NEKO DRUGI

Lulin povratak

Ako u Brazilu pobijedi Lula, to će posle Kolumbije biti druga velika festa democrática u Južnoj Americi ove godine, dok proljeće konačno smenjuje zimu.

1998 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uprkos nedavnom obračunu narko klanova i rastućem nasilju protiv petista, pristalica Radničke partije (Partido dos Trabalhadores, PT), širom Brazila, na plaži u kvartu Porto da Bara u Salvadoru, gradu na severoistoku zemlje, izborni dan osvanuo je u primetnom uzbuđenju. Stariji čovek u žutom, ulični prodavac indijskih oraha, sedeo je na jutarnjoj pauzi za pivo i pričao mi kako je jedva dočekao izbore. Poput mnogih prekarnih bajanosa1) i on je na ivici egzistencije. Pre neki dan sam video beskućnika u narandžastom kombinezonu, oblepljenog crvenim nalepnicama sa parolama podrške Luli da Silvi.

U danima uoči izbora Lulina kampanja bila je u punom zamahu. Šanse za pobedu u prvom krugu bile su realne. Sve je zavisilo od 2-3% neodlučnih birača, pa se Lula okrenuo njima, dok je Bolsonara obuzeo rigor mortis. Prognoze su govorile da će Simona Tebet (desni centar) dobiti 5% glasova, a Kiro Gomez (levi centar) 6%, ali je polovina njihovih birača u anketama rekla da će se možda predomisliti. Čini se da je naročito Gomez gubio glasove u korist Lule.

Oko 90% ispitanih nadalo se da će izbori biti rešeni već u prvom krugu. Dok su ankete govorile da se podrška Luli kreće oko 50 odsto, Bolsonaro je tvrdio da je pobeda njegova, koristeći za kampanju i prilike kao što su Generalna skupština UN i sahrana britanske kraljice. Njegov sin Eduardo je nedavno pokušao da cenzuriše priču o porodičnoj kupovini 51 nekretnine gotovinom - što se izjalovilo i vratilo temu na naslovne strane. Čak je i uticajni TV voditelj Vilijam Boner priznao da je bivši predsednik Lula bio nevin kad je osuđen na robiju. U poslednjoj predsedničkoj debati u Riju Gomez i Tebet su napadali Bolsonara, a ne Lulu.

Ovde na severoistoku (a možda i u drugim delovima Brazila), gde je većinska religija natopljena milenijarizmom2), Lulin povratak za mnoge je priča o iskupljenju i vaskrsenju. Na jugoistoku, u centru demografske, političke, ekonomske i kulturalne moći, umetnici i poznate ličnosti kao što su afro-brazilski glumac i reditelj Lazaro Ramos i reper Emesida snimaju selfije sa Lulom; oni predstavljaju novu, antirasističku kulturalnu elitu. Muzičari i pevači snimali su spotove za njegovu kampanju. Privlačna melodija sa dobrim refrenom jedan je od najboljih načina da se dopre do šire javnosti, naročito u Brazilu. Kaetano Velozo i Žilberto Žil predvodili su publiku u Riju pevajući „Olé, olé, Lula, Lula“. Trajalo je to mesecima: širom Bahije pesma Luli odjekivala je na koncertima i uličnim plesovima sambe. Nakon Lulinog intervjua kod Bonera na TV Globo, sa salvadorskih prozora orilo se „Bolsonaro napolje!“ i „Napred Lula!“, bubnjalo se i plesalo na ulicama.

Delimično zahvaljujući naporima Lulinog kandidata za potpredsednika, Geralda Alkmina, ključne ličnosti sa jugoistoka iz krugova biznisa, prava, medija, politike, akademije, umetnosti - uključujući i mnoge koji su 2017. podržali presudu protiv Lule - sada su javno stali uz njega kao demokratskog kandidata. Među prebezima na visokom nivou su i dva bivša šefa Vrhovnog suda, Selšo de Melo i Žoakim Barboza. U smislu izgradnje širokog legitimiteta i konsenzusa sa ljudima koji upravljaju Brazilom, kao što su biznismeni koji su se okupili da razgovaraju s njim u Sao Paolu, Lulina kampanja je postigla izuzetan uspeh. Američki stejt department upriličio je sastanak s Lulom tokom poslednje nedelje kampanje. Tomas Šenon, bivši američki ambasador u Brazilu, izjavio je da bi Vašington radije video Lulu na funkciji i da očekuje da će Bolsonaro poštovati izborne rezultate.

