TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Bitka za Podgoricu

Umjesto da budu privedeni kod tužioca, donosioci nezakonite odluke okupili su se u zgradi parlamenta i za gradonačelnika drugi put izabrali Ivana Vukovića. Sa mandatom od tri i po dana, ako bog da...

35300 pregleda 0 komentar(a)
Foto: skupstina.me
Foto: skupstina.me

Petak, 14. oktobar - Ministru vojnom Rašku Konjeviću, šefu diplomatije Ranku Krivokapiću i smijenjenom v.d. direktora ANB-a Savu Kenteri zabranjen je ulazak u Rusiju zbog protjerivanja šest ruskih diplomata.

- Radujem se i pozdravljam odluku - izjavio je nakon protjerivanja Predsjednik države, čije su ocjene o anticrnogorskoj politici Rusije izuzetno oštre još od 2016.

I, što je sad čudno?

Pa, to što i njemu nije zabranjen ulazak, što je Milo Đukanović u Rusiji i dalje "persona grata"...

Ulazak u Vladu, za sada, zabranjen je samo Kenteri.

Dan nakon smjene v.d. šefa ANB-a poštovaoci njegovog lika i djela najavljivali su oštre reakcije zvaničnika NATO-a.

Nije se oglasio nijedan.

* * *

Subota, 15. oktobar - Čudno je, već mjesecima, i utrkivanje nevladinih organizacija da Predsjedniku države dokažu koliko su antivladine.

- Vlada nema jednak ustavni legitimet da vodi politiku od momenta kad izgubi povjerenje u parlamentu - reče jedan od njihovih predstavnika.

A što je rekao Ustav?

Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu - piše u članu 110.

I nije joj oduzeta nijedna nadležnost osim raspuštanja Skupštine.

To raspuštanje, inače, Ustav nije uvrstio među deset najvažnijih nadležnosti Vlade.

Vođenje spoljne i unutrašnje politike - jeste...

* * *

Nedjelja, 16. oktobar - Ishod predstojećih lokalnih izbora odrediće izlaznost, tvrdi metodolog Miloš Bešić.

On je ocijenio da će DPS teško doći do apsolutne većine, ali da je to moguće ako motivacija kod birača te partije nastavi da raste, a kod njihovih političkih protivnika da pada.

Da birači državne vlasti nijesu zadovoljni, odavno je jasno svima osim liderima vladajućih partija.

Da su razumjeli poruke od 30. avgusta shvatili bi da pobjeda najprije obavezuje na okončanje međupartijskih obračuna iz opozicionog doba. I to odmah, a ne tek uoči narednih izbora.

Za razliku od njih, lider DPS-a počeo je da uči na svojim greškama. Nema Crnogorske crkve niti odbrane crnogorskih svetinja, a umjesto priče o temeljnom ugovoru temeljno je - obiđen teren...

Što, put do katuna? Odmah, čim okopni... Poplavljena ulica? To vam je završeno... A kredit za junice? E, to više ne možemo iz Abu Dabi fonda, ali snaći ćemo se...

- Ako je neko spreman da palikućama pokloni povjerenje, taj ne misli dobro svojoj djeci - forsirao je ovoga puta roditeljska a ne nacionalna osjećanja...

* * *

Ponedjeljak, 17. oktobar - Za brigu o državi bio je zadužen ministar vojske i političkog sistema. Nakon sjednice Vlade u petak, direktan prenos njegovog predizbornog marketinga nastavljen je danas iz parlamenta.

- Bivši direktor Poreske uprave i bivši politički direktor Ure jedan je od organizatora kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, a za njegove radnje znao je predsjednik Vlade - rekao je Raško Konjević pred Odborom za bezbjednost i odbranu.

- U njoj nijesu samo službenici Uprave prihoda, nego i pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe s kojima je predsjednik Vlade imao više sastanaka.

Premijer je tri puta učestvovao u radnjama koje su bile dio šverca cigareta.

Posjedujem informaciju da se Abazović okružio s dvoje ljudi koji su direktno imali kontakt sa šefovima druge kriminalne grupe.

Devedeset odsto kontingenta je otišlo u šverc, a deset procenata spaljeno - dopunio je ministar vojni predizborni činjenični opis.

A što će biti s optužnicom poslije izbora? Ništa, isto što i s optužbama za temeljni ugovor poslije otkazivanja povjerenja Vladi.

Tako to biva u zemlji u kojoj državno tužilaštvo počne da se oslobađa tek nakon tri decenije zarobljeništva.

Ima li nade? Ne bih rekla, nakon što je slavodobitno najavljivana optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Vesne Medenice podnesena - dan prije isteka zakonskog roka.

A Vrhovno tužilaštvo, poslije zastrašujućih izjava Predsjednika države u kojima premijera optužuje za veleizdaju, još nije najavilo čak ni - izviđaj...

* * *

Utorak, 18. oktobar - Proglašenje rezultata lokalnih izbora može postati problem ako Ustavni sud ne bude funkcionalan - saopštio je predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

Da funkcionalan nije, jasno je od 13. septembra.

Baksuzan broj? Nije, baksuzna je država čiji se državljani bore protiv podjela tako što još od referenduma glasaju za - podjele.

I biraju poslanike koji se parlamentarnog dijaloga sjete tek kad on postane besmislen.

Znali su to poslanici vlasti kad su u Ustavnom odboru po sedam glasova dali za Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jelenu Ružičić i Jadranku Novaković.

Znali su to i predstavnici opozicije kad su po šest glasova betonirali za drugu četvorku.

Da prođe bar jedan kandidat, trebalo bi da u glavu - ili u glavni odbor - prelomi najmanje 13 opozicionara. Čiji je lider ovih dana za izborom ustavnih sudija ponešen drastično manje nego za izborima u Šavniku.

A treba pobijediti u još 13 opština.

Računajući i Podgoricu u kojoj je 30. avgusta 2020. poražen sa - 20.000 glasova razlike...

* * *

Srijeda, 19. oktobar - Bitka za povratak tih glasača u patriotski blok ovoga puta jeste odsudna, ali ne zbog ugroženosti države nego samo nekih njenih sadašnjih i bivših dužnosnika iz DPS-a.

Zbog toga je ljetos i donešena odluka da se gradonačelniku Ivanu Vukoviću drugi mandat dodijeli prije isteka prvog.

Demokratska Crna Gora je, zbog takvog kršenja zakona, tužbu protiv Skupštine glavnog grada podnijela još 31. avgusta.

Iskusnim sudijama Upravnog suda trebalo je sedam radnih sedmica da utvrde ono što je svaki sudski pripravnik znao već prvog dana - da je odluka nezakonita.

I besmislena, zakoniti put do izbora novog gradonačelnika završava se za - četiri dana.

* * *

Četvrtak, 20. oktobar - Presuda Upravnog suda imala bi nekakvog smisla da su donosioci nezakonite odluke jutros privedeni kod državnog tužioca.

Umjesto toga, oni su se okupili u zgradi gradskog parlamenta i za gradonačelnika ponovo izabrali Ivana Vukovića.

Ovoga puta sa mandatom od tri i po dana...

Ako bog da...

P.S. Posljednja vijest - ništa od Ustavnog suda, DPS se samoisključio iz procesa glasanja.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")