TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Ovo đeca ne bi poslovala...

Sjednica parlamenta o skraćenju mandata nije zakazana zato što je Predsjednik zaboravio da dostavi - predlog odluke. Ringe ringe raja nije zaboravio, kupovina vremena zasad mu ide bolje nego parlamentarnoj većini

50556 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Petak, 16. septembar - Nema nade, ništa od treće Vlade ni nakon sedmog sastanka parlamentarne većine.

Ako je tako nešto ikad postojalo, osim u pobjedničkoj noći 30. avgusta 2020. Jer su se samo dan kasnije pobjednici vratili na fabrička podešavanja i nastavili da se ponašaju kao rogovi u vreći.

Tako je moralo, previše su različiti?

Nije, upravljale su mnogim zdravim i naprednim državama koalicije desničara i ljevičara, nacionalista i globalista, socijalista i liberala, populista i elitista. Ali, njih su vodili mudri lideri čiji su pogledi na opšti društveni interes dosezali mnogo dalje od narednih izbora.

Naši su za ove dvije godine pokazali da su tačno onakvi kakvim sam ih opisala dva dana poslije izbora. Uglavnom nespremni da izdrže teret vlastite pobjede, nesposobni da preuzmu odgovornost vlasti, previše sujetni da prihvate savjete mudrijih i nevoljni da se žrtvuju za opšte dobro.

Zato ćemo, sve su prilike, ipak morati na vanredno glasanje. Nakon kojega će isti ili slični pregovarački timovi morati da prave istu ili sličnu Vladu, što je ne samo besmisleno nego i skupo.

Kad kažem skupo mislim na vrijeme i novac, u kojima odavno oskudijevamo. Besmislenost ne treba ni objašnjavati, jasno je da će moralno posrnulo, obrazovno zapušteno, politički nepismeno i finansijski osiromašeno društvo ponovo slijediti iste lidere.

Neće, uzeće im Evropa sad bar deset posto?

Možda, ali biće to presipanje iz šupljeg u prazno jer ih neće oduzeti lideru bivšeg režima nego ovima iz nove parlamentarne većine. Koja za dvije godine nije uspjela da dokaže čak ni vlastito postojanje.

Zato što parlamentarnu većinu ne čini jednostavni matematički zbir glasova negdašnjih opozicionih birača.

Nego, prije svega, Crnoj Gori nepoznati i vrlo komplikovani proces odustajanja od pojedinačnih partijsko-nacionalnih ciljeva u korist zajedničkih.

* * *

Subota, 17. septembar - Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, čija pregovaračka upornost posljednjih dana zaslužuje iskreno poštovanje, poručio je da još nije sve izgubljeno.

- Spremni smo da svoje učešće u Vladi svedemo na minimum od nekoliko ministarskih mjesta - obećao je u ime DF-a i dobio ovacije pristalica te koalicije.

Ostali su i dalje sumnjičavi zbog minulog rada, prije svega zbog iskustva sa prvom postdepeesovskom Vladom.

U kojoj je učešće Fronta bilo bukvalno minimalno, ako se ne računa da je premijer izabran sa njegove liste i uz glasove njegovih poslanika. Što frontovce nije spriječilo da se na Zdravka Krivokapića, i prije i poslije preuzimanja mandata, sami obruše mnogo žešće nego opozicioni depeesovci i socijaldemokrate zajedno.

Začuđujuće je nekako bilo i zalaganje da novi mandatar bude baš Miodrag Lekić. Kojem su frontovci ne tako davno "gledali u zube", a jedan od najistaknutijih tražio da ih vrati darodavcu...

Čudnije od toga bilo je ponašanje Demokrata, ko nije pažljivo pratio posljednje izbore ne bi znao da je kandidat za mandatara bio na njihovoj listi Mir je naša nacija.

- Mi ne ucjenjujemo, ali i ne pristajemo na ucjene - rekao je Dragan Krapović, ali nije objasnio ko ih ucjenjuje.

Prvo sam pomislila na Uru, zbog onog zahtjeva da ona, SNP, Civis i partije manjina dobiju polovinu mjesta u Vladi. Koji je nerealan samo na prvo čitanje.

Na drugo - potpuno očekivan. Ne zbog osvete, nego zato što je suludo da partija čiji je lider mjesecima optuživan za najteža krivična djela - "premijer kavačkog klana", "izdao izbornu volju za 21 milion"... s tužiteljima uđe u Vladu na časnu riječ...

Za slučaj da su Demokrate pod ucjenjivačima podrazumijevale SNP, ekspresno je stiglo objašnjenje Vladimira Jokovića:

- Ne treba nam predsjednik Skupštine, potpredsjednici Vlade, odričemo se i ministarstava finansija, zdravlja, pravde, prosvjete, tražimo samo da zauzmemo ona mjesta koja zauzimaju DF i Demokrate - rekao je lider SNP-a.

Odgovor nije stigao, nije lako prebrojati tu masu po dubini...

* * *

Nedjelja, 18. septembar - E, ovoga nije bivalo otkako je prase rep iskrivilo...

