TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Odbrana Predsjednika i posljednji dani

Ništa od dana D, bio je to posljednji pokušaj odbrane posljednjih ostataka jedne vlasti. Tipično autokratske, ne samo po načinu trodecenijskog vladanja nego i dvogodišnjeg pada, tokom kojeg je volja za moć postajala sve jača što je gubitak te moći bivao sve očigledniji

38517 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti/Luka Zeković
Foto: Vijesti/Luka Zeković

Petak, 9. decembar - Praznik je u Danilovgradu, dan oslobođenja od stranog okupatora. Čekam Dnevnik, da vidim kako je izgledala prva proslava nakon 33-godišnje DPS-ove okupacije. Mala je to opština, prve minute dobije samo jednom godišnje...

Dobro veče, poštovani gledaoci, danas je...

Ponadah se da ću odmah čuti ime rodnog grada. I vidjeti njegov prelijepi simbol, spomenik koji je neobični Drago Đurović radio u doba mog rođenja. I uobičajenu izložbu zavičajnih umjetnika u Koloniji...

Kad ono... u Podgorici uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović!

Propade mi praznik? Ma kakvi, hapšenjem je tek počeo.

Čekala sam ovu vijest još od jeseni 2016, kad je počelo tužilačko iživljavanje nad "srpskim teroristima". Zbog kojih bi Crna Gora "bila u crno zavijena i završila u krvi do koljena"...

Samo da se, u potrazi za hamburgerima, svi teroristi nijesu pogubili kod Autobuske stanice...

Dobro de, čitam i ja portale, ne gone Sašu Čađenovića zbog tog državnog udara. Nego zbog udara na državu koji je on izveo “učešćem u organizovanom kriminalu i pomaganjem organizovanim kriminalcima iz jednog klana”.

U naredbi za sprovođenje istrage piše da je taj klan formiran zbog izvršenja neodređenog broja teških ubistava, međunarodnog šverca droge, pranja novca...

Dio kriminalne organizacije uticao je na političku vlast, sredstva javnog informisanja i Državno tužilaštvo.

Specijalnog tužioca sumnjiče i za prikrivanje izvršilaca najtežih krivičnih djela. Nije pokretao postupke protiv njih. Predstavljao ih je kao NN lica, iako mu je bio poznat njihov identitet.

Izbjegavao je krivično gonjenje Radoja Zvicera, Duška Roganovića, Petra Lazovića, Ljuba Milovića itd, itd...

- Završio sam Dulu da ga ne hapse - javlja Zvicer Kašćelanu...

Kako završio? Preko tužioca čiji je specijalni zadatak bio upravo hapšenje tih i ostalih kriminalaca.

Umjesto da to uradi, tužilac je sad pod sumnjom da je - spasio cijeli klan.

Na koji način? Tako što je Europolu poslao zamolnicu da mu za Lazovića, Milovića i druge dostavi podatke koji se mogu koristiti pred sudom.

Kad je te tražene podatke dobio - sakrio ih je i arhivirao predmet.

Sve to piše u naredbi za sprovođenje istrage, da se samo deseti dio ispostavi kao istinit - gotovo je. Ne samo sa karijerom jednog specijalnog tužioca, nego sa kompletnim tužilačkim sistemom iz vremena bivšeg režima.

I sa bivšim režimom, iako je pad nosećih stubova tek počeo...

A što će biti na kraju? E, za to mi nijesu potrebni izvori iz tužilaštva. Najavio je Balša taj kraj još davno, u Diktatorskom bluzu:

"... Kada suton stiže, On posljednji vidi

Otupe čovjeka vladalačke slasti

Onaj što sve može ničeg se ne stidi

Al' diktator svaki jednom mora pasti..."

* * *

Subota, 10. decembar - Nije bluz, bliže su žanru tužbalica ove kolektivne žalopojke nad zlehudom sudbom Mila Đukanovića uoči kraja trodecenijske vladavine.

