TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Mrak iz devedesetih ne razgoni se lučom

A zašto mislim da DPS nije samo podržavalac nego pravi organizator protesta u utorak? Pa, zbog govora kao iz devedesetih, ni stotine upaljenih baklji nijesu mogle unijeti svjetlost u mrak pun mržnje prema svemu drugom i drugačijem

34804 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Petak, 4. novembar - Stvarno je bio ne samo istinit nego i vizionarski onaj grafit "Ko ovdje još nije poludio nikad nije ni bio normalan"... Dobro, de, znam da je najprije ispisan u glavnom gradu Srbije ali odnosio se i na Crnu Goru, bile su tada u istoj državi...

A što mi bi da ga danas pomenem? Pa, smučio mi se ovaj ponižavajući tretman moje domovine, i to naročito u starateljski nastrojenim istupima Vladimira Bilčika.

Tri u jednom danu, o zar se i to može - kao u onoj Ćopićevoj pjesmi o mrtvim proleterima. A može mu se, zato što svi branitelji dostojanstva države i njenih institucija nikom poniknu kad god im se neki dokoni poslanik obrati s evropskih visina.

Kad je tome tako, a tako je već petnaest godina, da vidimo kako bi to izgledalo kad bi, recimo, poslanik DF-a Slaven Radunović, tokom posjete Bilčikovoj Bratislavi, izrazio veliku zabrinutost situacijom u Slovačkoj.

"Veoma sam zabrinut za situaciju u Slovačkoj!

Ugrožen je i doveden u pitanje ustavni temelj, politički temelj, ekonomski temelj!

Vaša Vlada nema legitimitet!

Slovačkoj je potrebna politička Vlada!

Morate što prije organizovati vanredne izbore!

Ne zaboravite da vas posmatraju evropske institucije!" - rekao je Radunović u Skupštini Slovačke.

Ali, ovakva vijest nije moguća?

Nije, jer da kojim slučajem jeste - imala bi i nastavak.

- Ko je bre ovaj Radunović, je li on normalan? Otkud ovoj budali pravo da nam izigrava staratelja? Ko je uopšte dozvolio nekom strancu da nam soli pamet i ocjenjuje naše ustavne temelje? E, baš će on da nas uči kako da izađemo iz krize. I kad ćemo na izbore. I da nam prijeti evropskim institucijama... - žestoko bi reagovali slovački parlamentarci.

Sjednica Skupštine bila bi prekinuta.

Slaven Radunović postao bi u Slovačkoj persona non grata.

U Crnoj Gori, slovačkom poslaniku je dozvoljeno da kratki kurs ponižavanja države održi na - još dva mjesta.

Nije to isto, Slaven Radunović nije Vladimir Bilčik?

Tačno!

Prva razlika je u tome što on odlično zna da nešto što je dopušteno u svom domu nije prikladno u tuđem.

Druga - što Radunović nije poslanik Evropskog parlamenta a Bilčik jeste.

Ostalo jeste isto.

Obojica su iz država kojima upravlja manjinska vlada.

Obje manjinske vlade izgubile su podršku u parlamentu.

Obojica su članovi narodnih konzervativnih partija.

Obje partije bliske su Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću.

Obje partije odbijaju da priznaju državu Kosovo.

Obojicu vezuje još nešto - niti je Slaven Radunović specijalni izaslanik EU za Slovačku, niti je Vladimir Bilčik specijalni izaslanik EU za Crnu Goru.

Za Srbiju jeste. I samo u Srbiji smije da govori u prvom licu množine.

U Crnoj Gori - samo u svoje ime.

Kao i stotine poslanika koje je za šesnaest godina dočekala i - ispratila...

* * *

Subota, 5. novembar - Da u opoziciju uskoro isprati pobjednike parlamentarnih i lokalnih izbora - ostaće pusti sanak DPS-a.

- Građani neće ćutke gledati kako anticrnogorska koalicija uništava budućnost zemlje. Nećemo im dozvoliti. DPS će zajedno sa svima kojima je demokratska, građanska i proevropska Crna Gora u srcu vrlo brzo pozvati građane da im to poručimo sa velikog protestnog skupa u Podgorici - najavio je poslanik te partije Jevto Eraković na Tviteru.

Demantovala ga je nevladina organizacija Luča, i to opširnim proglasom u kojem objašnjava da je organizator protesta taj NVO-forum slobodnih građana.

- Ima nas - priklonio se njenom sloganu dan kasnije i Eraković, kao i predstavnici svih koalicionih partnera sa podgoričkih izbora.

Nema jedino Bošnjačke stranke.

Koliko "Ima nas" ima, vidjećemo u utorak veče.

I saznati ko je stvarni organizator protesta.

Ako je samo forum slobodnih građana, na ulici će biti manje od deset-petnaest hiljada. Čudna je ta pobunjenička energija, teško je na drugom građanskom protestu u slobodi nadmašiti snagu drugog protesta Odupri se iz doba diktature.

Ukoliko je glavni organizator DPS, sve ispod pedeset hiljada biće porazno i po partiju i po Mila Đukanovića lično.

Zato što mastodontu sa sto pedeset hiljada glasača ne priliči da se nadmeće sa nejakim građanskim protestima i istovjetnim liderima, nego sa snažnim litijama i njihovim - tada snažnijim, sada nažalost upokojenim - vođom mitropolitom Amfilohijem...

Na njegov prvi poziv, pamte to dobro u DPS-u, na crnogorske ulice izašlo je stotinu hiljada...