U državi koja je ostala bez Vlade, Ustavnog suda i Sudskog savjeta, s tendencijom da uskoro ostane i bez Skupštine i vrhovnog državnog tužioca, vijest dana glasi:

- Pop Mijajlo Backović nije ustao na himnu!!!

* * *

Ponedjeljak, 19. septembar - Stranke pobjednice parlamentarnih izbora 2020. godine dogovorile su se da formiraju Vladu Crne Gore, 41 poslanik ima samo jednog kandidata za mandatara i to je Miodrag Lekić - objavio je Andrija Mandić.

Dobro je, inkluzija rogova u vreći prošla je bez težih povreda. Loše je što je počela neiskreno, tekla traljavo i okončana prekasno.

Da su svi pregovarači zaista bili jednako iskreni u namjeri da formiraju Vladu, raspodjela mjesta koja je dogovorena u posljednji čas bila bi prihvaćena petnaest dana ranije.

Da su svi bili jednako ozbiljni, otišli bi na konsultacije kod Predsjednika i oduzeli mu tako mogućnost za kreativno tumačenje Ustava.

A da su svi bili jednako odgovorni, ime zajedničkog kandidata saopštili bi Predsjedniku četiri dana - a ne četiri sata - prije isteka roka za predlaganje mandatara.

Nijesu očekivali da će odbiti njihov predlog zato što "nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu"?

Pa Milo Đukanović tako odlučuje evo trideset i kusur godina, još otkako je njegov pokojni mentor presudio "da se Ustava ne treba držati kao pijan plota"...

Ako ćemo pošteno, Ustav ga ionako obavezuje samo na konsultacije, ne i na prihvatanje predloga onih sa kojima se konsultuje...

* * *

Utorak, 20. septembar - Za razliku od nedorečenog poglavlja o Predsjedniku, najviši pravni akt je vrlo jasan kad su u pitanju obaveze Skupštine Crne Gore. Uprkos tome poslanici ga krše u produženom trajanju.

Ugledni pravnici u Sudskom savjetu, koji su izabrani još 2. jula 2014, rade u neustavnom mandatu duže od četiri godine.

Posljedicama takvog kršenja Ustava baviće se jednog dana Ustavni sud, ako penzionisane sudije dobiju zamjenu prije nego što i ovo troje preostalih ispuni zakonske uslove za penziju.

Da se pozabavi zastiđem od glasanja poslanika, koji su presudili da Milan Popović, Dragan Šoć i Nebojša Vučinić nijesu dovoljno ugledni da uđu u Sudski savjet, nema ko...

Osim birača, koje krnji Sudski savjet i Ustavni sud zabrinjavaju taman koliko i mene ono sjedjenje popa Mijajla tokom izvođenja himne...

* * *

Srijeda, 21. septembar - Šta ovo bi, je li moguće da je parlamentarnu većinu stvarno iznenadio predlog Predsjednika o skraćenju mandata parlamentu...

- Jedan od najlakših izlaza je da gospodin Đukanović ponovi proces, u skladu sa Ustavom sazove konsultacije i stvar će biti riješena - predložio je Slaven Radunović u ime DF-a.

Što se tiče Ustava - nije nemoguće.

Problem je samo u tome što gospodin Đukanović ne traži lakši izlaz za ovu parlamentarnu većinu, nego za onu od prije 30. avgusta 2020.

A što će biti ako se parlamentu ne skrati mandat?

- Pitajte ove koji su ponijeli teret odgovornosti, pitajte ove koji nas drže u ovakvom stanju svih ovih mjeseci, pitajte ove koji su vratili DPS na vlast - odgovorio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Bolje da nije, jer su na prva dva pitanja upravo on i njegova partija odgovorili prije mjesec i dva dana. I preuzeli na sebe ogroman teret odgovornosti.

Ne zbog toga što su Vladu srušili sa DPS-om, nego zato što su u rušenje krenuli isključivo zbog animoziteta prema premijeru, ličnog ili političkog - sad je svejedno...

I zbog toga što su više vjerovali lajčak-diplomatiji od danas do sjutra nego sopstvenim očima.

I zato što prethodno nijesu razmislili s kim će moći da naprave novu Vladu.

Da u nju uđu zajedno sa DPS-om - ne dozvoljava im davno potpisana "izjava časti".

Da DPS sa satelitima i drugi put podrži neku manjinsku Vladu - nije realno.

Da formiraju većinsku sa Demokratskim frontom - ne mogu bez Ure s kojom su zaratili odavno, niti bez SNP-a na kojeg su zapucali čim je ušao u manjinsku.

Na treće pitanje odgovor će biti poznat za koji mjesec. Ako se DPS stvarno vrati na vlast, za to će moći da zahvali - Demokratama.

Nije im to bila namjera?

Vjerujem, ali o tome je trebalo da razmisle kad su se namjerili na Vladu prije nego što je lista "Svi za naš Spuž" dopunjena imenima nosilaca...

* * *

Četvrtak, 22. septembar - Kolegijum Skupštine nije odlučio da zakaže sjednicu o skraćenju mandata zato što je Predsjednik zaboravio da dostavi - predlog odluke...

Ringe ringe raja, izgleda, nije zaboravio, kupovina vremena zasad mu ide bolje nego parlamentarnoj većini...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")