TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Šamar iz Brisela

Očekujem da Evropska unija zauzme potpunu distancu u odnosu na Vladu - poručio je Milo Đukanović... Potpuno podržavamo ovu Vladu - prenijeli su odgovor EU Tanja Fajon i Aleksander Šalenberg

57925 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Petak, 16. decembar - Uh, ne mogu da izdržim dok ne dođem do srijede... I one demokratske šamarčine koju je nejaka evropska izaslanica zviznula brigadi branitelja posljednjeg crnogorskog autokrate...

Ali dnevnik ima svoj red, a vijest dana ovog petka bio je dugo najavljivani zakon o oduzimanju ukradene imovine.

Dobro je, pomislih, bolje ikad nego nikad... A onda su krenuli "odjeci i reagovanja"...

Zakon je prestrog i teško sprovodiv, a postoje rizici i izazovi u primjeni, poručila je zabrinuta briselska administracija.

Zakon je preblag prema kriminalcima, pomoći će im da izbjegnu kazne i legalizuju ukradenu imovinu, drugačije su ga pročitali domaći kritičari.

I to ne samo u načelu, nego i u pojedinostima.

Za predstavnike Evropske komisije sporna je konfiskacija imovine - bez sudske presude.

Za dio domaćeg civilnog sektora sporno je oduzimanje imovine tek kad - sud potvrdi optužnicu.

A što kažu oni koje ovaj zakon najviše može da ugrozi, predstavnici bivšeg režima i sa njima povezana lica?

E, oni još čekaju mišljenje Venecijanske komisije. Valjda zato što im je bila s ruke povodom Zakona o Predsjedniku.

Nije joj to prvi put, naruku im je prije tri godine išlo i mišljenje VK o DPS-ovom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Čak ga je i pohvalila, zbog "značajnih pozitivnih promjena zastarjelog zakonodavstva iz 1977".

I posebno pozdravila „istinske napore crnogorskih vlasti da pravni položaj vjerskih zajednica bude usklađen sa evropskim pravnim tekovinama"...

A onda je DPS - izgubio vlast...

* * *

Subota, 17. decembar - Uoči devetog izbornog kruga, mještani Šavnika se više i ne nadaju regularnom kraju glasanja. Većina anketiranih za to okrivljuje - policiju i tužilaštvo.

Državnu izbornu komisiju niko i ne pominje, iako je zakon vrlo jasan.

Pravo glasa ima svaki građanin koji je upisan u birački spisak, za ostvarivanje tog prava na lokalnim izborima zadužena je opštinska izborna komisija.

Ali, i nad popom ima pop - u jednom paragrafu piše da se "Državna izborna komisija stara o zakonitom sprovođenju izbora i jedinstvenoj primjeni odredaba ovog zakona".

A taj zakon se ne odnosi samo na izbor poslanika u državnom parlamentu, nego i odbornika u lokalnom...

* * *

Nedjelja, 18. decembar - Uoči političkog poraza u Šavniku, Milo Đukanović se posvetio - finansijama.

- Budžet je zaista mnogo više potrošački nego razvojni - reče čovjek od čijih se šest razvojnih budžeta ne možemo oporaviti ni za šesnaest narednih godina.

Na njegovo očekivanje da "Evropska unija zauzme potpunu distancu u odnosu na Vladu" očekuje se uzvraćanje iz Brisela...

* * *

Ponedjeljak, 19. decembar - Predsjednikov nesuđeni nasljednik Ivan Vuković ne da je već žestoko uzvratio svojim protivnicima, nego se zbog izbornog poraza osvetio svim Podgoričanima.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata proslavu Dana oslobođenja glavnog grada organizovala je - opozicija.

Prvi je put i da Izborna komisija glavnog grada odbija da proglasi rezultate izbora.

I da oni koji su izgubili izbore usvajaju budžet umjesto legalno izabrane vlasti.

Zamalo zaboravih, prvi je put i da Podgorica za praznik izgleda kao da je dan žalosti...

* * *

Utorak, 20. decembar - Jedini dan bez ijedne riječi o politici.

Jeste naziv knjige malo politički - Kritika globalne etike.

Autor jeste, i to malo više, političar, ali mnogo prije i mnogo važnije - moj prijatelj.

Ime? Nema potrebe, oni koje zanima etika u politici znaju, ostali me ionako ne zanimaju.

A veče? Ozbiljno zanimljivo, sa gostima od kojih ima što da se čuje, baš kao na onim pravim književnim iz doba moje mladosti.

* * *

Srijeda, 21. decembar - Rafalna paljba po sinoćnjem domaćinu, samo u funkciji premijera. Izdajnik, bitanga i ostale splačine iz previše brojnih homofobnih grla koja organizatori, baš me čudi iz kojih razloga, nikako da ućutkaju...

Za zaključke su se pobrinuli, ali bolje da nijesu.