Takođe u odbranu Ustava.

Iza koje se takođe krila odbrana imovine.

Tada crkvene, sad Predsjednikove i sa njim povezanih lica...

* * *

Nedjelja, 6. novembar - Odbrana Ustava ovih dana ide od ruke samo Milutinu Đukanoviću.

- Ovaj odbor direktora EPCG-a neće donijeti odluku o povećanju cijena električne energije - kategoričan je bio njegov predsjednik.

Svaka čast, ovo je prvi uspješni pokušaj ostvarivanja bar pretposljednjeg od pet načela iz prvog člana Ustava koji Crnu Goru obavezuje da bude država socijalne pravde.

I potpuno sam zadovoljna, nije to malo za malu osiromašenu državu, kad već za tri decenije nije uspjela da postane ni građanska, ni demokratska, ni ekološka, ni pravna...

Još ako uspije da spriječi najavljeno bjekstvo vlasnika malih elektrana iz EPCG-a, i to s našim milionima koje smo im godinama silu na sramotu donirali preko računa za struju - eto Đukanoviću i trećeg mandata.

Zasluženog, za razliku od onih u sudstvu, školstvu, zdravstvu i politici...

* * *

Ponedjeljak, 7. novembar - Rekoh li ja da će temeljni ugovor ukloniti Srpsku crkvu sa crnogorske političke scene...

Nema je više ni u medijima, liše onog nehumanog saopštenja o "odbrani porodičnih svetinja" odricanjem roditelja od vlastite đece...

Nema više ni svakodnevne patetične kuknjave o državnom teroru nad vjerujućim narodom.

Ni mitropolit se - za razliku od prošlogodišnje nikšićke - nije ni javljao ni pojavljivao tokom prošlomjesečne izborne kampanje u četrnaest opština...

Šteta ako ovo nemiješanje crkve u državne poslove ne potraje i ova miroljubiva koegzistencija ne preraste u običaj.

Lijepo je danas bilo čuti mitropolita Joanikija kako se biranim riječima brani od državne optužnice za kršenje zdravstvenih mjera u Nikšiću prije dvije godine.

Ništa od onih nedavnih propovijedi da je "Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina jer su i događaji u Ukrajini posljedice bezbožništva".

Mitropolit sa državom sad ima samo probleme lingvističke prirode.

- Nijesu to bile litije nego molitveni hod - tako se branio pred sudijom.

A politički progon za koji je nekad teško optuživao crnogorsko pravosuđe sad se sveo na - način oslovljavanja mitropolita u sudnici.

* * *

Utorak, 8. novembar - Mene ne zovu mitropolitom Joanikijem, nego me zovu Joanikijem Mićovićem - požalio se novinarima na jučerašnje obraćanje sudije.

Samo opušteno, obratih se i ja mitropolitu ali ispred ekrana, ni crnogorskog gospodara državni organi uskoro neće oslovljavati sa Predsjedniče nego po imenu.

Tako i treba kad negdašnja Snaga države, samo dvije godine nakon gubitka neograničene moći, nema skoposti da stane ni iza običnog protesta.

A zašto mislim da DPS nije samo podržavalac nego pravi organizator večerašnjeg skupa?

Pa, zbog govora koji su ličili na izvorne iz devedesetih, ni stotine upaljenih baklji nijesu mogle da razgrnu onaj mrak pun mržnje prema svemu drugom i drugačijem.

- Dritane, splačino - vaskrsnuo je u 18.33h kroz Podgoricu duh rata za mir i poratnog "Orlovog leta".

Ne znate što je "Orlov let"?

Udbaška akcija DPS-ovog režima u kojoj je 17 Albanaca iz Tuzi osuđeno na 50 godina zatvora. Razlika je samo u tome što ih partija tada nije zvala splačinama, nego teroristima.

Poruka da je "crnogorsko sve od Pljevalja pa do mora i da će tako ostati" zvučala je drastično humanije sve dok mlađani govornik nije razjasnio da se imovinskim pridjevom "crnogorski" samo jednoj naciji priznaje vlasništvo.

- Ima li nas, Crnogorci? Ima nas i biće nas - precizirao je u 18.40h, kao da ista državotvorna prava ne pripadaju i Srbima, Bošnjacima, Albancima, Hrvatima i Romima "sve od Pljevalja pa do mora"...

Poslanik SDP-a je u 18.43h bio još konkretniji, razbijajući u paramparčad iluziju o očuvanosti negdašnjih građanskih temelja te partije.

- Nećemo prihvatiti da nam Jole Vučurović drži lekcije iz demokratije - zastrašujuće su odzvanjale riječi Adnana Strikovića na račun kolege iz nacionalne partije Srba u Crnoj Gori.

- Dritane, pederu - nadjačala ga je masa u 18.48h horskim govorom mržnje prema još jednoj manjini, ovoga puta ne nacionalnoj.

- Nemojte da vrijeđamo časne pripadnike LGBT populacije - "upozorio" je u 18.59h portparol SD-a Nikola Zirojević, priznajući u stvari, i to pred cijelom javnošću, da pripadnost gej zajednici i on smatra - uvredom.

Odbrana Ustava nastavljena je skandiranjem Krstu Popoviću. Brigadnom đeneralu koji je Ustav Knjaževine Crne Gore branio - oružjem.

A ja nastavljam da razgonim strah, u kosti mi se uvukao od utorka veče...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")