EVROPA KOD KUĆE I VANI

Sramota u Evropskom parlamentu

Korupcijski skandal uništio je ugled Evropskog parlamenta. Poslanici tog organa EU sada moraju da se bore za svoj moralni autoritet

4804 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sve je tako nevjerovatno prljavo. Stotine hiljada eura u kesama i koferima, skupi satovi, nakit i navodno plaćeni luksuzni odmor, za koji je troškove snosila jedna zalivska država. Iza toga navodno stoji Katar.

Korupcijska afera u Evropskom parlamentu liči na scenario nekog drugorazrednog trilera o mafiji. Dok je policija prošlog vikenda pretraživala stanove osumnjičenih, otac glavne osumnjičene Eve Kaili pokušao je da pobjegne s koferom u kojem je bilo 600.000 eura.

Neizmjerna šteta za Evropski parlament

Nezavisno od prljavih okolnosti te korupcijske afere u koju su, pored smijenjene potpredsjednice Parlamenta, umiješani i članovi porodica bivših poslanika i saradnika Evropskog parlamenta iz Italije, šteta nanesena EP-u parlamentu djeluje nesagledivo. Velika većina poslanika radi najbolje što može, noćima recimo radi na kompleksnim zakonima o zaštiti životne sredine, a onda jedna mala grupa nesavjesnih kolega jednim udarcem uništi njihov ugled.

Uz to je ovaj skandal i šokantno glup. Plate poslanika u Evropskom parlamentu su petocifrene. Uz to su i dodaci za dodatne troškove više nego velikodušni. Zašto jedna žena iz čiste pohlepe uništava sopstvenu karijeru i onda novac drži u kesama i koferima po hotelskim sobama i stanovima? Da li su Eva Kaili i njeni prijatelji računali da se ništa neće otkriti i da niko neće ništa da prijavi policiji? Belgijsko državno tužilaštvo je već odavno dalo nalog za prisluškivanje telefona osumnjičenih, i tu će se otkriti još mnogo neželjenih pojedinosti.

Stalni rad na promovisanju Katara u svakom slučaju je već upao u oči u Parlamentu, odnosno to da je upravo jedan bivši sindikalac hvalio kvalitet zakona o radu u toj zalivskoj državi. Ali, niko nije došao na ideju da bi u igri mogla da bude tako otvorena i besramna korupcija. I svi pošteni, dobronamjerni i vrijedni poslanici osjećaju se prevarenim i smatraju da je uništen njihov kolektivni ugled.

Mađarski predsjednik Viktor Orban je odmah preko Tvitera stavio so na ranu: upravo korumpirani Evropski parlament želi da Mađarsku optuži za korupciju? Evropski parlament se stvarno zalagao protiv Orbanovog ograničavanja demokratije i njegovog autokratskog načina vladanja, i vršio je pritisak i na druge institucije da konačno zauzmu stav. Sad je on sam osramoćen i izgubio je vjerodostojnost. To je težak udarac protiv jedinog direktno izabranog predstavništva evropskih građana.

Kad je ugled uništen…

Najgore je to što je nanesenu štetu gotovo nemoguće ispraviti. Ovaj skandal će dugo ostati u sjećanju zbog svog obima kao i odjeka u međunarodnim medijima. I to ide u prilog svim onima koji, naročito s desnice, napadaju Evropsku uniju, dovode u pitanje njenu politiku i njene institucije.

Stvarna moć EP-a i dalje je ograničena. Posljednjih godina on je, istina, dobio više prava da saodlučuje, ali većina njegovog uticaja i dalje se sastoji prije svega u „mekoj moći“. Ali, onaj ko za sebe zahtijeva moralnu nadmoć i koristi borbu za evropske vrijednosti i demokratiju kao sredstvo politike, taj mora da bude nepovrediv. Čiste ruke su osnova uticaja Evropskog parlamenta. A kad autokrate i desni populisti upiru prstom u poslanike i u prilici su da se smiju njihovim skandalima, onda je mnogo toga izgubljeno.

Nova antikorupcijska pravila - samo zavoj na rani

Naravno, parlament mora novim pravilima da ojača kontrolu rada poslanika i da preduzme mjere protiv korupcije. Do sada su ta vrata bila širom otvorena, jer su na snazi bili propisi samo za lobiranje firmi, ali ne trećih država. Tu bi trebalo istražiti još mnogo sumnjivih - od Azerbajdžana, koji je upao u oči korupcijskom aferom u Savjetu Evrope, pa do Rusije.

Ali, takve odluke u najboljem slučaju mogu pomoći da se izbjegne ponavljanje sličnih skandala. Uništeno povjerenje one ne mogu da povrate. Ne mogu da zaliječe ranu. Za mnoge poslanike to je bolna spoznaja. Kad ove nedjelje na svečanoj ceremoniji EP bude uručivao Nagradu Saharov ukrajinskom narodu za građansku hrabrost, u isto vrijeme će patiti ponos na sopstvenu instituciju i njen ugled. I svečani govori imaće neobično gorak ukus.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")