TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

A što ćemo s njima, Predsjedniče

"Ima nas" mogu da poručuju nevladine, partijske ili bilo kakve druge organizacije, ali kad tu poruku uputi Predsjednik ionako podijeljene Crne Gore onda ona postaje - zastrašujuća

44492 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Subota, 19. novembar - Ima nas, i te kako nas ima... I biće nas. Kad god treba... - podržao je Milo Đukanović riječju i slikom protest u Podgorici prije desetak dana.

Ko su po njegovom ti naši - još nije objasnio.

Za sada, jasno je samo da su pozive na proteste javno uputili NVO Luča, DPS, SD, i SDP. Na ulicu je, prema nezvaničnim procjenama, izašlo oko dvadeset hiljada stanovnika Crne Gore.

Koliko je podržavalaca protesta ostalo doma nije moguće procijeniti. Sve i da se taj broj poklapa sa izbornom podrškom koju su dobile sve tri partije zajedno, iza protesta "Ima nas" moglo bi stati oko dvjesta hiljada.

Milo Đukanović ima pravo da stane iza njih.

Predsjednik Crne Gore to pravo - nema.

Zato što time krši ne samo Ustav i Zakon o Predsjedniku, nego i elementarne državničke i etičke norme.

Ne može to sakriti pokrivalica na Tviteru: "Ima i Crne Gore. Slobodne, građanske, multietničke, nezavisne. I biće Crne Gore. Evropske".

Zato što upravo ona otkriva suštinu ne samo Predsjednikove podrške ovim protestima nego i cijele njegove vladavine - da Crna Gora pripada samo onima s kojima je on spreman da dijeli prvo lice množine.

Na sreću, Crna Gora ima i njih.

I to više od četiristo i kusur hiljada.

I svi čekaju naredni protest, da Predsjednik tvitne što će s njima...

* * *

Nedjelja, 20. novembar - Troje mrtvih u Rogamima! Zato što je most na potoku Širalija usljed nevremena bio neprohodan, a prelaz duboko pod vodom!

Dva dana ranije sva crnogorska javnost je obaviještena da se “u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”.

Svi "učesnici u sistemu zaštite i spašavanja pozvani su da podignu nivo operativne spremnosti".

Sve lokalne i komunalne službe, "naročito u centralnim i južnim predjelima upozorene su da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji”.

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj.

Tog jutra, nešto poslije pet sati, bujica je u vodu odnijela automobil ali je vozač isplivao i spasio se.

Dva sata kasnije nabujali potok Širalija bio je koban za tročlanu porodicu.

I? I nikome ništa.

Obavljen je uviđaj, ali nema saslušanih, nema privedenih, nema osumnjičenih.

Zato što njih i ne treba tražiti na licu mjesta. Nego u sistematizaciji radnih mjesta. Nije teško, informacioni sistem davno je vraćen na "fabrička podešavanja", nekoliko klikova i krivci su mogli biti nađeni.

Upozorenje državne direkcije na opasnost od nevremena izdato je po pe-esu.

Zna se koja je lokalna uprava zadužena za Rogame, ko izdaje naloge za zatvaranje seoskih mostova a ko te naloge izvršava.

Zna se i koga su u toj upravi mještani Rogama upozoravali na opasnost od prelaska mosta i u normalnim uslovima.

Zna se i koliko je ta ista lokalna uprava bila efikasna kad je navrat-nanos preduprijedila prigovore gradonačelniku da "na portirnici jedna žena hoće da se ubije, gladna je, ima bolesnog sina, nema ko da joj pomogne"...

Samo se i dalje ne zna ko je zakazao u jednako efikasnom sprečavanju tragedije tročlane porodice Koruga.

Za koje nije bilo potrebno angažovanje cijelog lokalnog parlamenta, dovoljno bi bilo da je nekoliko činovnika samo obavilo svoj posao...

* * *

Ponedjeljak, 21. novembar - Aranđelovdan je, negdje iz komšiluka se čuje "Čuvaj bože dva tića, Karadžića i Mladića"...

Zove me drugarica iz Maslina, kaže kako tamo izluđeše od "mladog majora Đurišića"...

Cijele sedmice na mrežama je vođen krivični proces vjerujućeg patriotskog vijeća protiv rukometašica koje su pjevale "Sude mi".

Danas tajac...

* * *

Utorak, 22. novembar - Najveći poštovaoci dvostrukih aršina, a bogme i tvorci manipulacija, ipak su i dalje vjernici DPS-a.

Poslanik te partije Jevto Eraković tvrdi da popis u Crnoj Gori nije moguće održati "u uslovima povećanih tenzija i kada su proruski uticaji veoma jaki".

Ko podiže tenzije? Upravo DPS.

A ko je pr(a)vi krivac za gorepomenute uticaje u Crnoj Gori? Takođe DPS.

U njegovim vladama je najjači prorus Sergej Šojgu bio ministar finansija, ekonomije, privrede, urbanizma. Oleg Deripaska pomoćnik ministra. Direktore direktorata da ne nabrajam, masa ih je.

Ali oni su smijenjeni? Jesu, ali toliko kasno da je proruski uticaj potrajao mnogo duže od njihovih mandata. Desetine hiljada radnika još se nijesu oporavile od tog uticaja.

