STAV

Vrijeme zarobljene demokratije je prošlo

Svi moramo biti svjesni da je iza nas vrijeme destrukcije slobodne misli, zarobljene demokratije u pravnom i pravom smislu. Biće teško izaći iz tunela, ali samo zajedno možemo naprijed

11327 pregleda 17 komentar(a)
Ljubo Čupić, Foto: Karlo Ravnič/Wikimedia Commons
Ljubo Čupić, Foto: Karlo Ravnič/Wikimedia Commons

"Kum" nije samo gangsterska saga, već je to jedna snažna istinita priča o moći, porodici i kapitalizmu. Mnogo sam naučio čitajući Maria Puza. Između ostalog - pomažite drugima i dobićete pomoć natrag. Takođe ćete dobiti poštovanje. Don Vito Korleone izgradio je snažno carstvo jake zajednice. Pomagao je komšijama i prijateljima i uspostavio ugled. "Jednog dana, a taj dan možda nikada neće doći, ja ću pozvati vas da učinite uslugu za mene."

Šta je zabluda ako ne uzaludna borba sa istinom... Više decenija smo svjedoci tih borbi, srebroljublja, poremećenih vrijednosti. Kao zatočenici skalamerije, duhovnog brodoloma, zarobljeni 30 godina, teško se privikavamo na to da smo napokon slobodna bića. Nego, da li će sloboda umjeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj?

Svjedoci smo i jednog novog doba, revolucije koja zahtijeva jedan težak proces, ali zahvalan za neka buduća pokoljenja. Ovih dana je najteže izabrati onoga ko će da nam objektivno suditi “ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga jedinoga".

Izgleda da je i tu presudna partijska knjižica, kao što je sudila onim izranjavanim radničkim rukama u kojima se nije nalazila. Nije valjda teško vratiti pravdu u ruke, onima koji je razumiju. Zašto se plašimo istine...?

Korupcija, kriminal, borba za fotelje, šverc duvana, šverc kokaina, posljednih mjeseci brojna hapšenja... Sva ratna propaganda, svo vrištanje, laži i mržnja uvijek dolaze od ljudi koji se ne bore.

Veliki brat te gleda, ali izdaleka! Stali smo na kraj prisluškivanju i etiketiranju samo zbog toga što ,,mislimo drugačije”. A da li smo?

Ubjeđivali su nas da je utopija živjeti u miru, jedinstvu, bez obzira na nacionalnu, vjersku i nadasve partijsku pripadnost. To nije nemoguće među 600.000 stanovnika. Ne smijemo zaboraviti Jugoslaviju. Nekada smo disali kao jedno! Različitost je potreba, privilegija..., ono što veliča region, prije svega našu građansku, demokratsku Crnu Goru.

Osjećamo inflaciju, cijene rastu, Evropa je sad ili nikad, a odavno među nama vlada distanca. Uprkos tome, nema mjesta panici, mi možemo samo ići naprijed, jer predugo smo se kretali u rikverc. Postali smo nemoćni i pred usudom zvanim ,,politika u kući". Osvrnuću se na svaku kuću, kuhinju, gdje je politika zakuvala kavgu među braćom, supružnicima, napravila međe, podjele među prijateljama.. Valjda smo dovoljno mudri da razdvojimo ljubav od interesa.

Jedno je sigurno - pojedini su najmanje bili uz vas građane u proteklom periodu, iako se većina od 30. avgusta zasigurno trudila svim silama da zasluži povjerenje. No ipak, stvari nikada nisu tako jednostavne...

U vremenima laži, izražavanje istine je revolucionarni potez. Nijesu ni svi političari isti. Neki su jednakiji od drugih. A nekima je vaš interes zaista njihov lični interes. Nije bilo lako načeti hobotnicu, nije bilo lako razvezati Gordijev čvor kriminala. I nije bilo lako vaditi Crnu Goru iz višedecenijske provalije.

Sjetimo se Če Gevare. Velikog borca za slobodu. Građani su Če Gevara - revolucija, istina, patriotizam, bunt, hrabrost, sa obje strane, naravno, jer to je jedna te ista strana - pravda! Sigurno znam da smo svi težili, kao i on, da se nekada odupremo imperijalizmu. Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija poslije njegove smrti, živi i predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom svijeta. Svi smo mi i Ljubo Čupić! I on je ginuo za slobodu. I žrtve u Dolima, u Srebrenici, Velici... Ginuli su za slobodu pokoljenja, za sve nas.

Možda je upravo ovo ono vrijeme u kom građanin više neće praštati greške onima koji rade iz interesa, koji pod plaštom krune unapređuju kriminal, umjesto da unaprijede prava i slobode i konačno krenu ka Evropi.

Svi moramo biti svjesni da je iza nas vrijeme destrukcije slobodne misli, zarobljene demokratije u pravnom i pravom smislu. Biće teško izaći iz tunela, ali samo zajedno možemo naprijed, stvoriti jedinstvo i vratiti dug našoj zemlji. Onaj sveti dug precima, oslobodiocima, pobjednicima. Vratimo radost Našoj zemlji, jedinoj Crnoj Gori. Da je vječna!

Autor je poslanik Pokreta za promjene

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")