NEKO DRUGI

Upozorenje na moguću nuklearnu katastrofu

Svjetske sile moraju ozbiljnije tretirati Putinove prijetnje, zaustaviti eskalaciju i tražiti diplomatsko rješenje

5089 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svjetska nezainteresiranost na moguću nuklearnu katastrofu je danas, iskreno, suluda.

Posljednjih nekoliko mjeseci, zapadni stručnjaci umanjuju mogućnost da će rat u Ukrajini dovesti do nuklearnog sukoba Rusije i Zapada. Otkako je Putin prvi put stavio ruski nuklearni arsenal u pripravnost februara ove godine, mnogi eksperti tvrde kako je to samo poziranje kako bi „neprijatelje izbacio iz ravnoteže“.

No, njegove posljednje prijetnje takvim naoružanjem, a koje je iznio tokom TV obraćanja u srijedu ujutro, ne smiju se uzimati olako, bez obzira na Putinovu motivaciju ili namjere. Rekao je kako su zapadni zvaničnici zaprijetili Rusiji nuklearnim oružjem, a tu je optužbu negirao američki predsjednik Joe Biden kada je govorio na Generalnoj skupštini UN-a nekoliko sati kasnije. Putin je također objavio djelimičnu mobilizaciju i podršku raspisanim referendumima u četiri ukrajinske regije pod ruskom kontrolom koji bi otvorili put za njihovu aneksiju i pridruženje Rusiji.

Jedno je odbaciti kao nebitno da će Putin, na primjer, otpustiti sekretara. Ali, bilo kakva šansa da ‘otpusti’ neku od svojih nuklearki treba ozbiljnu pažnju, bez obzira koliko su male prilike za to.

Zapravo, Zapad je do sada izbjegavao nametnuti zabranu letova iznad Ukrajine ili dostavu projektila dugog dometa i drugog naoružanja koje bi moglo biti prijetnja ruskoj teritoriji, sve iz straha od odmazde Kremlja protiv Europe.

Ipak, sofisticirana vojna pomoć koju su SAD i saveznici dali Kijevu počela je mijenjati balans snaga na bojnom polju u korist Ukrajine. Sve veći gubici Rusije posljednjih sedmica očito tjeraju Putina u kut. Ljut je, ponižen i gubi na domaćoj i inostranoj sceni. Zato je odlučio mobilizirati 300.000 dodatnih vojnika i pokušati preokrenuti situaciju u Ukrajini.

Doktrina odbrane države

No, kako su raniji ruski i američki ratovi pokazali – bilo da je riječ o Vijetnamu, Afganistanu, Iraku ili nekom drugom mjestu – dodavanje trupa može donijeti dodatno vrijeme, ali ne i uvijek pobjedu. Zato je jačanju trupa dodao i nuklearno upozorenje kako bi rekao Zapadu: Odbij ili se suoči sa posljedicama.

Tu leži ozbiljnost Putinove prijetnje korištenjem oružja za masovno razaranje. Prijetnja „nije blef“, kako on reče, niti prazna priča, već zvuči kao očajan i namjeran potez. Ona je i najveća eskalacija od početka invazije prije sedam mjeseci i najveća mobilizacija jedinica od kraja Hladnog rata.

Neki sada ističu upozorenje da bi Putin i mogao koristiti taktičko nuklearno naoružanje na bojnom polju. Ili, kako jedan analitičar reče, „Rusija je spremna koristiti nuklearno oružje ako Ukrajina nastavi sa ofanzivnim djelovanjem“. Zaista, bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev u četvrtak je rekao kako bi Kremlj mogao koristiti taktičko nuklearno oružje za odbranu okupacije dijelova Ukrajine koje anektira.

U teoriji, upotreba ovog naoružanja, koje je kratkog dometa i napravljeno za ograničene udare, zvuči nevjerovatna obzirom na geografsku blizinu Ukrajine u rusku nuklearnu doktrinu koja ističe odbrambenu upotrebu nuklearnog oružja - samo onda kada je samo postojanje Rusije u opasnosti.

Otuda Putinov prikaz žrtve, stvari ili zamišljeni, stvara ovu eskalaciju dodatno uznemirujućom. Tokom govora u srijedu, prikazao je vlastiti razarajući pohod u Ukrajini kao zapadnu urotu za uništenje Rusije - agresija koju predvodi NATO protiv svih Rusa je egzistencijalna prijetnja državi.

Nije bitno da li on zaista vjeruje u to ili ne. On demonizira Zapad i Ukrajinu i vodi rusko javno mnijenje ka širem ratu sa nepoznatim posljedicama.

Bombardovanje nuklearne elektrane

Putin je također optužio vlasti Ukrajine da drže Europu taocem nuklearnog armagedona bombardiranjem nuklearne elektrane Zaporožje, a koja je pod ruskom kontrolom. Ukrajinci tvrde da Rusija zapravo granatira elektranu.

Ovo je zaista i tragično neoprostivo, jer ne smijemo zaboraviti da Istočna Europa i dijelovi Rusije i dalje pate od posljedica Černobila, 36 godina od nuklearne katastrofe koja se desila u ukrajinskoj nuklearci.

Ukratko, opasnost nuklearne katastrofe je stvarna ako se nastavi eskalacija rata, bilo planirano ili slijedom događaja; bilo da je riječ od strateškog ili taktičkog korištenja nuklearnog oružja ili od bombardiranja nuklearne elektrane.

Ništa od ovog nije neizbježno i sve se može izbjeći. Nuklearne sile su gubile ili završavale konvencionalne ratove u prošlosti bez da su koristile nuklearno oružje. Zato svjetske sile imaju dužnost da zaustave eskalaciju i traže diplomatsko rješenje, bolje prije nego kasnije.

Iako je Putin odgovoran za ovaj agresorski rat protiv Ukrajine, zapadnjačko forsiranje širenja NATO-a na ruskim granicama i mahanje oružjem u Ukrajini su također bili užasno provokativni i nesmotreni.

Rat je katastrofa za sve, naročito za Ukrajinu. Bit će još gore. Zato hladne glave moraju prevladati. Prije nego bude prekasno. Oni koji se i dalje nadaju pobjedi moraju imati u vidu kako nema pobjednika u nuklearnom ratu.

(Al Jazeera)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")