Zakazan je još jedan nastavak protesta, ali premijerni poziv na pobunu "evropskih i građanskih snaga, predstavnika civilnog sektora i građanskih aktivista protiv ustavne, ekonomske i socijalne anarhije, pravne nesigurnosti građana i društva u cjelini, duboke društvene podijeljenosti i ekonomske neizvjesnosti" pretvorio se u - odbranu narušenih ovlašćenja posljednjeg crnogorskog autokrate.

Njegov DPS više i ne krije da iza protesta Ima nas stoji i politički i logistički, zato od juče u sadejstvu održavaju kongres divljenja jednom saopštenju.

- Ispravnost naših protesta potvrđena je i sa međunarodne adrese - slavodobitno su i gotovo istovremeno saopštili i partija i pokret, nakon prvog stava u saopštenju Venecijanske komisije da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku ne treba (ponovo) usvojiti.

A onda su - obustavili čitanje!

Ne samo da su se pravili da ne vide sve ostale preporuke, a naročito ono najvažnije - zaključke na kraju saopštenja, nego su i potpuno ignorisali prethodno saopšteni stav predsjednice VK.

- Pozivam sve političke snage u Crnoj Gori da bez odlaganja izaberu četiri nedostajuće sudije Ustavnog suda kvalifikovanom većinom - jasna je bila Kler Bazi Malori.

Jasno je i da je ta poruka upućena DPS-u, koji već mjesecima odgađa izbor sudija. I detaljno razrađena u današnjem saopštenju Venecijanske komisije, sa jasnim aluzijama na glavnog kočničara.

Naravno da su promjene ustavnih ovlašćenja sporne sve dok se o njima ne izjasni Ustavni sud, ali te promjene nijesu uzrok nego posljedica blokade, i to ne samo jedne institucije.

Glavni cilj DPS-a bio je i ostao blokada institucionalnog funkcionisanja države, u cjelini i na svim nivoima. Ne ni od ni zbog nedavnih izmjena Zakona o Predsjedniku, nego od i zbog pada sa vlasti prije dvije godine.

Neograničenoj i neoročenoj vladavini te partije i njenog predsjednika poslužilo je petnaestogodišnje poistovjećivanje države s DPS-om i njihovim zajedničkim gospodarem.

Zbog toga je projekat nezavisne, suverene i međunarodno priznate Crne Gore i ostvaren samo kao kineska kopija programa Liberalnog saveza.

A trajanje te države oročeno samo do isteka roka trajanja vladavine DPS-a i Mila Đukanovića.

Vladavina je završena, u toku je sijanje iluzija o povratku. Tome treba da posluži falsifikovanje poruka i Venecijanske i Evropske komisije.

Ova prva jeste zakonodavnoj vlasti uputila preporuku da odustane od izmjena jednog zakona. Ali, ona je istovremeno DPS-u preporučila da odustane od neprihvatljive prakse i navela konkretne primjere:

- Odbijanje predsjednika da predloži kandidata za premijera za formiranje Vlade ili da imenuje onog koga je predložila skupštinska većina.

- Izostanak političkih konsultacija ili odbijanje da u njima učestvuje.

- Prijetnje bojkotom parlamenta.

- Odbijanje izbora sudija Ustavnog suda.

A što je rekla Evropska komisija? Da se preporuke VK ne mogu slijediti djelimično.

- EU poziva političke lidere u Crnoj Gori da u potpunosti slijede preporuke Venecijanske komisije - podsjetila je, za svaki slučaj, portparolka EK Ana Pisonero.

I ko zna koji put ponovila da "EU prioritet daje imenovanju članova Ustavnog suda, jer je to ključno za osiguranje legitimiteta demokratskih izbora".

Zaludu sad poruke da će “12. decembar biti dan D”.

Neće, biće to posljednji pokušaj odbrane posljednjih ostataka jedne vlasti.

Tipično autokratske, ne samo po načinu trodecenijskog vladanja. Nego i dvogodišnjeg pada, tokom kojeg je volja za moć postajala sve jača što je gubitak te moći bivao sve očigledniji.