Od posljedica despotizma, preuzetog od njihovog velikog vođe Vladimira Putina, teško da ćemo se oporaviti još koju deceniju...

Može li biti da DPS samo kaže proruski, a u stvari misli na srpski? Nije isključeno, možda samo pokušava to da prikrije ne bi li do parlamentarnih i predsjedničkih izbora sačuvao bar neki srpski glas.

Nažalost, u pretpopisnim manipulacijama ne zaostaju ni "većinski vlasnici" srpskih glasova.

- Popis stanovništva je za vrijeme bivšeg režima, a naročito posljednja dva, bio je političko pitanje - kako da u Crnoj Gori bude što manje Srba. Na ovom će našeg naroda biti znatno više, a onda će na red doći izmjene Ustava - ponovilo je nekoliko poslanika DF-a tokom skupštinske rasprave o inače normalnom poslu.

Kako će, pri ovakvom prirodnom priraštaju, Srba biti više ako i za partije iz te koalicije popis nije političko pitanje - nijesu objasnili.

Što se tiče učinka bivšeg režima po pitanju brojnog stanja tog naroda u Crnoj Gori, o tome najbolje svjedoče rezultati popisa.

Čak i ako iz objektivnih razloga zanemarimo prvi popis iz poratne 1948, kad je Crnogoraca bilo 90,67 a Srba 1,78 posto, razloga da se po tom pitanju žale imaju samo Crnogorci.

Njih je prije DPS-ovog rata za mir bilo 61,86 posto, a nakon dvadeset godina - u miru - samo 44,98 procenata.

Srba je prema popisu iz 1991. bilo 9,34 posto, a 2011. čak 28,73 procenta.

Uprkos tome, ne pamtim da je ijednom Crnogorcu palo na pamet da za ovakve rezultate popisa optuži - DPS.

* * *

Srijeda, 23. novembar - Nije izvjesno hoće li DPS sad optužiti predsjednicu Venecijanske komisije, ali ja sam potpuno oduševljena pismom Kler Bazi Malori.

- Pozivam sve političke snage u Skupštini Crne Gore da bez odlaganja izaberu četvoricu nedostajućih sudija Ustavnog suda kvalifikovanom većinom, kako bi se osigurao pluralistički sastav suda. Sprovođenje Ustava zahtijeva lojalnu saradnju svih državnih institucija - navela je Malori u saopštenju.

Sjednica Skupštine, na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda, zakazana je za ponedjeljak.

DPS se ranije izjasnio da neće glasati za predložene kandidate, već insistira da se postupak vrati na početak.

Ako se ta mogućnost nije izgubila u prevodu, povratak na početak je za Venecijansku komisiju neprihvatljiv. Njeno "bez odlaganja" nije moguće prevesti drugačije nego - na narednoj sjednici.

Koliko juče, DPS je tvrdio da vjeruje toj komisiji, s punim povjerenjem tražio je od nje da partijskog i državnog predsjednika zaštiti od kršenja Ustava koje je navodno počinila vladajuća većina.

Traje li vjera te partije u evropske institucije koliko mački muž - biće jasno 28. novembra.

Do tada, još joj može bit' da se bije buvama i potpiruje demonstrante na ulici da traže izbore.

Izbore koje nije htjela proljetos kad su kako-tako i bili mogući, a crče za njima tek nakon što je blokadom Ustavnog suda blokirala i održavanje tih izbora.

* * *

Četvrtak, 24. novembar - Dan poslije saopštenja Venecijanske komisije, opozicija je primila još jedan evropski šamar.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Evropsku uniju da Crnoj Gori da mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

- Crnoj Gori, koja se smatra predvodnicom u procesu pristupanja EU, trebalo bi dati mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja kako bi se ubrzao pristup zemlje - piše u preporuci za koju su glasala 502 poslanika, 75 je bilo protiv a 61 uzdržan.

Poslanici EP pozvali su EU da "podstakne proces tako što o pridruživanju više neće odlučivati jednoglasno, nego kvalifikovanom većinom".

A zbog čega ove preporuke smatram šamarom opoziciji? Pa zato što, za razliku od njenih poslanika, nemam selektivno pamćenje.

Sve ovo, i još mnogo detalja iz opširnog saopštenja Evropskog parlamenta, ponavljao je premijer Dritan Abazović i prije glasanja za njegovu manjinsku vladu. I u ekspozeu pred poslanicima. I u svim izjavama uoči i nakon smjene Vlade.

Nažalost, tridesetak crnogorskih poslanika ni izbliza nije vidjelo ono što izdaleka vidi sedamsto evropskih.

Da manjinska Vlada nije "zaustavila put ka evropskim integracijama".

Da temeljni ugovor neće "prekinuti ubrzanje pregovora sa Crnom Gorom".

Da ni Vlada ni njen predsjednik nijesu "izdajnici države" niti "razaraju Crnu Goru korupcijom i kriminalom u vrhu države i policije"...

A otkud ja to znam da Evropski parlament ne gleda na crnogorsku vlast kao njena opozicija? Pa, iz datuma na saopštenju, upućeno je za mandata ove Vlade iako je izgubila domaće povjerenje.

Strano izgleda nije, ne bar evropsko, da su vjerovali navodima opozicije odgodili bi poslanici EP ove preporuke dok ona dođe na vlast...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")