LOVAC NA ZMAJEVE

Sputnjik ili Gradska - dođe mu na isto

Eto, Dritane, šta smo sve vidjeli. A sad tebe karaju zbog nekog Sputnjika. S pravom, naravno. To se zove sloboda. I to je demokratija. A za to smo se borili, zar ne?

47202 pregleda 48 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Da je premijer rekao da je Gradska isto što i Sputnjik, ili da je njen osnivač Bidon u stvari mali Putin, a njegova urednica ista Jovana Jeremić, ili da je kazao kako je Roćen pljunuti Lavrov, posebno otkad je obrijao brkove, a da Milo o svojim tajkunima misli isto što i Vladimir, da su bubašvabe, ali ne smije to javno da kaže, dakle da je premijer zaključio kako je DPS kopija Jedinstvene Rusije samo se foliraju - ispao bi faca i cool. A valjda mu je to bio cilj. Da ispadne lav a ne magarac.

Da je Dritan istakao kako je M portal ne samo gori od Gradske nego i opasniji od Sputnjika, da je podjednako opasno zračenje društva ako iza jednog medija stoji kriminalna država kao i kada je osnivač državna mafija, da je premijer pozvao ugledne NVO prvake, razne sindikate, udruženja i vaskolike eksperte da pitaju ko je stvarni osnivač M portala i Gradske, a tek urednik, da je sve njih pozvao da dignu glas i istraže da li je stvarni vlasnik M portala i E televizije neka Sonja Drobac za koju nikad nijeste čuli ili neka duga dlakava ruka - baš bi ispao mudar i odgovoran. A valjda je htio da kaže kako su sakriveni vlasnici medija u stvari istinska medijska mafija. Tako je, Dritane.

Da je premijer rekao kako šovinizam, govor mržnje i lov na glave svih kritičara višedecenijske hobotnice koju emituje Gradska nije viđen čak ni na Sputnjiku, da bi Peskov mogao svoje nikčeviće, nikoliće, đuranoviće, nikolaidise i slične da šalje na obuku u Gradsku, M portal ili Aktuelno - ispao bi ciničan i opor. A valjda mu je to bio cilj. Da ismije fake news.

Da Abazović nije tako mlad i zelen, sjetio bi se kako su svi ovi sindikati, strukovna udruženja i NVO eksperti, prećutali 873 izjave MĐ, lidera DPS-a, njegovih skutonoša i propagandista o takozvanoj medijskoj mafiji iz Vijesti, 1424 priloga monstrumima, stranim to jest ruskim plaćenicima, utajivačima poreza, reketašima, da je premijer pohvalio većinu njih što njemu ne praštaju i ne ćute, kao što su ćutali na Mila i društvo - ispao bi demokrata, evropski političar. A valjda mu je to bio cilj. Da liči na Dragija a ne na Vučića.

Da je Dritan držaču mikrofona iz Gradske umjesto Sputnjika pomenuo Hepi, ili Pink, da je pitao da li zna da je njena šefica koliko juče bila Mitrovićeva novinaleta, promotor i prva urednica, koja je sa Šefom stavila antenu ružičaste TV na vrh Javnog servisa, da je ukazao na tu obljubu ili silovanje sopstvene države, da je premijer pitao Gradsku šta im je Vođa radio na kanabeu kod Vučića, par puta kaže, iako svi znamo da je to trajalo godinama, punih 8 ili čak 9, sve dok mu AV nije dao nogu i onda baš preko svoje Gradske - Pinka, Hepija, Prve, Kurira, Blica, pokušao da zajaše Crnu Goru - da je Dritan nešto tako rekao ispao bi faca i mangup. A to najviše voli.

Da je dakle prvi ministar samo konstatovao da je Gradska isto što i Sputnjik, da je tu stao, da se ugrizao za jezik, da nije nastavio sa zakucavanjem - njih smo ugasili, što ne bismo i vas - ne bi morao da opet pojašnjava šta je htio da kaže i, što je važnije, ne bi dao toliki publicitet i reklamu Sputnjiku, a onda i Gradskoj, jer do ovog gafa, za Sputnjik nikad nijeste čuli, a tek za Gradsku. Ali da je stao kada je trebalo ili da mu je pamet bila brža od jezika, ne bi to bio Dritan.

Ipak, ako u svakom autogolu ima i neka srećna okolnost, onda bi premijer mogao da nađe satisfakciju u tome što je pokazao koliko sada imamo udruženja, NVO, eksperata, poslanika, ombudsmana, koji brinu za slobodu medija, takav vapaj nikad nijesmo čuli u vrijeme diktature DPS-a i Splendida, što je najbolji znak da je društvo oslobođeno, da su pali okovi, da je nestao strah, i da svako može i treba da stane u odbranu principa, bez obzira da li se radilo o Sputnjiku ili Gradskoj. Ili Milomiru Mariću!

Zbilja, gdje se izgubiše, koji dan prije ovog premijerovog istrčavanja, sva ova strukovna, ekspertska, NVO udruženja i likovi, kada je išamaran Milomir, Vučićev miloprež koji je do juče bio Milov, po čemu je dobio ime?! Nije valjda da ih je od reagovanja i odbrane principa odvratio Milomir, odnosno Brano, koji su zajednički odlučili da saopšte kako išamarani čovječuljak nije bio Milomir nego neki pljunuti Marić iz Nikšića?! Kao što u zlatno doba DPS namještaljki i EU agende uhapšeni Zvezdan Terzić, predsjednik FS Srbije, nije bio on iako svi znamo da jeste, već neki dobrovoljac iz Nikšića. Gotovo čitav civilni sektor, na čelu sa kontrolorima rada policije Zekovićem i Banetom R, je sve to prećutao… I tako mnogo puta…

Eto, Dritane, šta smo sve vidjeli. A sad tebe karaju zbog nekog Sputnjika. S pravom, naravno. To se zove sloboda. I to je demokratija. A za to smo se borili, zar ne?

Obrni-okreni, Sputnjik ili Gradska, DPS ili Jedinstvena Rusija, Putin ili Milo, Lavrov ili Roćen, Šojgu ili Bošković, Marić ili Đuranović, Drobac ili Jeremić, Zeković ili Raković - dođe mu na isto.

Gotovo da sam siguran da je premijer htio to da kaže ali ga je ponijela moć, Adlerova volja za moć, pa je kasnije morao da objašnjava kako se šalio, a dobro zna do čega nas je dovela DPS šala i sprdačina sa državom. Eto, između ostalog, i do toga da udar od Peđe Boškovića Gradsku zove medijem kao što se Šojgu kune u Sputnjik a ne samo vjeruje u njega.

A svi dobro znamo - Gradska i Sputnjik, obrni-okreni, dođe mu na isto.