STAV

Veselje brzo prođe

Troškovi organizacije primorskih svirki tek se sumiraju i štimaju za javnost, dok crnogorski građani nastavljaju da žive u svojoj sumornoj svakodnevici, svjesni činjenice da veselje brzo prođe

6853 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TO Budva
Foto: TO Budva

Organizacija dočeka Nove godine je nešto po čemu je Crna Gora odavno prepoznata kao lider u regionu. Do nazad nekoliko godina koncerti na otvorenom nijesu bili privilegija samo primorskih opština, na čelu sa Budvom. U Bijelom Polju su, čak pet godina zaredom (od 2003. do 2008.) na Trgu slobode organizovani novogodišnji koncerti, na kojima su pjevale naše estradne zvijezde, dok su građani Pljevalja, na isti način, dočekali novu 2015. godinu, na temperaturi od -15 stepeni. Na najvećem trgu u Crnoj Gori, Trgu slobode u Nikšiću, novogodišnjih koncerata nema.

Podsjećanja radi, uoči Nove 2019. godine, koncerti na otvorenom održani su u Podgorici i pet primorskih opština. U Budvi se sviralo pet noći. Lakomi na regionalne estradne zvijezde, lokalne samouprave i njihove turističke organizacije ne pitaju za visinu honorara. Prema podacima Poreske uprave, u susret ludoj 2019. godini, opštine i privatni ugostitelji pjevačima su isplatili preko 800.000 eura. (Vele da je “visina honorara po pjevaču tajna”, a šuškalo se da je Dino Merlin tada naplatio 107.000 eura.) Vrijedi se podsjetiti da je na kraju 2018. godine javni dug Crne Gore iznosio 79,8 odsto BDP-a, minimalna zarada je iznosila 222 eura, a najniža penzija 128,14 eura. Prema podacima Poreske uprave, od 163.881 radnika, njih 93.673 (57,16 odsto) primalo je platu do 400 eura, a, prema podacima Fonda PIO, najnižu penziju primalo je 11.500 penzionera. Navedeni podaci, objavljeni na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore, nemaju za cilj kritički osvrt na organizaciju bilo kog slavlja, niti poređenje sa današnjim trenutkom, ali je nesporna i bolna istina da “samo Primorje treba da živi”, čast turizmu, dok se sjeverne opštine prazne i godinama u njima vlada bijela kuga. Dovedene su u poziciju da im nije do muzike!

Za doček Nove 2023. godine, samo Budva, Tivat, Kotor i Bar, četiri opštine na maloj kilometarskoj razdaljini, organizovale su koncerte na otvorenom i zadovoljili na desetine hiljada ljubitelja muzike iz Crne Gore i regiona. Omladina iz Nikšića na zabavu je putovala po 100 km, a oni sa sjevera čak po 200 km. Troškovi organizacije primorskih svirki tek se sumiraju i štimaju za javnost, dok crnogorski građani nastavljaju da žive u svojoj sumornoj svakodnevici, svjesni činjenice da veselje brzo prođe. “Novi” materijalni status, primijenjen selektivno, već je razorila inflacija, dok političari, zajedno sa korona virusom, siju strah i beznađe.

Upravo u toku Božićnih praznika portali su objavili informaciju da je Klinika za psihijatriju KCCG zatvorena još u septembru, te da pacijente iz Podgorice šalju na tretman u Specijalnu bolnicu “Dobrota” u Kotoru i Odjeljenje psihijatrije u OB Nikšić. Pokrenuta je donatorska akcija “Za krov psihijatrije u Podgorici”, pa se mole građani Crne Gore i dijaspore, te građevinske firme, da doniraju sredstva za opravku krova na postojećem objektu. U istom tekstu, autorke Nevenke Pavličić, specijaliste medicinske psihologije, sa Klinike za psihijatriju KCCG, navodi se da je Građevinski fakultet UCG u aprilu 2022. godine imenovao komisiju za procjenu, čijim je nalazom potvrđeno da krovnu konstrukciju iznad Klinike za psihijatriju treba sanirati. Radovi bi trajali oko dva mjeseca, a investicija bi iznosila 89.400 eura.

U konkretnom slučaju, nalaz građevinskih stručnjaka bio je poznat u aprilu, a kovid donacije su raspoređene nakon zatvaranja Klinike za psihijatriju, što znači da je novca bilo?! Bilo ga je i na drugim pozicijama u budžetu. Na obraz nadležnima, kojima je ovakav problem nebitan, te, u periodu dugom osam mjeseci, nijesu iznašli rješenje! Kada sam pisala o novogodišnjim dernecima, rizikujući da mi bude zamjereno, pomislila sam da su honorari pojedinih pjevača iznosili koliko ova investicija. U tužnoj stvarnosti tužne su činjenice da je, za nekoliko prazničnih dana, samo u gradu Nikšiću u pirotehnici “sagorio” jedan krov Klinike za psihijatriju, a u cijeloj državi, najmanje jedan dom zdravlja ili jedna škola. Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama, kojim se predviđa zabrana upotrebe pirotehnike, na Vladi je razmatran 28. decembra. Ništa nije na vakat!

Psihijatrijskim pacijentima sam posvetila sljedeće stihove:

Ne zazirite od sudbine naše,/ svi smo mi ljudi od mesa i krvi;/

Pijemo otrov iz iste čaše,/ samo smo ovdje dospjeli prvi!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")