VIŠE OD RIJEČI

"Ustašluk"

I ovaj mitropolit priča o povratku "kapele" na Lovćen. Pričao je o tome i stari mitropolit, tvrdio da će Bog učiniti da on kapelu na vrhu Lovćena vidi za života. Bog je, izgleda, mislio drugačije. Ipak, to ne ometa novog mitropolita da ponavlja stare mantre najprizemnijeg srpskog nacionalizma.

43828 pregleda 183 komentar(a)
Mitropolit Joanikije, Foto: Luka Zeković
Mitropolit Joanikije, Foto: Luka Zeković

Nakon što sam pročitao najnovije izjave mitropolita Joanikija, a i prisjetio se nekih manje friških, pomislio sam da zapravo tzv. Temeljni ugovor u ovim okolnostima naprosto ne bi trebalo potpisati. Ako Vlada ima minimum intelektualnog i političkog integriteta treba da se zahvali gospodi iz SPC, pa da priču nastave nekom drugom prilikom… Kada mitropoliti budu manje otrovni i manje prevarni.

Zapravo je nevjerovatno kako taj diskurzivni toksin banalnih uvreda nikako da ispari, nikako da se otanji u današnjoj Crnoj Gori. Imate ozbiljne ljude (mitropolite, intelektualce, umjetnike) koji nikako da odmaknu od starih, izanđalih uvreda. Te formule mržnje su zapanjujuće žilave u crnogorskom društvu. A nema sumnje da tome doprinose diskurzivni izleti u najbanalniju mržnju i laž, posebno sa potpisom jednog arhisveštenika.

Svesti crnogorski identitet na neke “anomalije” izazvane totalitarnim ideologijama ovoga ili onoga tipa je stara podvala. Gotovo da je nedostojno izgovoriti danas - ako je “prolazila” osamdesetih, danas je sasvim besmislena, pa i budalasta. Kako se malo ne obuzdaju, makar zbog boljeg utiska u javnosti. Ili, na ovaj način djeluju na tu javnost paklenim snižavanjem svih mogućih intelektualnih kriterija. Dovijek o istim opsesijama. Na isti način.

I ovaj mitropolit priča o povratku “kapele” na Lovćen. Pričao je o tome i stari mitropolit, tvrdio da će Bog učiniti da on kapelu na vrhu Lovćena vidi za života. Bog je, izgleda, mislio drugačije.

Ipak, to ne ometa novog mitropolita da ponavlja stare mantre najprizemnijeg srpskog nacionalizma.

Oslušnite ovaj urnebes:

”Taj grijeh ćemo sprati kada napravimo otklon od zle komunističke misli i od kulta ličnosti Jospipa Broza i kad se očistimo od ustašluka koji je zahvatio donekle Crnu Goru”, kazao je sičijavi mitropolit prije nekoliko dana.

Onda se sjetite bisernog Irineja, patrijarha SPC koji je tvrdio, pazite, da je položaj srpskih crkava bio bolji u tursko vrijeme nego u današnjoj Crnoj Gori, a da je položaj Srba u CG danas gori nego u NDH. Bez - “donekle”.

Ne mogu da shvatim da ozbiljne ljude nije sramota da pričaju ovakve budalaštine. Time sebe diskvalifikuju iz bilo kakve valjane i potrebne priče, a nije da ne bi bilo tema: od naših fluidnih identiteta do mjesta crkve u postmodernom društvu… Ali - ozbiljno, a ne ovako. Nikada ih nećete čuti da pričaju o nekoj smislenoj temi, ali za svaku nacionalnu histeriju prvi su u stroju.

Misli mitropolit da je za sve kriv “ustašluk”. Ova riječ preuzeta je iz Miloševićeve propagandne mašinerije ranih devedesetih, i to je ono što, očito, presudno oblikuje njeno značenje. I za mitropolita i za njegovu pastvu. Ona nema semantički sloj - samo zvuk koji priziva asocijacije i emocije. Naravno, objašnjenje slijedi - da će sve biti bolje, a i da će se kapela vratiti na Lovćen kada se Crna Gora “očisti” od ustašluka.

Nije objasnio, a bilo bi zanimljivo čuti, kako on zamišlja to čišćenje. Riječ “čišćenje” u politici ima mnogo zlokobnija značenja nego u sferi održavanja domaćinstva. Kad se god “čistilo”, istorija nas uči, bio je to zločin. Zakonomjerno: što je “ćišćenje” bilo veće - i zločin je bio veći.

Ipak, jedna od najopasnijih izjava je ona da je CG projektovana da bude “mala Ukrajina”. A to kaže čovjek projektovan da bude “mali Amfilohije”, makar u smislu da, za razliku od Đeda, ovaj pristaje na sve Vučićeve zahtjeve. I na kult ličnosti, koji mu u slučaju aktuelnog srpskog predsjednika ne smeta kao kod Broza.

Potpisivanje bilo kakavog ugovora, temeljnog ili krovnog, sa crkvom čiji vladika priča ovakve stvari, bilo bi suludo i samoponižavajuće.

Bar prije nego cetinjski mitropolit SPC ne razjasni kakvo “čišćenje” je zamislio i ko je planiran da bude “mala Rusija” za “malu Ukrajinu”.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")