Povlačenje Zakona o Predsjedniku? Ne može, nije zakonito. Može samo da bude usvojen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku. Prije toga, red bi bio da Predsjednik prestane da krši Ustav.

Hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda? Neustavno je, odlučivanje o četvoro kandidata je završeno. Hitno može samo novi konkurs, a onda slijedi procedura mrcvarenja kandidata kakvu smo gledali mjesecima.

Dogovor o datumu vanrednih parlamentarnih izbora? Besmislen je, bez Ustavnog suda i novih izbornih zakona realna je opasnost da se mala Crna Gora pretvori u veliki Šavnik.

Odustajanje od pristupanja inicijativi "Otvoreni Balkan"? Nelogično, o tome prvo treba da se izjasni parlament.

A oslobađanje tužilaštva i sudske vlasti od političkih uticaja i stvaranje uslova za njihov nezavisan rad? E, to je neizvodljivo, za povratak Vesne Medenice, Saše Čađenovića i Blaža Jovanića postoje nepremostive domaće i evropske prepreke pravne prirode. Plus neke saobraćajne, na putu od Spuža ka Podgorici i od Podgorice ka Briselu...

Na obrazloženje zaključaka nemam ni pravnih ni političkih prigovora. Naročito na kraj, kao da je bukvalno prepisan iz proglasa LSCG-a uoči formiranja Haškog tribunala:

"Pozivamo na suprotstavljanje svakom pokušaju koji je usmjeren protiv interesa građana i države. Svako ko je zloupotrijebio svoj položaj i državnu imovinu da bi udovoljio ličnim interesima ili asimilatorskim pokušajima druge države, odgovaraće pred pravosudnim organima ove države."

Nijesu odgovarali!

Ni za politiku protiv interesa građana i države kojom su Crnu Goru uveli u prvi okupatorski rat u istoriji.

Ni za zloupotrebu položaja kojom su Crnu Goru pretvorili u privatnu državu.

Ni za pljačku državne imovine i udovoljavanje ličnim interesima.

Ni za veleizdaju počinjenu 1992, usred rata, pripajanjem Crne Gore drugoj državi, udovoljavajući tako punih deset godina njenim asimilatorskim pokušajima.

Da jesu, prvaci tog režima mogli bi do mile volje da kliču "Ima nas" samo tokom šetnje onim ograđenim dvorištem u Spužu...

Ali, niko ih ne bi čuo...

Ne čuju jedni druge ni govornici i učesnici protesta Ima nas, inače ne bi od njih pravili kinesku kopiju protesta Odupri se.

Mi smo pred Vrhovno tužilaštvo išli da tražimo smjenu tužilaca koji štite visoku korupciju, oni traže smjenu tužilaca koji se protiv te korupcije bore.

Za nas je Ulica bila jedina slobodna institucija koja se bori protiv autokratske vlasti predsjednika Mila Đukanovića, oni kažu da je jedina slobodna institucija upravo taj autokratski Predsjednik.

Pokret Odupri se nije tražio pomoć Evropske unije, njena Delegacija obratila se nama i ponudila partnerstvo.

Kamo sreće da su nas stvarno kopirali, da su umjesto belvederske i majske patetike puštali Gobline. Ne samo što pjesma Goblina s naše plej-liste poziva na Ulicu nego još i nosi naslov - Ima nas...

Kamo sreće i da su se u evropski put Crne Gore zaklinjali kličući Odi radosti, teško da iko u Evropi ima sluha za "odu" Dritane, pederu...

* * *

Četvrtak, 22. decembar - Potpuno sam oduševljena sposobnošću DPS-a da anticipira stavove Evropske unije.

- Ima nas da vratimo Crnu Goru na evropski put - tvitnuo je Jevto Eraković.

- Očekujem da Evropska unija zauzme potpunu distancu u odnosu na Vladu - uvjeravao je u to i sebe i javnost Milo Đukanović.

I, što je onda bilo?

- Potpuno podržavamo ovu Vladu - uručila je slovenačka ministarka Tanja Fajon poruku Evropske unije, po ovlašćenju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

- Potpuno podržavamo trenutnu vlast koja stoji iza ideje da se izaberu sudije Ustavnog suda - bio je malo opširniji njen kolega iz Austrije Aleksander Šalenberg.

Potom su objasnili što parlament treba da uradi:

- Potrebno je, koliko sjutra, imenovati četvoro ustavnih sudija. Očekujemo da će se ovog petka uspostaviti postupak za imenovanja četvoro sudija.

A onda i što će se desiti ako to ne bude urađeno:

- Ako Crna Gora iz ove institucionalne krize ne izađe sa Ustavnim sudom koji je urgentan, to znači da bi u januaru ili februaru u Briselu mogli razmatrati kako da se cijeli proces moguće i zaustavi. A onda znate svi kakve će biti posljedice.

Znamo!

Znamo i da je petak - danas.

Ne znamo samo je li DPS konačno saznao kako se donose odluke u korist Crne Gore...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")