EVROPA KOD KUĆE I VANI

Putin je izgubio gasni rat protiv Njemačke

Rusija više ne može da ucjenjuje Njemce svojim zemnim gasom, jer oni i bez Gasproma imaju puna skladišta i ne moraju da se plaše ni iduće zime

7422 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prerano je govoriti o vojnom porazu Rusije, ali gasni rat protiv Njemačke Vladimir Putin je izgubio. To se već sada sa sigurnošću može reći. Jer, Njemačka ima najveće kapacitete skladišta zemnog gasa u čitavoj EU, a pošto su oni sredinom januara, na vrhuncu sezone grijanja, još uvijek 90 odsto puni, to onda znači da prekid isporuke ruskog gasa više ne predstavlja opasnost.

U trenutku ruskog napada na Ukrajinu, prije gotovo 11 mjeseci, Njemačka je gasom iz Rusije pokrivala više od polovine svojih potreba. Zato je za Moskvu ucjena Njemačke bila srž ekonomskog pritiska na EU, koji je stvoren s ciljem podrivanja podrške Evropljana ukrajinskom narodu i njegovoj vojsci.

Njemačka pet mjeseci bez Gasproma

Ali taj plan je propao. Njemci se ne smrzavaju u svojim stanovima, ne moraju da obustave rad fabrika, a i u zvaničnom Berlinu nestao je strah da bi Moskva iz osvete mogla da parališe zemlju. Ne, Njemačka je samu sebe, u okviru sankcija EU, učinila nezavisnom od uglja i nafte iz Rusije, a od kraja avgusta ne dobija više ni zemni gas od Gasproma.

Drugim riječima, Nemci već pet mjeseci žive bez navodno nasušno potrebnog ruskog gasa i čini se da se najveća evropsko privreda s tim dobro nosi. Doduše, još se računa sa recesijom, koja ne bi ni bila iznenađenje s obzirom na prekid lanaca snabdijevanja i eksploziju cijena energenata. Ipak, indikatori i dalje pokazuju da će to vjerovatno biti blagi pad. A čak se i rekordna inflacija usporava.

Za to vrijeme, Berlin povećava vojnu podršku Kijevu, što se može ocijeniti kao još jedan indirektni pokazatelj neuspjeha Putinove „specijalne gasne operacije“. Početkom januara - a u Njemačkoj su se u tom trenutku već treću nedjelju za redom punila skladišta gasa, što je netipično za to doba godine - savezna vlada promijenila je mišljenje i odlučila se da pošalje oklopna vozila u Ukrajinu. Mogli bi da uslijede i teški borbeni tenkovi, trenutno je u jeku diskusija o tome.

Potvrda smirivanja situacije

Dokazi da je Putin izgubio gasni rat su i jasne potvrde smirivanja situacije koje su njemačka privreda i stanovništvo dobili istovremeno iz dva izvora: od državne regulatorne ustanove i od jednog privrednog udruženja.

Najprije je Savezna mrežna agencija zvanično utvrdila: „Nestašica gasa ove zime sve je manje vjerovatna.“ Šef te agencije Klaus Miler naglasio je da očekuje da će biti okončane oscilacije cijene gasa i da će se one stabilizovati na sadašnjem nivou. Taj nivo je, doduše, još znatno viši nego prije, ali je ipak mnogostruko niži od rekordnih vrijednosti zabilježenih prošlog ljeta. S tim cijenama njemački proizvođači koji troše mnogo energije mogu da rade na stabilizaciji situacije, ocijenio je Miler.

Nešto kasnije, Savez operatera njemačkih skladišta gasa i vodonika INES, na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare, predstavio je scenarije za 2023. godinu: ako se održe normalni vremenski uslovi, popunjenost skladišta do kraja ove zime biće 65 odsto. To bi bila krajnje komforna polazna situacija za skladištenje tokom ljeta, pa bi stopostotna popunjenost bila dostignuta već u septembru.

Drugim riječima, profesionalci garantuju njemačkim preduzećima i domaćinstvima da ne treba očekivati probleme s rezervama gasa ni u ovoj, a ni iduće zime - pod pretpostavkom da će „aktuelna štednja potrošača ostati na sadašnjem nivou“, saopšteno je iz INES-a.

Gasprom je izgubio svoje veliko tržište

No, stručnjaci INES-a razradili su i scenario za najnepovoljniji slučaj: znatno zahlađenje, dostupnost tečnog zemnog gasa drastično se smanjuje zbog veoma velike potražnje u Aziji, Rusija odmah prekida sve isporuke gasa Evropi, što bi dovelo do solidarne podjele njemačkih rezervi s drugim članicama EU. Međutim, čak i u tom slučaju u Njemačkoj ne bi došlo do nestašice gasa ni u ovoj, ni tokom iduće sezone grijanja.

Sve u svemu, sve to je uvjerljiva potvrda da je Putin zaista izgubio svoj gasni rat. Njemačka je u 2023. ušla bez ruskog gasa, ali i bez straha zbog tog gubitka. Upravo u tome leži poraz Kremlja: ruski zemni gas više nije odgovarajuće oružje protiv Njemačke.

Posljedice tog izgubljenog gasnog rata su još dalekosežnije: državni koncern Gasprom ostao je bez svog najvažnijeg stranog tržišta. Naime, do prije samo godinu dana četvrtina njegovog cjelokupnog izvoza otpadala je na Njemačku.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")