STAV NOVINARA

Nema Kolašin više vremena

Nastavite aktivnosti da se zaštiti najvredniji prostor u gradu i okolini. Nastavite susrete s građanima i novinarima, ne u intimi svojih kabineta, nego na javnim skupovima

9092 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Ukoliko bi se obistinila bar djelimično predizborna obećanja političkih subjekata, koji će činiti novu kolašinsku vlast, ja bih, za četiri godine, živjela u varoši koja nema problema sa kanalizacijom, vodosnabdijevanjem, nezaposlenošću, lošim putevima, divljim deponijama, neplanskom gradnjom, ali ni sa kadrom, ekološkom sviješću, siromaštvom, nepotizmom... Takođe, svjedočila bih uspješno povezanom turizmu i poljoprivredi, ulicama bez napuštenih životinja, novim zanatskim radnjama...

No, kako više nijesmo u zemlji bajki, zvanoj predizborna kampanja, a s obzirom da smo navikli da su predizborna obećanja, najčešće, samo puko nabrajanje problema ne i nuđenje rješenja, vrijeme je za istinu. Vrijeme je, možda i za savjete nekog ko nije nikad učestvovao u političkim utakmicama, ali je svojim izborom, a ne sticajem “nesretnih okolnosti”, Kolašinka i nema drugu adresu.

Najednostavnije, očekivanje od nove kolašinske vlasti moglo bi se izraziti vapajem “nemojte sve ispočetka”. To što je bilo loše mjenjajte, ali, preklinjem, u ime svih nas kojima je do ovog grada stalo svakog dana u sedmici, a ne samo vikendom, ne izmišljajte toplu vodu, tamo gdje su vaši prethodnici pokazali umješnost i dobru namjeru. Nemojte, jer nije istina da je to apsulutno sve bilo loše i da su svi u lokalnoj administraciji bili loši.

Nastavite aktivnosti da se zaštiti najvredniji prostor u gradu i okolini. Nastavite susrete s građanima i novinarima, ne u intimi svojih kabineta, nego na javnim skupovima. Nastojte da nam se što duže omogući korišćenje nekad gradskog, a već deceniju i po privatnog parka. Radite da se zamisao sportskih terena na Lugu pretvori u stvarnost. Sačuvajte Dulovine od ambicija investitora, borite se da spasite “kuću Marića” i da nam Planinar, Dom kulture, kuće u Sibirskoj ne mijenjaju izgled. Intenzivirajte aktivnosti za zaštitu Mrtvice i Kapetanovog jezera, a ono što je napisano u planu o upravljanju Parkom prirode Komovi primijenite na terenu. Uproredo s tim, ispravljajte greške, neuspjehe i nedostatak volje onih prije vas.

Znamo s koliko muke su formirane izborne liste nekih od političkih subjekata koji će biti buduća kolašinska vlast. Znamo da nije moglo drugačije, jer su najškolovaniji i najsposobniji odavno na adresama u Podgorici ili po regionu. Znamo da nam je nedostatak kadra jedna od “rak rana”. Zbog toga, obuzdajte poriv za političkim obračunima, ostavite sposobne službenike na svojim radnim mjestima. Oduprite se nerealnim ambicijama, osvetoljubivosti i sujetama svojih partijskih kolega, ne postavljate nesposobne ljude na mjesta sa kojih će se kreirati kolašinska budućnost. Jasno saopštite u svojim stranačkim kancelarijama, da to što je neko bio dobar na terenu tokom kampanje, ne znači da može da upre prstom na bilo koju funkciju u lokalnoj samoupravi, da to što je neko pošten, ne znači da je i sposoban i kvalifikovan. Takođe, i da sposobni, kvalifikovani i partiji odani, moraju biti i pošteni i odani javnom interesu.

Poštedite nas još jedne generacije lokalnih funkcionera, koji će tek pred kraj mandata shvatiti šta im je bilo “u opisu posla”. Sačuvajte nas od onih koji funkciju u lokalnoj vlasti doživaljavaju kao prečicu do Podgorice. Nema Kolašin više vremena za takve.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")