da sa svima sklopi ugovor.

Dakle, CPC je neka crkva koju tek treba osnovati, a ne ona čije su vladike vjekovima upravljale državom.

Da obara Vladu kako bi se DPS vratio na vlast, nije realno. Ta stranka je u padu, ali čak i da nije - nijedna partija neće s njom u koaliciju.

Zato bi, i nakon eventualnih izbora, Vlada opet bila - manjinska.

Zašto bi rušio nešto da bi na domaćem terenu dobio isto, a na međunarodnom planu on lično postao najveći gubitnik upravo zbog tog rušenja?

Masovno domicilno rusofilstvo i kolektivni strah Zapada od Rusije iznenada su ga vratili na međunarodnu scenu, opet je postao "faktor stabilnosti".

A to je Đukanoviću drastično važnije od jednog "formalnog pitanja čiji značaj prenaglašavaju mediji"...

* * *

Srijeda, 20. jul - Upadoh na premijerski sat usred obrazloženja Jevta Erakovića.

- Nacionalizam je problem koji na Balkanu postoji već dugi niz godina. Taj problem je donio stotine hiljada žrtava na ovim prostorima! Sa njim, premijeru Abazoviću, morate da se suočite! Morate imati jasan odgovor!

Ljudi moji, je li ovo moguće, ljekar čija je partija politički odgovorna za polovinu tih žrtava, a krivično za smrt ko zna koliko civila i vojnika, zahtijeva suočavanje i odgovor od premijera koji je tada imao - šest godina?!

* * *

Četvrtak, 21. jul - Čast mi je i zadovoljstvo što je izglasan temeljni ugovor. Ova Vlada je pokazala karakter - rekao je vicepremijer Vladimir Joković na ministarskom satu.

Ne bih da mu remetim tu čast i zadovoljstvo, samo me živo zanima da li bi toj karakternoj Vladi danas davao podršku da je na dan glasanja još jedan ministar bio odsutan...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")