STAV

Neosnovane i zlonamjerne optužbe na račun EPCG

EPCG je pomogla stanovnike Crne Gore nepovećavanjem cijena električne energije što se zlonamjerno nastoji predstaviti kao društveno neodgovorno činjenje

6766 pregleda 5 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Prateći dešavanja proteklih sedmica u vezi svakodnevnih napada i optužbi na račun rukovodstva EPCG, a u vezi poslovanja ove kompanije u ovoj godini, može se zaključiti da su one uglavnom neargumentovane, maliciozne i politički motivisane u cilju diskvalifikacije, podsticanja haosa i eventualnog povratka na vlast. Optužbe dolaze od strane predstavnika bivše, tridesetogodišnje vlasti zaduženih za energetski sektor, ali takođe i od zvaničnika sadašnje Vlade, konkretno Ministarstva kapitalnih investicija. Zajedničko i jednim i drugim je nedostatak znanja i rezultata, a time i argumenata za optužbe i negativne kvalifikacije.

Činjenica je da, za razliku od Crne Gore tokom tridestogodišnje DPS vlasti, razvijene, demokratske države nastoje da olakšaju i poboljšaju život i standard građana, ujedno doprinoseći ekonomskom napretku države. EPCG je pomogla stanovnike Crne Gore nepovećavanjem cijena električne energije sa više stotina miliona eura tokom ove godine što se zlonamjerno nastoji predstaviti kao društveno neodgovorno činjenje od strane pojedinaca koji tokom protekle tri decenije ničim nisu doprinijeli da Crna Gora bude energetski nezavisna i da ne mora da uvozi električnu energiju tokom ljetnjih mjeseci.

Usljed rekordnih cijena na evropskom tržištu ove godine, i neophodnog uvoza za održavanje stabilnog energetskog sistema u toku turističke sezone, privremeni minus nakon tri kvartala u EPCG je neminosvnost, bez obzira ko se nalazi na rukovodećem mjestu u EPCG. Ali već tokom narednih mjeseci kompanija će biti u značajnom plusu. Isključivi krivac za taj minus, pored visoke cijene struje na tržištu, je ranija vlast koja decenijama nije investirala u energetski sektor. Tako, za gotovo 40 godina nije izgrađen nijedan značajniji energetski izvor, a sada pojedinci koji su odlučivali u tom periodu optužuju sadašnje rukovodstvo EPCG za pogrešno i nesavjesno poslovanje! Koji apsurd.

Koliki je stepen neznanja i neodgovornosti tih predstavnika bivše vlasti najbolje govori činjenica da ni tokom upravljanja EPCG od strane italijanske kompanije A2A ništa nije urađeno po pitanju investicija u nove energetske projekte. Prodati udio u kompaniji i dozvoliti menadžment strancima bez obavezivanja na investicije je van logike i razuma i dovodi u sumnju korupcionaške poslove i aranžmane. Upravo u tom segmentu trebalo bi da se angažuje tužilaštvo i ispita dešavanja i poslovanje kompanije u tom periodu kao i samu prodaju udjela EPCG i ponovnog otkupa, a ne sada, kako bi to tadašnji predstavnici vlade zaduženi za energetski sektor željeli, skrećući pažnju sa sebe.

Takođe je nevjerovatna činjenica da je tek sada, sa sadašnjim rukovodstvom EPCG, pokrenut projekat ugradnje solarnih panela „Solari 3000+ i 500+“, umjesto da se sa tim počelo prije 30 godina i da danas Crna Gora bude lider u Evropi u proizvodnji električne energije iz solarnih panela po glavi stanovnika. Samim tim, nečinjenjem, neinvestiranjem, načinjena je ogromna šteta državi i za to bi neko morao da snosi odgovornost. Ako ništa drugo, makar da mu se ne da šansa da ponovo vrši vlast i odlučuje o energetici u Crnoj Gori.

Što se tiče kritika i optužbi na račun EPCG zbog odbijanja da poveća cijenu električne energije za domaćinstva, one su zlonamjerne, politički motivisane i neosnovane. Svako, pa i minimalno povećanje cijene električne energije u uslovima visokog rasta cijena gotovo svih proizvoda i osnovnih životnih namirnica, i do 30-40 % tokom ove godine, rezultiralo bi lančanom reakcijom novih poskupljenja i haosom na tržištu. Nema sumnje da bi isti ti kritičari tada optužili i EPCG i Vladu za nesposobnost i nekontrolisani skok cijena na tržištu.

U vremenu ekstremnih klimatskih poremećaja i suše tokom ove godine, rata u Ukrajini i rekordnih cijena električne energije na tržištu, tenzija i nestabilnosti na političkoj sceni Crne Gore, koje se odražavaju na ukupni društveni i ekonomski ambijent, EPCG je odigrala ključnu i suštinsku ulogu u cilju obuzdavanja daljeg rasta cijena i inflacije i značajno doprinijela sprečavanju haosa na tržištu i daljeg osiromašenja građana. Najmanje što je EPCG zaslužila je podrška i razumijevanje, a ne kritika.

Zadržavanje sadašnje cijene električne energije i u narednoj godini bilo bi od ogromnog značaja i za građane, preduzeća, ali i ukupnu stabilnost u državi, i to u jeku političkih tenzija i nestabilnosti. Nema sumnje da će građani, velika većina, to prepoznati i cijeniti.

Autor je analitičar i konsultant za energetiku i metalsku industriju

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")