KONTRASTAV

Nikada nisam radila po komandi Đukanovića

Odgovor na kolumnu Ratke Jovanović-Vukotić pod naslovom “Nacionalna sramota, Ostroga mi!”, Vijesti, Portal Vijesti 29.07.2022. godine

30336 pregleda 57 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U izdanju Vijesti 29.07.2022. objavljena je kolumna Ratke Jovanović-Vukotić, sa sljedećim navodima:

"U komisiju je (predsjednik države Milo Đukanović), u skladu sa gorepomenutim predlogom, imenovao "ljude koji poznaju pravo”.

I opozvao ih čim je premijer Abazović prihvatio izazov, birajući za komisiju ne samo "ljude koji poznaju pravo", nego i jednoga "koji dobro poznaje istorijski kontekst”…

Ali, on je vrijeđao gejeve i žene?

Jeste, nažalost, ali to nije bilo prepreka da pored njega sjede stotine “ljudi koji poznaju pravo”, uključujući najuglednije sudije, tužioce i advokate.

Zato što oni nijesu bili licemjeri, da nekoliko sati sjedjenja sa kolegom odbiju zbog njegovog uvredljivog rječnika.

A da istovremeno čašću smatraju to što decenijama stoje na prijemima sa onima koji su - ne samo govorom mržnje nego i policijskim privođenjem - u smrt poslali više od dvjesta crnogorskih mladića…”.

* * *

Vijesti su u citiranom sadržaju kolumnistkinje iznijele netačne i uvredljive tvrdnje da me Đukanović “opozvao” iz komisije za stručno ispitivanje Temeljnog ugovora Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Istina je da nisam nikada radila po komandi Đukanovića, već da sam samoinicijativno i principijelno odbila da učestvujem u radu komisije, u koju su me zvanično pozvali iz kabineta premijera, zbog toga što je u tu komisiju imenovan i notorni protivnik ljudskih prava, čovjek koji aktivno prijeti manjinskim grupama i ženama i koji inspiriše nasilje u javnom diskursu.

Đukanović je za tu moju odluku saznao istovremeno kad i Vijesti i ostatak javnosti, jer sam pismo o tome odmah objavila. Iz tog pisma se ne može zaključiti da me Đukanović opozvao.

To se nije moglo zaključiti ni iz bilo čega drugog, pa ostaje nejasno zašto su Vijesti dopustile objavljivanje te grube neistinite tvrdnje.

Radi se o zlonamjernoj neistini, koja šteti mom ugledu i kapacitetu da doprinosim zaštiti ljudskih prava i vladavine prava, čemu sam posvetila profesionalni život. Želim da se usprotivim ne samo toj neistini, već i maniru koji stoji iza nje, da baš svako u ovom društvu mora biti nečiji politički igrač, da je politička pripadnost aksiom i da se lični integritet ne priznaje.

Ostatak kolumne može se razumjeti jedino kao besramno podržavanje homofobije i mizoginije, i ponižavanje zaštite ljudskih prava. Kolumnistkinja ima pravo na ovakve skandalozne vrijednosne sudove, ali zapanjuje da Vijesti to objavljuju.

U kolumni se dalje tvrdi da sam licemjer, jer, s jedne strane, odbijam da budem član istog tima s protivnikom ljudskih prava, dok, sa druge, godinama na zvaničnim prijemima stojim pored zvanično izabranih predstavnika vlasti u Crnoj Gori, koji su, kako se kaže, odgovorni "za slanje u smrt više od 200 crnogorskih mladića”. Ova tvrdnja je posebno bijedna kad se zna da već 15 godina neumorno radim na sudskim i drugim postupcima u interesu žrtava deportacije i njihovih porodica i zalažem se za procesuiranje zločina na dubrovačkom ratištu, dok je kolumnistkinja u vrijeme ovog i drugih zločina, dok sam još bila u školi, radila u državnoj ratno-huškačkoj Pobjedi.

Oko stajanja na zvaničnim prijemima pored državnih zvaničnika, bez obzira na malicioznu pretpostavku šta ko tu smatra čašću, uvažavanje opšte prihvaćenih rezultata izbora u Crnoj Gori smatram nečim što je neophodno za javnu komunikaciju i zaštitu ljudskih prava. Na svakom takvom prijemu su i urednici Vijesti i druge javne ličnosti koji samo poštuju svoju zemlju, a ne poistovjećuju se nužno sa stavovima trenutnih lidera. Volim Crnu Goru i zalažem se da postane zemlja u kojoj se mržnja, uvrede i nasilje neće promovisati kao prihvatljivo ponašanje, pa ni u Vijestima.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")