EVROPA KOD KUĆE I VANI

Posljednja pobjeda Angele Merkel

Onda niko ne treba da se čudi što je AfD ovoliko puno porasla kod birača. No, Zehofer nije sposoban da uči iz prethodno učinjenog. On tek sada hoće da pokaže „jasne linije“ i da zatvori „desni bok“. I to, vjerovali ili ne, u koaliciji sa Zelenima i Liberalima. Odavno se nije čuo bolji vic
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2017. 09:52h

Biti najjača partija je lijepo. Ali nije garant za stabilnu vladu u parlamentarnom sistemu koji se sve više usitnjava. Stoga je krajnje vrijeme da u CDU počne da razmišlja o budućnosti

Angela Merkel je u nedjelju doživjela spektakularni poraz. No, sva je prilika da ova infomrmacija nije svuda dospjela. Već u nedjelju naveče, pošto su stigli prvi rezultati, puno TV gledalaca se, zbog frenetične proslave omladine CDU u njihovoj partijskoj centrali, iritirano pitalo: na kojim su drogama ti mladi ljudi u tom momentu bili. A potom je u ponedjeljak stigla stoička konstatacija kancelarke Merkel da ona sad stvarno ne može da prepozna šta bi trebalo dugačije da radi. I to u kamere i mikrofone kompletnih medija glavnog grada.

Može biti da je ovoj posve iskrivljenoj percepciji stvarnosti doprinijelo obilje koloritnih čestitki od strane Žan-Kloda Junkera i Emanuela Makrona, a na adresu gospođe Merkel. No ovoj dvojici bi moralo biti jasno da su Njemci u nedjelju - kako i piše u ustavu - izabrali samo svoj parlament. A nikako nisu ponovo izbarali istu kancelarku.

Kvadratura kruga

Ona mora, ako hoće da ostane ono što je već evo 12 godina, za početak da napravi četvoročlanu koaliciju od CDU, CSU, Liberala i Zelenih. Jer: SPD neće više da učestvuju u njenoj igri. A stvaranje ove četvorne koalicije, kako stvari stoje, isto je što i izračunavanje kvadrature kruga. No, puno je bitnije: ako se do tada AfD sama od sebe ne raspadne - ostavka predsjednice te partije samo dan poslije izbora nudi znakovit signal - ova četvorna koalicija bila bi perfektni program podrške za dalji rast njemačkih desnih populista do narednih saveznih izbora.

No do toga uopšte neće ni doći - a za to će se potruditi bavaraska CSU. Broj glasova koje je ona u nedjelju izgubila je mnogo strašniji nego gubitak CDU u ostalim njemačkim saveznim državama. U Minhenu zato od nedjelje vlada goli strah od gubitka apsolutne većine na bavarskim republičkim izborima za godinu dana. Iako uopšte on nije bio tema izbora, u Bavarskoj je kažnjen posrnuli partijski šef Horst Zehofer: kad je već kancelarku svjesno optužio za svjesno kršenje prava i zakona, te kad se već nije mogao probiti sa svojim prodornim i ultimativnim zahtjevom o definisanju maksimalnog broja izbjeglica koje će Njemačka primiti - morao je da izađe iz koalicije, a ne da se neposredno pred izbore opet pretvori u Merkelkinog slatkog medvedića Horsta.

Onda niko ne treba da se čudi što je AfD ovoliko puno porasla kod birača. No, Zehofer nije sposoban da uči iz prethodno učinjenog. On tek sada hoće da pokaže „jasne linije“ i da zatvori „desni bok“. I to, vjerovali ili ne, u koaliciji sa Zelenima i Liberalima. Odavno se nije čuo bolji vic!

Ono što je za Angelu Merkel poprilično glupavo: u dosadašnjoj velikoj koaliciji u Bundestagu, sa 2/3 većine, mogla je bez problema mogla da svari gubitak Bavarske, ali sada joj je Bavarska neizostavna ako hoće da ostane na vlasti. Zato se sada svi trude da izigravaju državotvorce i izjavljuju kako su spremni da preuzmu odgovornost, dugo sondiraju, još duže pregovaraju - a da na dugom kraju ne ostvare nikakvog rezultata.

Vratašca za Martina Šulca

A onda? Prije nego što se uđe u totalno nekalkulisane nove izbore, u CDU će se neko ipak nekako sjetiti riječi Martina Šulca, sa nedjelje na ponedjeljak: SPD - citat! - „neće ulaziti u koaliciju pod Angelom Merkel“. Stari lisac Šulc si je, odlazeći u opoziciju, ipak ostavio mala vratašca odškrinuta! Jer: i njemu i ostalima je jasno da niti narod niti birači CDU - posle 12 godina trajućeg mandata Angele Merkel - nisu pretjerano vezani za nju kako to sada pokazuju pojedina i više nego sugestivna ispitivanja javnog mnjenja. Bezrezervnu podršku ona uživa prije svega kod svih onih, koji njoj zahvaljuju svoje sinakture ili u krugovima, koji ionako nikad nisu birali CDU - jer ona finalno samo njih slijedi u njihovom svjetonazoru.

Dva pitanja stoga ostaju otvorena: ko može biti kancelar u CDU? I ko će biti prvi, koji će izustiti neizgovorivo? Ako CDU hoće da bude živuća narodna partija sa željom da ne samo upravlja nego da i aktivno stvara, onda se kod njih treba da naći neko, ko će postaviti oba ova pitanja. U neka davna, dobra vremena su to radili generalni sekretari. Je l' se sjećate ?

(Deutsche Welle)

Prevod: Mirko VULETIĆ

Preporučujemo za Vas