* * *

Nedjelja, 11. decembar - Što će se u ponedjeljak događati na ulicama tek ćemo gledati, događanja u Skupštini najavljena su dan ranije.

Sudije Ustavnog suda neće biti izabrane ni u drugom krugu, blokada u kojoj se ta institucija nalazi već tri mjeseca biće nastavljena.

U blokadi će, najmanje još toliko, ostati i Podgorica, Šavnik i neki drugi gradovi u kojima je konstituisanje uprave nemoguće bez Ustavnog suda.

Blokiran će uskoro biti i Predsjednik, zbog uzrokovanja prethodnih blokada.

A sve te blokade zajedno blokiraju put ka parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Oni koji ih sad naprasno zahtijevaju imaju smo jedan plan. Da nakon izbora budu blokirane sve preostale institucije i potpuno paralisan život u Crnoj Gori.

Ko je kriv? Evropska unija će načelno okriviti sve učesnike parlamentarnog života.

U pojedinostima, krivica je na strani DPS-a i Mila Đukanovića. Ne samo zbog blokade US, nego i izbora nove vlade.

Nije Predsjednik kriv što ne prihvata Miodraga Lekića, može mu bit' dok je na snazi ovaj Ustav!

Tačno, Ustav je prekršio time što nije odabrao nekog drugog mandatara.

Ali, taj drugi ne bi dobio podršku 41 poslanika?

I to je tačno, ali njegov neizbor otvorio bi ustavni i zakoniti put ka izborima.

A zbog koga smo uopšte došli u situaciju da izbori postanu jedino rješenje na polovini mandata?

Opet zbog DPS-a i Predsjednika, ali za objašnjenje prvo treba pitati Demokrate i Demokratski front. Đe im je bila pamet kad su u obaranje Vlade krenuli nakon samo 113 dana rada i bez plana šta dalje...

Zašto DF, on je odustao na Preobraženje? Jeste, ali kasno, tek kad je postalo jasno da se preobrazio i DPS...

Ne bi se ta partija usudila da ruši Vladu da joj s ruke nijesu bile prethodne svakodnevne optužbe.

Da je Dritan Abazović premijer kavačkog klana.

Da je korumpiran 21 milionom.

Da je klip u točkovima evolucije ka Evropskoj uniji.

Da nije borac protiv šverca duvana nego aktivni učesnik.

Da je Vučićev namjesnik za Crnu Goru.

Da je prodao domovinu za bratovu kliniku.

Da je...

Majstorima manipulacije iz DPS-a preostalo je samo da tu vodu - bolje reći vodopad - preusmjere na svoju vodenicu.

DCG-u i DF-u ostalo je - kajanje.

Abazoviću i njegovoj Vladi nijesu naudili. Naprotiv, duže će vladati u oborenom nego što se očekivalo u regularnom mandatu.

Crnoj Gori, uprkos tome što vjerujem da im to, za razliku od DPS-a, nije bila namjera - jesu odmogli.

Odmažu joj i ovim mrcvarenjem Zakona o Predsjedniku. Od davanja mandata Lekiću neće biti nikakve koristi.

Ne zbog toga što on ne bi bio dobar premijer.

Ne ni zato što će ga EU teško prihvatiti zbog načina na koji će biti izabran.

Nego zbog toga što će i njegova Vlada biti nestabilna i kratkoročna.

A takvu već imamo...

* * *

Ponedjeljak, 12. decembar - Da ne sačekah izvještaje ispred Skupštine, umrla bih vjerujući da me na protestima ništa ne može iznenaditi.

A onda sam saznala:

Prvo, da se revoltirani demonstranti najprije strpljivo i temeljno maskiraju pa tek onda iskazuju revolt.

Drugo, da se Ustav brani tako što se ovacijama podržava odluka da sudije Ustavnog suda ne budu izabrane...

I dalje?

Nema dalje ništa osim mraka... Laku noć...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")