NEKO DRUGI

Ovdje nema nevinih

75 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ivica Todorić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 27.09.2017. 08:39h

Uzbudljivo je bilo gledati Ivu Sanadera kako se godinama koprca u sustavu kojeg je sam stvorio. Kako se žali na politiku koja koristi pravosuđe da bi se obračunala s njim, kako optužuje pravosuđe da se uortačilo s medijima kako bi mu unaprijed pisalo presude, kako se žali na suce koje je sam promovirao... Sanader je u postupku obrane zauzeo poziciju žrtve istog onog sistema kojeg je njegovao, hranio i njime se služio dok je čvrsto držao uzde vlasti. Dok se obračunavao s protivnicima i stranačkim disidentima, dok je postavljao suce, dirigirao glavnim medijima, dogovarao se s glavnim državnim odvjetnikom.

Čim je ispustio uzde, sustav ga je pogazio.

Sada gledamo Ivicu Todorića kako poseže za sličnim obrascem. Nekada najmoćniji tajkun pozvao je u svojem blogu "nadležne institucije u Republici Hrvatskoj da u okviru svojih ovlasti ispitaju postupanje državnih dužnosnika i s njima povezanih osoba", a sve zbog toga što su "u rušenju Agrokora prekršile nekoliko zakona RH".

Todorić se, dakle, obraća istim onim institucijama koje su godinama tolerirale optužbe za njegovo kršenje zakona. A protiv državnih dužnosnika koji su u svim Vladama (pa i u ovoj) s njim surađivale, za njega radile, uporno ga štitile ili mu pomagale. A sve kako bi se zataškale afere koje su ga godinama pratile.

Da smo zločesti i zlonamjerni, rekli bismo "sve se vraća, sve se plaća". Todorić je, kao i Sanader prije njega, postao žrtva istog onog sustava u kojem je on godinama bio "sveta krava". Dok je kontrolirao guvernere Hrvatske narodne banke, razne državne agencije, ministre i premijere, dok je pritiskao medije, šurovao s gradonačelnicima, uživao zaštitu pravosuđa. Ili se koristio okretanjem glave nadležnih institucija koje sada baš on poziva da obrate pažnju.

Kao što su ga štitile ranije, trebale bi ga štititi i sada. I onda kad su ga prozivali da krši zakone i sada kad upozorava na kršenje zakona. Institucije koje su promatrale kako Todorić uživa zaštitu politike i sustava, sada bi trebale početi poštivati zakon i štititi Todorića od tog istog sustava s kojim je šurovao. S kojim je nedavno dijelio čokoladice na ponoćnim sastancima. U kojem je imao svoje ministre. I koji je iz Vlade na brzaka izbacio stranku nakon što su njezini čelnici podnosili kaznene prijave i javno prijetili njegovim uhićenjem..

Novi moćnici

Ali te institucije kojima se Todorić obraća i dalje su dio sustava kakvim se Todorić služio i rade onako kako je Todorić navikao. Dakle, u sprezi s vlasti, s politikom, sa centrima moći. S novim moćnicima koji bi trebali zamijeniti one stare.

Otkud zapravo Todoriću, kao i Sanaderu, povjerenje da bi tako zatrovani i kompromitirani sustav mogao odjednom profunkcionirati, postati neovisan i početi raditi po zakonima, ako je godinama radio selekciju? Osim ako i Todorić, kao i Sanader, ne računa s tim da će u tako razrovanom sustavu pronaći rupe koje će mu omogućiti da izbjegne procesuiranje, kao što je bivšem premijeru uspjelo srušiti sve pravomoćne presude zbog kršenja procedure. U ovom obračunu tajkuna koji se navodno nalazi pred uhićenjem i Vlade koju optužuje da je kršila zakon u preuzimanju Agrokora nema pozitivaca. Nema dobrih momaka. I javnosti je teško ikome od njih vjerovati.

Gazdi iza leđa

Todorić vjerojatno ima dobrih razloga izlaziti s optužbama protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka, sumnjati u motive i izvedbu Lexa Agrokor i preuzimanje Agrokora u interesu nekih drugih osoba i kompanija. Ali opet, radi se o politici koja je njemu godinama omogućavala da na isti način dolazi do tvrtki, da preuzima najbolje kompanije ili propale tvrtke uz obilne državne poticaje. Da vodi fiskalnu i monetarnu politiku u njegovu interesu, da deset godina izbjegava porezne kontrole, da lažira bilance i tome slično. Ta politika sada na isti način radi Todoriću iza leđa. I to se onda doista ... svodi na "obiteljsku svađu". Gdje se oni koji su jučer "dijelili čokoladice" sada svađaju oko "bombona". A pritom ovdje nipošto ne treba zaboraviti ni SDP pod čijom je stražom Todorić također uživao status zaštićene biljke. I tako, umjesto da propast Agrokora, kao dugo godina neuralgične točke ovog prilično bolesnog državnog i društvenog organizma, posluži kao prilika da se raščisti nered i učvrste institucije, mi smo prisiljeni gledati optužbe za kršenje zakona ili pak pisanje sumnjivih i loših zakona.

Iz jedne nesreće srljamo u drugu. Jedan problem sanira se novim problemom. Idemo iz lošeg u gore.

A račun će, po običaju, opet sjesti na naš konto.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")