EVROPA KOD KUĆE I VANI

Korupcija u Evropskom parlamentu: u nastavku ćete gledati…

Bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili ostaje u pritvoru i tokom Božića, odlučio je sud. Skandal i istraga u vezi sa korupcijom u Briselu sve više poprima elemente triler-serije

8908 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Afera oko navodne korupcije u Evropskom parlamentu ima sve komponente uzbudljive serije na Netfliksu. Glavnoosumnjičena je pametna i veoma atraktivna Eva Kaili, bivša potpredsjednica EP. Sve se dešava na vrhuncu njene meteorske političke karijere koju je započela kao TV-voditeljka. Tu je i njen isto tako atraktivan partner Frančesko Đorđi. Mlađi je od nje i takođe radi u Parlamentu. Sve konce vuče nešto stariji, bivši poslanik Antonio Panceri. U aferu su umiješani i članovi njene porodice: otac glavnoosumnjičene Grkinje Kaili trebalo je da, po uputstvima svoje ćerke, pobjegne s gotovinom u koferu. I Pancerijeve supruga i ćerka navodno su bile saučesnice. Italija će ih izručiti belgijskom pravosuđu.

Zaplet je sljedeći: nevladina organizacija pod imenom „Borba protiv nekažnjivosti“ (Fighting Impunity), koju je osnovao Panceri, navodno je radila lobistički posao u Briselu. Organizacija se zvanično zalagala za procesuiranje ratnih zločina, a nezvanično se zauzimala za „jednu državu u Persijskom zalivu“, kako je to saopštilo belgijsko Državno tužilaštvo, ne precizirajući pritom o kojoj državi je riječ. Mediji uglavnom pominju Katar, zemlju u kojoj je upravo završeno Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Tokom nekoliko pretresa kuća, belgijski istražitelji, koji na slučaju rade već godinu dana, zaplijenili su ukupno 1,5 miliona eura u gotovini. Optužba protiv poslanika EP i njihovih pomagača glasi: korupcija, pranje novca i formiranje kriminalne organizacije. Eva Kaili je inače ranije u Evropskom parlamentu održala jedan izuzetno pozitivan govor o Kataru, a i sastala se sa zvaničnicima te zemlje. I još: neke indicije upućuju da je možda u stvari riječ o Maroku.

Ko je još umiješan?

Navodni skandal proširio se i na druge, obezbjeđujući tako materijal za nekoliko sezona serije. Bivši evropski komesar, Grk Dimitris Avramopulos, bio je na platnom spisku te sumnjive lobističke organizacije. Za dobrovoljni rad u njenom Nadzornom odboru dobio je 60.000 eura. Avramopulos tvrdi da je odustao od saradnje s tom NVO još početkom godine, a portparol Evropske komisije objasnio je da se nekadašnji komesar sa svojim bivšim kolegama, EU-komesarima u Briselu, sastajao samo radi „prijateljskih razgovora“, a ne kako bi lobirao.

I drugi političari EU, koji su takođe bili u Nadzorom odboru „Borbe protiv nekažnjivosti“, podnijeli su ostavke i tvrde da nikada nisu dobili nikakav novac. Međutim, na veb-stranici organizacije (pristupljeno 22.12.) svi se i dalje navode kao članovi Nadzornog odbora. Evropska komisija je saopštila da ta NVO nije od nje dobila nikakva sredstva i da nije uvrštena u registar lobista, jer nije ni tražila kontakt s evropskim komesarima.

Kaili istrajava na tvrdnji da je nedužna

Advokati Eve Kaili tvrde da je njihova klijentkinja nevina. Međutim, uz objašnjenje da postoji opasnost od bjekstva, sudija za prekršaje u četvrtak odlučuje da bivšoj potpredsjednici EP produži pritvor za još mjesec dana. Sud iz taktičkih razloga ne iznosi nikakve precizne podatke, a i ne uvažava argumente advokata da je dvogodišnjoj ćerki Eve Kaili upravo sada, tokom praznika, potrebna majka, jer je otac djeteta i partner Eve Kaili i takođe u pritvoru. Sada se za dvogodišnju ćerku, kako se navodi, brine njen djed - to je onaj navodni kurir za transfer novca.