Na TikToku su snimci koji kritikuju Bolsonarov učinak na funkciji postali viralni, dok je Lula beležio značajno vođstvo među mladim biračima, starijima, ženama, siromašnima i Afro Brazilcima (kategorije koje se svakako preklapaju).

Dosad se nisu ostvarili strahovi od demonstracije policijske, vojne i paravojne sile u znak podrške Bolsonaru. Ništa ne ukazuje na to da je vojska uz njega, mada postoje sumnje u vezi sa policijom. Dan nezavisnosti 7. septembra obično se obeležava civilno-vojnim paradama sa učenicima osnovnih i srednjih škola, policijom i oružanim snagama, verskim vođama i građanima. Ovog puta slavila se 200. godišnjica nezavisnosti Brazila i groteskni spektakl se nije mogao izbeći: u nastojanju da se obrati ženama i pokuša da osvoji njihove glasove, Bolsonaro je svojoj supruzi izjavio ljubav pominjući svoj penis i sposobnost da ga koristi, da bi je zatim silom poljubio. Jedan od vodećih medija je to nazvao krimi čančadom (jeftinom komedijom). Ostatak sedmice Bolsonaro je proveo u vožnji na džetskijama i motoru i u vređanju novinarki.

Možda očekujući poraz, njegovi sledbenici prete, ponižavaju i ubijaju Luline pristalice: ni u jednoj kampanji do sad - čak ni 2018, kada je kompozitor i majstor kapuere Moa do Katende izboden na smrt u Brotasu - nije bilo tako puno nasilja i napetosti. Svaki dan neki bolsonarista ubije nekog petistu. Automobili i motocikli sa brazilskim zastavama, signalizirajući podršku Bolsonaru, jure ulicama. Neki od vozača su naoružani i opasni. Uvoz oružja je na istorijskom vrhuncu, a oružje, uključujući mitraljeze, se lako nabavlja. Bolsonaro i njegovi sinovi su poznati fanatici trgovine oružjem.

Krajnja desnica je podigla borbenu gotovost iako je Bolsonaro uveren u pobedu na ovim izborima. On ne veruje anketama koje pokazuju da zaostaje više od 10 odsto, mada se pre izbora unapred vajkao zbog izbornih prevara i svoje naivnosti. Magija izbornih jednačina je na Lulinoj strani, a ulično nasilje fašista ne može zaustaviti demokratski talas koji se penje ka svom vrhuncu. Iako su ljudi na oprezu, spremni na porast nasilja protiv Lulinih pristalica, posebno nakon objavljivanja rezultata 2. oktobra, kada su moji studenti masovno ostali kod kuće, u gradu Salvadoru se vrše pripreme za proslavu na ulicama priobalnih gradskih opština Rio Vermeljo (uporište PT-a) i Porto da Bara.

Ako pobedi Lula to će posle Kolumbije biti druga velika festa democrática u Južnoj Americi ove godine, dok proleće konačno smenjuje zimu. Ako ne u noći 2. oktobra onda posle drugog kruga 30. oktobra. Kao što je tokom kampanje Lula rekao Bolsonaru u Riju: „Narod će vas oterati“. U Porto da Bari svi koji rade na plaži - prodaju sir sa roštilja, orahe, açaí bobice, sladoled picolé, bikinije, kreme za sunčanje, naočare, šešire, koktele, pivo, sokove, vodu, kokosovu vodu, sušene škampe - spremni su i čekaju. Nadaju se da je kucnuo čas za slavlje. Sačekaće drugi krug izbora. Onda se postavlja pitanje da li će Bolsonaro i njegovi sinovi biti izvedeni pred sud, ili će na svojim motorima odmagliti u zalazak sunca ka nekoj od zalivskih monarhija, napušteni od svih.

(London Review of Books; Peščanik.net; prevod: M. Jovanović)

________________

1) Baiano, stanovnik brazilske savezne države Bahija, prezriv izraz za siromašne, crne, neobrazovane Brazilce, prim.prev.

2) Milenijarizam, ideja iz pretežno verskih, ali i političkih doktrina o očekivanoj kataklizmi i radikalnoj promeni društva; prim.prev.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")