Kao i u svakom napetom političkom trileru, iz Brisela su očigledno procurile važne informacije: dva lista citirala su djelove povjerljivih izvještaja iz istrage, što inače advokati glavnoosumnjičenih opovrgavaju. Navodno je došlo do djelimičnih priznanja. Navodno je partner Eve Kaili preuzeo na sebe odgovornost i teško opteretio druge optužene, a sve kako bi oslobodio krivice svoju životnu saputnicu Evu Kaili. Ona je pak, navodno, preko svog advokata, poručila da se osjeća „izdanom“ od svog partnera iz Italije. Nije, kaže, ništa znala o velikim količinama novca u svom stanu i njihovom porijeklu.

Belgijski istražni organi još ne objavljuju kakvim tačno dokazima raspolažu. Katar negira sve optužbe, odnosno to da tamošnja vlada podmićuje evropske političare. Neimenovani diplomata te zalivske države koji radi u ambasadi u Briselu, sugerisao je da bi belgijska istraga mogla negativno da utiče na sporazume o gasu s bogatim emiratom.

Evropski parlament užasnut

Evropski parlament je reagovao vrlo odlučno, gotovo užurbano. Eva Kaili je izbačena iz predsjedništva Parlamenta, kao i iz poslaničkog kluba socijalista, a prije toga i iz svoje grčke stranke Pasok. Predsjednica parlamenta, Maltežanka Roberta Metsola, najavila je sveobuhvatne reforme po pitanju evidentiranja lobističkih aktivnosti u Parlamentu. Evropski parlament je ujedno odložio i liberalizaciju viznog režima za Katar i zamrznuo sve kontakte sa vlastima i političarima u toj zemlji, što su oni najoštrije kritikovali.

Na samitu EU prošle sedmice, neki šefovi država i vlada izjavljivali su da su užasnuti zbog skandala u institucijama EU. Roberta Metsola je pričala o „tuzi i bijesu“ koje osjeća. „Neprijatelji demokratije, za koje samo postojanje ovog parlamenta predstavlja prijetnju, ne ustežu se ni pred čim“, ocijenila je Metsola dan nakon što je uhapšena njena zamenica Eva Kaili. Govorila je i o - pažnja: triler-element! - „zlonamjernim akterima, povezanim s trećim zemljama i njihovim autokratskim režimima“. Bezbjednosne službe EU već neko vrijeme blisko sarađuju s belgijskim vlastima na otkrivanju „sumnjive kriminalne mreže“, rekla je predsjednica EP.

U najboljim sporednim ulogama...

Sada već postoje sumnje i optužbe i protiv jednog sindikalnog funkcionera, kao i protiv još nekih poslanika u Evropskom parlamentu i njihovih deset pomoćnika, od kojih su većina navodno Italijani. Druga nevladina organizacija, koju je takođe osnovao bivši poslanik EP Panzeri, takođe je na meti istražitelja i medija.

Dobro postavljena sporedna uloga u ovom uzbudljivom trileru pripada tvrdoglavim i nepotkupljivim istražiteljima. U stvarnosti to je vjerovatno Mihel Klaize, istražni sudija koji je u Briselu pokrenuo slučaj. Prema pisanju lista „La Libre“, on voli da se bori protiv moćnih ljudi, a ponekad koristi i kontroverzne metode.

Druga sporedna uloga mogla bi bude ona vječnog negativca. Mađarski premijer Viktor Orban je u kontekstu te afere u četvrtak zatražio raspuštanje slobodno izabranog Evropskog parlamenta kako bi se povratilo povjerenje javnosti. Prema Orbanovim riječima, svi kontrolni mehanizmi su zakazali. Umjesto parlamenta, bolje bi, kaže, bilo formirati predstavničku skupštinu čije članove bi delegirali parlamenti 27 država EU.

I možda će proći mjeseci, a možda i godine, dok belgijski sud sasluša sve svjedoke u slučaju „Kaili i ostali“. Ali to ćemo, kao i u serijama na Netfliksu, gledati u nastavku.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")